Завантаження ...
banner
banner

8 квітня Місяць повністю закриє Землю: подробиці

8 квітня Місяць повністю закриє Землю: подробиці фото

Cаме на сьогодні, 8 квітня, припадає чергове повне сонячне затемнення, яке настане за київським часом о 20.18. Щоправда, ненадовго – всього на 4,5 хвилини. Умовно його називають Великим американським затемненням, адже повну фазу затемнення зможуть спостерігати в основному мешканці вузької смуги у Північній та Центральній Америці.

Про це пише на своїй сторінці Facebook Чернігівщина туристична запрошує.

Частково затемнення буде видно в навколишньому регіоні шириною в тисячу кілометрів. Крім цього, за твердженнями астрономів, саме під час цього явища буде велика "сонячна корона", а в сам момент затемнення спостерігачі зможуть побачити на небосхилі ще й комету 12P/Понса-Брукса. Це одна з найяскравіших відомих кріовулканічних періодичних комет (її період - 71 рік). Проте найближче вона підлетить до Землі 2 червня цього року. За оцінками фахівців її ядро у діаметрі складає приблизно 30 км. Проте в Україні, як і в усій Європі, всі ці явища «вживу» побачити не вдасться. Однак всі охочі зможуть спостерігати за повним сонячним затемненням у режимі реального часу завдяки трансляції NASA на YouTube.

В Україні можна було спостерігати повні сонячні затемнення у певні періоди. Одне з перших, документально зафіксованих, повних сонячних затемнень пройшло над територією України у 1654 р. по діагоналі з Полісся на Приазов’я. Наступне, і знову ж таки, документально зафіксоване, відбулось у 1699 р. і цього разу спостерігалось на Галичині та Подністров’ї. У ХVІІІ ст. відсутні дані щодо повного сонячного затемнення на території України. А вже у ХІХ ст. їх було вже чотири (1816, 1842, 1851, 1870 рр.). ХХ ст. також «порадувало» мешканців України трьома повними сонячними затемненнями. Перше з них пройшлося Подніпров’ям через кілька тижнів після початку Першої світової війни. Друге споглядали мешканці північних, північно–східних, частково – центральних регіонів нашої держави 30.06.1954 р. Останнє у ХХ ст. повне сонячне затемнення на території України могли споглядати мешканці Криму, Приазов’я та Донбасу 15.02.1961.

За твердженнями фахівців у найближчі сто років мешканці України також не побачать повного сонячного затемнення, проте у «сутінковому стані» (затемнення на 90%) зможуть бути довгожителі із сучасників, які 3.09. 2081 р. будуть знаходитись у м. Ізмаїлі або поруч.

За матеріалами wikipedia, vmylenko.com, мережа Інтернет.

Фото: Вечірній Київ

Як повідомляв MYNIZHYN, увечері, 5 травня 2023 року, мешканці Землі могли спостерігати напівтіньове місячне затемнення. Частково його можна було побачити і на території України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: