Завантаження ...
banner
banner

Чому не можна зберігати вдома старі батарейки й акумулятори

Чому не можна зберігати вдома старі батарейки й акумулятори фото

Останнім часом нас оточує безліч різних пристроїв та гаджетів, роботу яких забезпечують батарейки та акумулятори. Згодом їх ресурс виробляється, у результаті виникає питання утилізації. Але замість того, щоб їх позбутися, іноді люди з різних причин залишають їхні будинки, наприклад, щоб згодом використовувати з менш енергоємними пристроями. З одного боку, викидати батарейки та акумулятори у звичайний сміттєвий бак дійсно не можна. Але з іншого боку — зберігати їхні будинки теж не варто, оскільки це може бути шкідливим і навіть небезпечним для здоров’я.

У чому небезпека батарей та акумуляторів

Всередині герметичної оболонки будь-якої батареї або акумулятора є електрична схема з катода та анода серед електроліту. В результаті хімічної реакції між лугами або важкими металами, такими як ртуть, кадмій, свинець, нікель виникає напруга, або, точніше, різниця потенціалів.

Навряд чи варто говорити про шкоду деяких з перелічених вище металів, особливо таких як ртуть і свинець. Щоправда, не у всіх елементах живлення вони є. Найбільш небезпечними є акумулятори (акумулятори, що перезаряджаються), так як в них містяться найбільш токсичні важкі метали.

У звичайних побутових батарейках, які використовують, наприклад, для пультів, дитячих іграшок або ліхтариків, присутні цинк і марганець. Ці метали хоч і токсичні, але не надають такої серйозної шкоди здоров’ю, як ртуть і кадмій. Треба сказати, що вчені вже винайшли взагалі нешкідливі батарейки, але у продажу їх поки що немає.

Що буде, якщо зберігати вдома старі акумулятори

Акумулятори та батареї виконані в герметичному корпусі тому, коли вони нові, не становлять небезпеки для здоров’я та навколишнього середовища. Однак згодом корпус може розгерметизуватися, наприклад, через збільшення акумулятора обсягом. Як відомо, після вичерпання ресурсу вони починають “роздуватися”.

Не завжди цілісність корпусу старого елемента живлення можна визначити візуально. При розгерметизації токсичні пари потрапляють у повітря, що може стати причиною погіршення здоров’я. Особливо небезпечні токсичні випари для дітей та свійських тварин, але також можуть постраждати і дорослі люди, якщо постійно перебувають у приміщенні, де у повітрі є токсичні випари.

Наприклад, свинець накопичується у нирках, викликає розлади нервової системи та навіть захворювання мозку. Раніше ми розповідали, що вплив свинцю на організм у дитинстві призводить до злочинної поведінки людини у дорослому віці. Кадмій накопичується в щитовидній залозі, печінці та нирках. Він є канцерогеном, який спричиняє ракові захворювання.

Ртуть є найсильнішою отрутою, яка відноситься до першого класу небезпеки. Ртуть накопичується в тканинах всіх органів, викликає порушення слуху та зору, вражає мозок, нервову систему, органи дихання та ін. Але, слід сказати, що останнім часом виробники акумуляторів відмовилися від використання ртуті.

Чому не можна викидати акумулятори та батареї

Корпус акумуляторів і батарей просто неба, наприклад, на звалищі починає руйнуватися ще швидше. Отруйні елементи спочатку проникають у ґрунт, а потім потрапляють у ґрунтові води. Це призводить до отруєння водойм, у тому числі і тих, звідки здійснюється забір водопровідної води.

Також забруднення піддається ґрунт, на якому виростають сільськогосподарські культури. Вважається, що одна батарея здатна забруднити 16 квадратних метрів ґрунту або 400 літрів води. Однак люди продовжують активно викидати батареї та акумулятори.

За даними Росспоживнагляду, тільки на звалищах Москви щорічно накопичується близько 15 мільйонів батарейок. Середньостатистична сім’я на рік викидає близько 500 г батарейок. Тому сумарно на рік у столиці накопичується кілька тисяч тонн елементів живлення, що відпрацювали.

Щоб не допустити колосального забруднення навколишнього середовища, батарейки та акумулятори слід здавати до спеціальних пунктів прийому. Останнім часом у супермаркетах для цього встановлені спеціалізовані урни. Звідти вони вирушають на переробні підприємства, де відбувається їхня утилізація з мінімальною шкодою для довкілля. Крім того, щоб менше шкоди навколишньому середовищу і самим собі, намагайтеся використовувати батареї, що перезаряджаються. Вони навіть економічно вигідніші, оскільки служать тривалий час.


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: