Завантаження ...
banner
banner

Свято Водохреща: історія, традиції та заборони на Йордан

Свято Водохреща: історія, традиції та заборони на Йордан фото

У суботу, 6 січня, християни відзначають одне із найбільших свят — Хрещення Господнє, або, як його звикли називати, Водохреще чи Йордан. Раніше воно припадало на 19 січня, але цього року традиції змінилися, адже Православна церква України перейшла на новий календар. В цей день у храмах проводять богослужіння та освячують воду, - пише TrueUA.

Історія свята

Хрещення Господнє — одне з найдавніших свят християнської Церкви. Вважається, що саме цього дня Іван Предтеча охрестив Ісуса у річці Йордан.

Коли Божому Сину виповнилося 30 років, він пішов до річки, щоб прийняти обряд хрещення. Хоч він і був безгрішним, але показав цим свою приналежність до роду людського і готовність взяти на себе людські гріхи.

Під час хрещення розкрилося небо і на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба. При цьому було чути голос із неба: "Це мій син улюблений, якого я вподобав". Після цього всі присутні на ритуалі люди переконалися, що Ісус — Син Божий. Прийняття хрещення Ісус показав, що цей обряд є для кожного християнина священним і обов'язковим, навіть для Сина Божого.

Фото:volynnews.com

Традиції на Йордан

На Водохреще існує багато різних звичаїв. В основному всі вони пов'язані з водою. Вважається, що у цей день вона набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. 

Зранку 6 січня люди йдуть до церкви на святкову Літургію, після чого приносять додому освячену воду та окроплюють нею свої домівки. У деяких регіонах України господар на дверях малює крейдою хрести. Наші предки вірили, що вони вбережуть оселю від нечистої сили. Воду, набрану в храмі на Водохреща, зберігають весь рік. Її п'ють натщесерце, вона допомагає позбутися різних хвороб. 

Також існує традиція вранці після відправи купатися на водоймах. Люди вірять, що у цей день вода очищає та стає цілющою, тому усі охочі занурюються в ополонку, щоб бути здоровими цілий рік. Проте, варто зазначити, що ПЦУ вважає, не підтримує цього і вважає, що це забобони.

Що заборонено робити на Йордан

  • На Хрещення Господнє не можна прати та виконувати будь-яку фізичну роботу.
  • Як і в будь-яке інше церковне свято, не можна в цей день сваритися з близькими, лихословити, заздрити та бажати зла іншим людям.
  • Також на Водохреще категорично не можна ворожити, інакше наврочите на свою долю біду. Та й загалом церква не рекомендує захоплюватися ворожінням, адже це — гріх.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: