Завантаження ...
banner
banner

Яким був Святвечір 100 років тому: подробиці

Яким був Святвечір 100 років тому: подробиці фото

Святвечір - особливий день у році для українців. Це свято перед Різдвом, коли готують 12 страв, які символізують 12 апостолів. Святвечір 100 років тому був не менш особливим, ніж зараз. Традиції були схожими, але усе ж були деякі відмінності. Що їли на Святвечір 100 років тому, розповідає РБК-Україна (проект Styler).

Під час написання матеріалу було використано джерела: ТСН, Вікіпедія, BBC.

Які 12 страв готували у минулому

Кутя. Це найголовніша з 12 страв на Святвечір, з якої починали частування. Раніше кутю робили з пшениці, також її готували з рису або ячменю. Обов'язково у кашу додавали сухофрукти, мед та горіхи.

Узвар. Окрім куті, на столі обов'язково мав бути цей напій. Його готували з чистої води та сухофруктів, іноді додавали мед.

Борщ. Одним із варіантів пісних перших страв на Святвечір був борщ. Він варився без м'яса, лише з овочами. Іноді готували борщ пісний з карасями та грибами.

5 унікальних українських борщів, рецепти яких вас точно здивують

Фото: Традиційний український борщ (скріншот)

Пампушки, хліб. До борщу та інших став обов'язково пекли вироби з борошна. Найпопулярніші - пампухи з часником, або ж запашний хліб.

Риба. На Святвечір обов'язково подавали рибу. Вона могла бути смаженою або запеченою. Також були популярними смачні страви з риби, такі як маринований оселедець або ж печений короп.

Горох та квасоля. Варені або тушковані бобові були обов'язковою стравою на Святвечір. До гороху та квасолі також подавали різні вироби з борошна.

Голубці. Звісно ж, ця страва також була пісною. Замість м'ясо у голубці клали пшоно.

Секрети приготування ідеальних голубців: які помилки призводять до того, що вони розвалюються

Фото: Голубці на свято

Гриби. Вони могли бути не тільки складовою інших страв, а й окремим частуванням. Мариновані, тушковані - гриби були традиційним "гостем" стола на Святвечір.

Вареники. Їх готували по-різному. З картоплею, або вишнями, з черешнями або сливами. Ця страва була однієї з 12 основних.

Пшоняна каша. Її подавали у якості гарніру або ж як повноцінну страву, з грибами. Пшоно було дуже популярною крупою, без неї не обходився жоден Святвечір.

12 страв на Святвечір: що ставили на стіл 100 років томуПшоно - популярна в Фото: Пшоно

Тушкована капуста. Ця смачна та корисна страва подавалася з грибами аби просто так.

Святковий калач. Звісно, випічка була пісною, але не менш смачною. За традиціями, калач готували у вигляді кола з отвором посередині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: