Завантаження ...
banner
banner

Що таке кредитні канікули та як про них домовитися з банком: подробиці

Що таке кредитні канікули та як про них домовитися з банком: подробиці фото

У випадку, якщо позичальник втратив дохід і не може виплачувати кредит, він може спробувати домовитися з фінансовою установою про кредитні канікули. У Національному банку порадили, як це можна зробити.

Що таке кредитні канікули

Кредитні канікули – це відтермінування здійснення платежів за кредитом. Така пауза у сплаті за кредитом допомагає позичальнику вийти із скрутного становища без порушення зобов’язань перед кредитором.

Відтермінування може стосуватися сплати "тіла" кредиту або нарахованих процентів (залежно від пропозицій того чи іншого банку). У кожної фінустанови можуть бути свої умови надання кредитних канікул.

Під час кредитних канікул не застосовуються пеня та штрафи за невиконання чи неповне виконання кредитного договору. Кредитна історія не псується, тому несплата за кредитом під час кредитних канікул не стане перешкодою в отриманні позик у майбутньому.

"Пам’ятайте, що рішення про кредитні канікули – право фінустанови, а не її обов’язок", – зазначають у Нацбанку.

Хто може просити про надання кредитних канікул

Клопотати про надання кредитних канікул може позичальник, який втратив доходи та опинився у фінансовій скруті, але вчасно здійснював платежі до цього та регулярно погашав заборгованість.

Кредитори з більшим розумінням ставляться до клієнтів з позитивною кредитною історією. Більше того, фінустанова може самостійно ініціювати встановлення кредитних канікул, щоб не допустити погіршення обслуговування позики.

Якщо у позичальника є гроші для чергового платежу, краще все ж оплатити “тіло” кредиту, тому що кредитні канікули тільки відтермінують зобов’язання в часі, а загальна вартість позики для споживача зростає за рахунок процентів, які продовжують нараховуватися.

Деякі позичальники помилково вважають, що під час кредитних канікул їм взагалі не доведеться здійснювати будь-які платежі, але це не завжди так.

Чи зменшують кредитні канікули суму боргу

Кредитні канікули не зменшують суму боргу і не призводять до списання заборгованості. Повернути борг так чи інакше доведеться, тільки пізніше.

Банки не можуть повністю звільнити позичальника від сплати процентів, оскільки вони мають зобов’язання перед вкладниками за депозитами: виплачувати нараховані проценти, а також повертати строкові депозити.

Банківські установи заробляють, беручи гроші під проценти у вигляді депозитів у одних клієнтів, та видають їх іншим клієнтам під більший розмір процентів у кредит. Якщо боржники перестануть платити за кредитами, то банк не зможе розрахуватися із вкладниками.

Якими будуть умови кредиту після завершення канікул

Після завершення кредитних канікул зазвичай позичальникам необхідно повертатися до регулярного графіка щомісячних платежів за кредитом, як це передбачено договором (з урахувань змін, які можуть бути спричинені кредитними канікулами).

Про детальні умови обслуговування кредиту під час канікул та після їх завершення можна дізнатися безпосередньо у фінустанові, де обслуговується позичальник.

Також необхідно розуміти, що банк може відмовити у наданні кредитних канікул.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: