Завантаження ...
banner
banner

"Золото" під ногами: цілющі рецепти і факти про каштани

"Золото" під ногами: цілющі рецепти і факти про каштани фото

Листопад - багатий красою різнокольорового листя, яке жовкне та поволі облітає з гілок, вкриваючи стежки міста золотом. А під ногами рясніють розкидані каштани. Напевно, усі пам'ятають, як колись у школі ми збирали ті каштани та робили з них поробки на уроках праці у молодших класах.А хтось зайнятий цим прямо зараз зі своїми дітьми або онуками. Але у коричневих лискучих каштанів є дуже багато цікавих особливостей, вони приносять чималу користь здоров'ю і навіть можуть допомогти нашим воїнам.

Трохи фактів про каштани

Каштани — це листопадні дерева, що належать до родини букових, близькі родичі граба, дуба. Вони поширені в помірних та субтропічних кліматичних поясах. Вирощувати каштани в Європі почали ще у 8000-му році до н.е, а найстаршому дереву, що дожило до наших днів та росте на острові Сіцилія, від 2000 до 4000 років.

Каштани бувають істівними. Найвідоміший та найпоширеніший серед них - широколистий каштан, що росте в Європі, Азії та Північній Америці. Його плоди насправді є не горіхами, як можна спершу подумати, а бобами. Їх м”якоть має ніжний солодкий смак і широко використовується в кулінарії. Такі можна вживати сирими, смажити, запікати, варити, вживати як самостійну страву та компонувати з іншими інгридієнтами, використовувати подрібнені як посипку для десертів. У Японії та Китаї росте каштан Тамба, плоди якого вважаються в Азії делікатесом.

Але чи можна їсти ті каштани, які ростуть у нас? Ми запитали про це здобувача вищої світи спеціальності “Біолог-науковець” Національного університету “Чернігівський колегіум” Назар Рей:

На жаль, нам, українцям, не пощастило ласувати каштанами: різновид, який росте у нас, не належить до їстівних. Плоди гіркокаштану або кінського каштану, що росте на теренах України та є символом нашої столиці, їсти не можна, бо вони є токсичними. Отруєння кінським каштаном може викликати розлади ШКТ, м'язові спазми, судоми, кому та навіть призвести до смерті. Натомість ці каштани широко використовують для приготування косметичних та лікарських засобів, бо вони містять вітаміни С, Е та В, кальцій, магній, залізо та фосфор,”

Цілющі властивості каштану

Ну що ж, якщо їсти каштани з нашого краю не можна, то чим же вони можуть бути корисні? У медицині каштан широко використовують для лікування варикозного розширення вен, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, хронічної венозної недостатності, атеросклерозу. Лікарські засоби з каштаном є у виляді екстракту, таблеток, мазей та кремів. А також настоянок для зовнішнього та внутрішнього використання, які можна приготувати самотужки.

Від варикозного розширення вен:

50 г темної шкірки каштана залити 0,5 л горілки, поставити в темне місце на 10 днів, періодично збовтуючи. Зберігати в холодильнику. Приймати по 20 крапель двічі на день до їди, запиваючи склянкою води. Через кожні 20 днів вживання настоянки треба робити перерву на 10 днів.

Настоянка від втоми ніг:

300 г каштанів очистити та подрібнити зручним способом та залити 250 мл спирту 1 250 мл води. Дати суміші настоятися 2 тижні у темному місці, періодично струшуючи. Потім процідити і закрити настоянку кришкою. Для найкращого ефекту слід розтирати суглоби і ноги 2 рази на день.

Увага: лікарські засоби на основі каштану не слід приймати під час вагітності, годування груддю, захворюваннях нирок і печінки. Також слід дотримуватись дозування, бо надмірне вживання може спричинити розлади травлення, головний біль та алергічні реації.

Каштан у косметології

Косметика, виготовлена з використанням каштану, допомагає покращити стан шкіри та волосся. Тому не зайвим буде заготувати трошки каштанового борошна, щоб урізноманітнити свою б'юті-рутину. Це борошно можна отримати, змоловши очицені та висушені плоди каштану у кавомолці.

Для миття голови: візьміть 1-2 ст.л. борошна з каштану та нанесіть на волосся, як шампунь. Воно добре піниться та очищає волосся й шкіру голови від бруду. За місяць отримаєте помітний результат: волосся зміцниться та буде не так сильно маснитися.

Для прийому ванни: змішайте 1 ст.л. каштанового борошна з 500 мл води. Закип'ятіть суміш та дайте 6-8 годин настоятися, а потім додайте до ванної. Ванна з каштаном тонізує, підтягує шкіру та покращує кровообіг.

Для обличчя. Змішайте 2 ст. л. борошна з невеликою кількістю води до утворення кашки. Цю кашку слід накласти на шкіру тонким шаром та залишити на 10 хвилин. Потім начисто змити теплою водою. Цей засіб має омолоджувальні та відбілюючі властивості, може допомогти позбутися ластовиння та пігментних плям.

Збирай каштани — допомагай ЗСУ

Каштани використовуються для виготовлення косметичних або лікувальних засобів не лише в домашніх умовах. Цієї цілющої та корисної сировини потребують великі промислові підприємства, що спеціалізуються на косметичній та лікувальній продукції. Уже не перший рік волонтер Денис Подоляк разом з командою скуповує у населення Чернігівської, Полтавської та Київської областей каштани. Їх чистять, сушать, запаковують, а потім переправляють на фармацевтичний завод.

Цьогоріч маленькі вихованці чернігівського дитячого садочка №10 охоче долучилися до збору каштанів разом з батьками. Дітлахи мали особливу мотивацію: усі гроші, виручені за зібрані каштани, запланували передати на потреби наших захисників та захисниць. Тому робота кипіла з особливим завзяттям і за місяць назбиралося аж пів тонни каштанів. Тож варто брати приклад з малечі та долучатися до збору каштанів: жодна гривня не зайва для тих, хто боронить нас на передовій.

А ще каштани є символом удачі у багатьох культурах. У Франції, наприклад,вважається, що знайдений каштан приносить удачу на весь рік. Тож поки дозволяє погода, виходьте на прогулянку, щоб насолодитися останнім осіннім сонечком та знайти свій власний кругленький блискучий талісман, який обов'язково принесе щастя.

Ольга Мелашенко

Чернігівська Медіа Група

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: