Завантаження ...
banner
banner

Церковне свято 9 серпня: ці речі не можна робити на Пантелеймона Цілителя

Церковне свято 9 серпня: ці речі не можна робити на Пантелеймона Цілителя фото

9 серпня в церкві вшановують великомученика і цілителя Пантелеймона. У народному календарі день називається Пантелеймона. Про традиції та заборони цього дня - у матеріалі.

9 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Пантелеймон народився в III столітті, в Нікомедії, при народженні його назвали Пантолеон. Він навчався в язичницькій школі, пізніше вивчив лікарську справу і став лікувати людей безкоштовно. Якось він познайомився з християнином Єрмолаєм, який переховувався від язичників, послухав проповідь і вирішив прийняти хрещення. Сталося це після того, як Пантолеон молитвою воскресив хлопчика, який помер від укусу змії. Лікар продовжував лікувати людей, зокрема хворих у в'язницях. 

На Пантелеймона донесли імператору-язичнику Максиміану. Той намагався змусити Пантелеймона зректися християнства, але лише погіршував усе - спостерігаючи, як святий зцілював невиліковних хворих, дедалі більше людей починали вірити в Христа. Пантелеймона піддавали різноманітним тортурам і хотіли стратити, але не змогли завдати йому шкоди. І лише коли сам святий попросив, йому відсікли голову. 

Пам'ять святого вшановують 9 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати його будуть 27 липня.

Народні прикмети на 9 серпня

За прикметами дня судять, якими будуть погода найближчим часом, урожай і осінь: 

  • коники стрибають - стоятиме ясна і суха погода;
  • мурахи закривають входи в мурашнику - збереться дощ;
  • на дубі багато жолудів - буде багатий урожай;
  • капуста рано почала зав'язуватися в качани - до холодної осені.

У народі 9 серпня - свято Пантелеймона, або його ще називали Палій.

9 серпня - що сьогодні не можна робити

У це церковне свято є небагато, але суворих заборон:

  • не можна лаятися, злитися, лихословити;
  • у жодному разі не можна відмовляти в допомозі нужденним - це гріх, оскільки святий Пантелеймон завжди допомагав людям;
  • категорично заборонено робити будь-яку роботу, особливо працювати в полі або на городі - цей день слід присвятити молитві.

За народним повір'ям, якщо порушити цю заборону, то святий у вигляді кари може підпалити врожай хліба. Звідси пішла і друга назва свята - Палій.

Що можна робити 9 серпня

Святому Пантелеймону моляться про міцне здоров'я і зцілення від усіляких хвороб. Святий вважається покровителем лікарів, хворих і військових, тому в день Пантелеймона йдуть до храму і ставлять свічку за поранених військових - святий здатний зцілити навіть найважчих хворих.

Цього дня потрібно збирати лікувальні трави - вони мають цілющі властивості, а також прийнято готувати пироги з капустою з нового врожаю. Вважається, що вони додають сил і здоров'я. Такими ж пиріжками слід пригостити хворих і нужденних.

Раніше ми розповідали, коли Спаси 2023 і їх традиції, які слід знати.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: