Завантаження ...
banner
banner

Як зробити паску досконалою: рецепти та поради від Євгена Клопотенка

Як зробити паску досконалою: рецепти та поради від Євгена Клопотенка фото

Український шеф-кухар Євген Клопотенко з нагоди Великодня поділився з читачами різними способами та рецептами, як прикрасити святкову паску, — пише bukvy.

Рецепт прикрашення глазур’ю

Шеф-кухар зазначає, що глазур може бути різною, зокрема лимонна, білкова, желатинова, біла, шоколадна чи фруктова. Також саме на глазурі добре закріплюється майже весь інший декор.

Найпростіший вид глазурі – з цукрової пудри та лимонного соку. Для її приготування потрібно змішати 200-250 г цукрової пудри та сік одного лимона. Залежно від бажаної консистенції глазурі також, в разі потреби, можна ще додати пудру.

Щоб приготувати шоколадно-лимонну глазур потрібно 100 г цукрової пудри, 2 ст. л темного какао та 3-4 ст. л лимонного соку. Всі інгредієнти необхідно збити вінчиком або міксером на невеликих оборотах. Після цього змастіть паску глазур’ю та поставте в холодильник приблизно на годину, щоб вона застигла.


Фото: Євген Клопотенко

Клопотенко зазначає, що дуже добре тримається на пасці та не кришиться саме желатинова глазур. Для її приготування знадобиться 2-3 білки (80 г), 200 г цукрової пудри, 10 г желатину в порошку і 70-100 мл води для замочування желатину.


Фото: Євген Клопотенко

Спершу необхідно залити желатин водою й залишити на 15 хвилин. За цей час цукрову пудру та білок потрібно збити до стійких піків. Тоді розтопіть на паровій бані желатин й  тонкою цівкою влийте його в білки, перемішуючи віничком та залиште на 5-10 хвилин, щоб глазур загусла.

Ще один варіант стійкої глазурі – меренгова. Для неї потрібно 75 г цукрової пудри та 1 білок. Змішайте інгредієнти в вогнетривкій мисці та поставте її на парову баню. На низькому вогні збивайте меренгу міксером чи блендером з насадкою віничок на середніх обертах до утворення густої стійкої маси. Після цього потрібно одразу мастити паски, оскільки глазур швидко застигає.


Фото: Євген Клопотенко

Для приготування звичайної білкової глазурі потрібно збити блендером один білок і коли маса почне густішати, поступово всипати 150 г пудри та збивати до густої, стійкої маси.


Фото: Євген Клопотенко

Щоб приготувати шоколадно-молочну глазур, вам знадобиться 150 г шоколаду, 135 мл молока і 80 г масла. На водяній бані потрібно розтопити шоколад, тоді ввести молоко й активно збивати віничком кілька хвилин, поки маса не буде густою та блискучою. Тоді необхідно зняти масу з вогню й додати до неї масло. Все потрібно змішати, допоки масло повністю не розтане. Глазур варто охолодити, щоб вона застигла й тоді полити паски.


Фото: Євген Клопотенко

Прикрашання паски тістом

Прикрашання паски таким способом є найбільш традиційним і старовинним. З тіста можна викласти орнамент, букви та цілі композиції, як на короваях.

Для прикрашання можна використати те ж тісто, з якого пекли паски. 

Прикрашати потрібно, коли паски востаннє піднімуться вже у формах. Викладіть зверху бажані орнаменти з тіста, фіксуючи їх білком. Фігурки також можна випекти окремо і встановити на паску вже опісля. 

Як повідомляв MYNIZHYN, На сьогодні великим попитом користується сирна паска, адже десерти без випічки готувати набагато простіше, ніж традиційні великодні паски. Як зробити смачну сирну паску — читайте у матеріалі.

Фото для колажу з сайту Євгена Клопотенка.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: