Завантаження ...
banner
banner

П'ять помилок, які шкодять акумулятору смартфона

П'ять помилок, які шкодять акумулятору смартфона фото

Акумулятор вважається ключовою деталлю будь-якого мобільного гаджета. Його ємність визначає тривалість автономної роботи пристрою. І вона невблаганно скорочується з часом, як з природних причин, так і з вини користувачів, - пише itechua.

Саме недбале ставлення до акумуляторних батарей часто стає причиною необхідності їхньої заміни, а то й купівлі нового гаджета.

Сучасні літій-іонні та літій-полімерні акумулятори вигідно вирізняються великою ємністю і малою вагою. Вони розраховані на велику кількість циклів розряду, заряджаються швидко і забезпечують багато годин автономної роботи гаджетів.

Але їхні переваги залишаться актуальними лише за умови правильної експлуатації. А помилки можуть передчасно привести акумулятор у непридатність.

1. Використання пристрою в процесі заряджання

Поки гаджет підключений до зарядного пристрою користуватися ним можна без серйозних наслідків для батареї. Але не можна, щоб пристрій при цьому сильно нагрівався. Тому в процесі заряджання не рекомендується запускати на смартфоні ігри та дивитися тривалі відео.

Висока температура негативно позначається на ресурсі акумуляторної батареї, скорочуючи її термін служби. А ось перегляд соцмереж і спілкування в месенджерах у процесі заряджання навряд чи зможе їй нашкодити.

2. Експлуатація при екстремальних температурах

Залежно від температури протікання хімічних процесів в акумуляторах відбувається по-різному. У сильний мороз вони сповільнюються, ємність батареї різко падає і пристрій може раптово відключитися.

У спекотну погоду може статися перегрів акумулятора, що в гіршому разі може стати причиною загоряння. Якщо хочете максимально продовжити ресурс батареї смартфона, не допускайте його тривалу експлуатацію в спеку або мороз.

3. Повний розряд батареї

Ще з часів повсюдного поширення нікель-кадмієвих батарей залишилося переконання, що акумулятори неодмінно слід розряджати повністю. Але для цього різновиду акумуляторів “ефект пам’яті” був дійсно актуальним.

Сучасні ж батареї, навпаки, небажано розряджати “в нуль”. Глибокий розряд стає причиною скорочення циклів розрядки, зменшення ресурсу акумулятора. Рекомендується ставити смартфон на зарядку, коли ємність його батареї опустилася до 30%.

4. Використання нештатного зарядного пристрою

Є стійка думка, що смартфон потрібно заряджати неодмінно від рідної зарядки, яка “з коробки”. Нібито недотримання цієї умови значно зменшує ресурс батареї. Насправді можна сміливо використовувати нерідні аксесуари. Потрібно лише враховувати, що занадто слабкий струм зарядки значно збільшить час відновлення ємності батареї.

А якщо струм буде занадто великим, може постраждати контролер заряду, що призведе до несправності батареї. Тому потрібно знати, які значення вихідного струму і напруги у штатної зарядки. І намагатися використовувати зарядні аксесуари зі схожими характеристиками.

5. Нічна зарядка смартфона

З одного боку, немає нічого небезпечного у використанні зарядного пристрою на всю ніч. Контролер акумулятора перерве процес зарядки після досягнення повної ємності. Але потрібно враховувати, що вночі гаджет продовжує жити своїм життям, постійно приймаючи і посилаючи сигнали.

При цьому цикли розряду і подальшого відновлення ємності батареї повторюються. А це може позначитися на її ресурсі. Також не можна виключати, що контролер заряду в будь-який момент може дати збій, що загрожує небезпечними наслідками. Тому краще перед сном підзарядити телефон, а потім від’єднати від нього зарядний пристрій.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: