Завантаження ...
banner
banner

Чим корисні заняття оригамі для дітей та дорослих

Чим корисні заняття оригамі для дітей та дорослих фото

Один із видів творчості, що розвиває дрібну моторику, уявлення та логічне мислення – оригамі. Це надзвичайно цікаве давньокитайське мистецтво, що передбачає послідовне складання різноманітних фігурок шляхом загинання паперу за певними принципами.

Чому заняття оригамі не тільки цікаво, а й корисно

Складання фігурок оригамі — захоплива забавка для людей різного віку, особливо корисне це заняття для дітей. Адже у процесі такої творчості у дітей одразу активно залучені обидві півкулі головного мозку, що прискорює його розвиток. Окрім того, оригамі сприяє розвитку наступних вмінь та навичок:

  • Зорово-моторна координація та дрібна моторика. Для того, щоб досягти запланованого результату, всі проміжні етапи складання необхідно виконувати акуратно і досить точно. Це потребує уважності, зосередженості та посидючості.

  • Покращення пам'яті та просторового мислення. Вихідний матеріал – один або кілька аркушів. Щоб скласти певну фігурку, необхідно виконати чітку послідовність дій, кожну з них потрібно запам'ятати та в точності відтворити. На кожному з етапів роботи мозок автоматично уявляє кінцевий результат та порівнює поточний з очікуваним.

  • Розвиток сконцентрованості та цілеспрямованості. Складання фігурок оригамі – кропітка праця, що передбачає зосереджене виконання точних дій. Інколи для того, щоб отримати кінцевий результат, потрібно послідовно виконати кілька десятків дій загальною тривалістю від кількох хвилин до годин.

  • Підвищення самооцінки. Кожна правильно зроблена фігурка — це насолода від результату та мотивація для подальшого розвитку власної майстерності. Завдяки кожному успіху посилюється бажання вчитися та створювати щось нове, щоразу складніше та цікавіше.

Які існують техніки оригамі

Найбільш поширені наступні види оригамі: класичне, модульне, мокре та патерн, кожний з яких має свої відмінності.

1. Класичне

Головний принцип цієї техніки — створення пласкою чи об'ємної фігури будь-якого рівня складності виключно з одного аркуша. Об'єм та форма створюються лише відповідними загинами, без використання ножиць, клею, скотчу чи будь-яких допоміжних засобів.

2. Модульне

Відмінна риса цієї техніки — фігура складається не з одного аркуша, а декількох десятків чи сотень. Спочатку створюється певна кількості ідентичних паперових фігур-модулей, а потім шляхом скріплення їх між собою за певним принципом утворюється певна об'ємна фігура.

Модульне оригамі — менш складна, однак більш трудомістка техніка за класичне оригамі. З окремих модулів можна створювати різноманітні об'ємні декоративні  скульптури, які навіть можна використовувати у побуті: вази, коробочки скриньки, підставки та інше.

3. Мокре

Відмінна риса техніки — папір перед тим, як згинати, попередньо просочується звичайною водою. Це допомагає легко одночасно згинати папір, що складений у кілька шарів. Також просочування забезпечує плавність ліній вигинів моделі (наприклад, плавний контур морди певною тваринки та інше) і більшу жорсткість виробу.

Фігури, що створені у цій техніці, максимально наближені до натурального вигляду, вони мають реалістичну форму та контури.

4. Патерн, або розгортка

Ключова відмінність цієї техніки полягає в тому, що спершу на аркуші робиться креслення, де позначаються усі загини, а вже після цього відбувається складання паперового виробу. Ця техніка оригамі найскладніша, адже на відміну традиційних схем загинання вона передбачає складніші дії на кожному з етапів.

Де знайти цікаві майстер-класи зі створення оригамі

Пропонуємо добірку YouTube-каналів, де зібрані майстер-класи зі створення оригамі у різних техніках, кожен з яких стане у пригоді як початківцям, так і профі у цьому виді мистецтва.

  • Origami with Jo Nakashima — це один із найпопулярніших каналів оригамі. Кількість його підписників сягає майже двох мільйонів. Тут зібрано понад 450 майстер-класів щодо створення саморобок різного рівня складності у техніках класичного, мокрого та патерн-оригамі.

  • Neil Lin Origami Tutorials: майстер-класи з цього каналу стануть у пригоді дітям та тим дорослим, які тільки-но починають захоплюватись мистецтвом фігурного згинання паперу. Тут зібрано близько 700 демонстрацій у техніці класичного оригамі.

  • Gary Easy Origami: на цьому каналі зібрано понад 2200 покрокових демонстрацій створення цікавих оригамі, переважно у класичній та модульній техніках.

  • Tran Nga 3D Origami:  цей канал створений зовсім недавно, але його авторкою вже додано понад 400 майстер-класів зі створення надзвичайно цікавих та різноманітних модульних оригамі.

У межах YouTube десятки спеціалізованих каналів, що присвячені техніці оригамі, а також тисячі відео, в яких окремі користувачі демонструють свої вироби. Скориставшись рядком пошуку, ви можете знайти цікаві майстер-класи для школярів будь-якого віку, а також для більш досвідчених дорослих.

Оригамі — це дійсно цікаво! Не дарма цим мистецтвом захоплюються практично у всіх країнах світу!

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn> та  Вайбер

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: