Завантаження ...
banner
banner

Які народні прикмети свята, яке відзначають 14 вересня

Які народні прикмети свята, яке відзначають 14 вересня фото

14 вересня віряни відзначають Воздвиження Хреста Господнього за "новим" календарем, а також свято Преподобного Симеона Стовпника та його матері Марфи.

У народі його іменують - день Семена. Як і будь-яке церковне свято Семенів день має свої прикмети і традиції, які міцно вкоренилися у житті кожної віруючої людини.

Згідно з церковними переказами, Симеон жив наприкінці IV-V столітті та протягом багатьох років служив Богу. До 18 років Стовпник допомагав родичам пасти овець, а потім таємно втік до монастиря, де провів все своє життя. Симеон жив у церкві 80 років, дотримуючись вимог аскетизму і дивуючи всіх умінням читати чужі думки.

Святий започаткував стовпництво. Це одна з форм християнського подвижництва, коли людина проводить весь свій час у молитві, стоячи на стовпі або іншій височині. Симеон провів на стовпі 37 років.


Залишки стовпа, на якому стояв Симеон СтовпникФото: Wikipedia

Свято Семена: традиції

За часів козацтва хлопців вперше садили на коня та проводили пострижини – це важлива подія у житті молодого воїна.

У ніч на Семена організовували базарне свято, яке називалося "Весілля свічки" або "Свято свічки". Це був своєрідний карнавал із вогнями та лялькою, яка повторює людський образ, який влаштовувався на київських базарах.

У Семенів день закінчується "Вулиця" і розпочинаються вечорниці. Напередодні свята хлопці винаймають для вечорниць будинок на весь осінньо-зимовий період. На вечорницях дівчата варять обрядову кашу, готують вареники, а хлопці наймають музикантів. На Семенів день відбувається обряд посвяти в парубоцтво, коли ще зовсім молодих хлопців приймають до хлопчачої ватаги.

Наші пращури з дня Семена починали ткати килими, також бралися за роботу столяри, стельмахи та ковалі.

Свято Семена - день відльоту ластівок та покарання горобців. Преподобнийі Симеон вважається покровителем птахів, тому вони звітують у своїх добрих і злих вчинках.

Ластівки - це посланці неба та провісники весни, а горобці ж, навпаки, прокляті птахи, бо, коли розпинали Христа, то вони кричали "Живий! Живий!", повідомляючи катам, що він ще не помер.

На Семенів день люди починають копати картоплю. За старим стилем Семенів день - це день початку осені, а в давнину - день початку року.

З цього дня починається "нове бабине літо", яке закінчується 21 вересня.

Народні прикмети на Семенів день

  • Якщо на Семена ясно, то осінь буде теплою.
  • Якщо у День Семена вітер з півдня - зима буде теплою.
  • Відлітають гуси - чекайте на ранню зиму.
  • Багато павутиння - осінь буде довга і ясна.

6 вересня українці відзначали Михайлове диво за "новим" календарем - що означає це свято.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: