Завантаження ...
banner
banner

Як розпізнати фальшиві купюри

Як розпізнати фальшиві купюри фото

Незважаючи на те, що фальшивомонетники стали набагато рідше підробляти гривні, своє виробництво вони повністю не зупинили. А тому отримати фальшиві гроші українці все одно можуть. Найнебезпечнішими ж є банкноти старого зразка (випущені до 2015 року).

Як розповіли в НБУ , за підсумками 2022 року на 1 млн справжніх купюр припадало близько 2,2 підроблених. Роком раніше цей показник становив 7,1 фальшивих банкнот на 1 млн справжніх. Тобто підроблених купюр стало більше, ніж у 3 рази менше.

Які номінали підробляють найчастіше

За даними регулятора, у 2022 році найчастіше підробляли купюру в 500 грн – 39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їхньої загальної суми. А крім того:

200 грн – 45% від загальної кількості вилучених підробок та 26% від їх загальної суми;
100 грн – 8 та 2%.

Як розпізнати фальшивку

Розпізнати ж фальшивки можна кількома способами. Зокрема, на дотик.

У Нацбанку пояснили, що так перевіряються:
банкнотний папір;
рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти, що забезпечується спеціальним видом друку.

Також можна провести перевірку, розмістивши купюру проти світла .

Так перевіряються:

наявність водяних знаків;
наявність наскрізного елемента – зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьової та оборотної сторін, яке набуває цілісного вигляду без розривів та зсувів при розгляді банкноти проти світла.

Можна перевірити справжність купюри та шляхом зміни кута нахилу . Звертати увагу, зокрема, потрібно на:
зображення – у справжніх купюр вони змінюють колір під час розгляду під різними кутами зору, і навіть за зміни кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки (кінетичний ефект);
частково введену в товщу паперу полімерну захисну стрічку – вона містить зображення цифрового позначення номіналу та графічного знака гривні (у банкнотах номіналом 100-500 грн), Державного герба України та має яскраво виражений кінетичний ефект.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
Меблі

Меблі

Меблі