Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині створять муніципальну варту. Що це і для чого?

8 серпня на черговій сесії Ніжинської міської ради прийняли рішення Про створення комунального підприємства Ніжинської міської ради «Муніципальна служба правопорядку-ВАРТА» та затвердили статут організації

Муніципальна варта, муніципальна поліція, сесія, ніжинська міська рада, Муніципальна служба правопорядку-ВАРТА

8 серпня на черговій сесії Ніжинської міської ради прийняли рішення Про створення комунального підприємства Ніжинської міської ради «Муніципальна служба правопорядку-ВАРТА» та затвердили статут організації.
 

Що таке муніципальна варта?

Муніципальна варта  — це орган в системі місцевого самоврядування, що створюється з метою забезпечення на території, що перебуває під юрисдикцією відповідної ради, охорони громадського порядку, законності, прав, свобод і законних інтересів громадян та утримується за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.

Регулюється діяльність варти рядом законів, зокрема, «Про місцеве самоврядування в Україні»,  «Про охоронну діяльність»,  «Про благоустрій населених пунктів», та іншими.

Існує також проект закону «Про муніципальну варту», поки що не прийнятий депутатами. Незважаючи на це в ряді міст України вже діє муніципальна варта, зокрема вже створено близько 40 таких комунальних підприємств.

Додамо, що органи правопорядку, які підпорядковуються місцевій владі існують в багатьох країнах світу, зазвичай вони органи називаються "Муніципальна поліція".

Навіщо потрібна Муніципальна служба правопорядку і що вона робитиме?

Метою діяльності Муніципальної  служби правопорядку згідно статуту є:
  • забезпечення охорони громадського порядку на території Ніжина, у взаємодії з органами внутрішніх справ;
  • профілактика правопорушень;
  • інформування органів та підрозділів внутрішніх справ про вчинені або ті, що готуються, злочини, місця концентрації злочинних угруповань;
  • виконання окремих адміністративних стягнень;
  • охорона майна, що перебуває у комунальній власності;
  • надання окремих видів правової та соціальної допомоги громадянам, органам місцевого самоврядування, установам та організаціям 
Також до діяльності варти входить сприяння виконанню рішень міської ради з ряду питань:
  • контролю за дотриманням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель,
  • благоустрою території, контролю за дотриманням правил санітарії, чистотою вулиць, парків, скверів та прибудинкових територій;
  • охорони державних символів, символів територіальної громади та памяток культури міста;
  • паркування автотранспорту;
  • охорони пам’яток історії і культури, архітектури та містобудування,  паркових і садибних комплексів, природних заповідників;
  • організації торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування;
  • врятування життя людей, захисту їх здоров’я, збереження матеріальних цінностей у разі стихійного лиха, екологічних катастроф;
  • забезпечення громадського порядку при проведенні карантинних заходів під час епідемій та епізоотій;
  • виконання заходів Програм міської ради в сфері забезпечення дієвого контролю за благоустроєм території міста;
  • забезпечення контролю за здійсненням заходів з охорони майна та фізичних осіб;
  • охорона майна підприємств, установ, та організацій незалежно від форм власності, фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб.
Муніципальна служба правопорядку матиме ряд повноважень. Це, зокрема,  використання спецзасобів, заходи фізичного впливу, та використовувати службових собак. Передбачено використання автотранспорту, який ще треба буде придбати.
 
Члени варти зможуть проводити рейди та перевірки території, обєктів міста щодо стану їх благоустрою, надавати приписи щодо усунення виявлених порушень законодавства у сфері благоустрою, поводження з відходами. Також вони зможуть складати акти фіксації виявлених правопорушень та адміністративні протоколи про адміністративні правопорушення на громадян та службових осіб.

Статуту статутний капітал муніципальної Варти встановлюється в розмірі 1 мільйона гривень. Керуватиме службою правопорядку начальник, що призначатиметься міським головю за конкурсом.

Детальніше зі Статутом Комунального підприємства Ніжинської  міської ради «Муніципальна служба правопорядку-ВАРТА» можна ознайомитися за посиланням.


Муніципальна варта, муніципальна поліція, сесія, ніжинська міська рада, Муніципальна служба правопорядку-ВАРТА


Чи є небезпека у створенні муніципальної варти?

Здається, що нова служба правопорядку в дечому нагадує екологічну поліцію, яка діє в інших містах, наприклад Києві, але варта матиме більше повноважень, зокрема силових. Як уже зазначалося, в Україні нараховується близько 40 таких комунальних установ, щоправда називаються вони по-різному. Десь це муніципальна поліція, десь муніципальна варта, або охорона.

За бажання можна знайти різні приклади діяльності муніципальних силовиків.
 
Наприклад, на Франківщині муніципальна варта збирала допомогу для хворих, та прозвітувала про знищення 700 літрів сурогатного алкоголю.

В той же час, у Дніпрі, в липні цього року розгорівся скандал, після сутички за участю муніципальної варти та активістів, що перешкоджали зносу МАФів. Бійка за участю муніципалів сталася не так давно і в Одесі.

Як зазначає депутат Мустафа Найєм, «на практиці ці маленькі формування дедалі частіше перетворюються у місцеві армії, створені місцевими радами для обслуговування регіональних князьків»
 
Відзначимо, що правозахисники до діяльності муніципальних «поліцій» ставляться з підозрами. За їх словами, існування охоронних КП може становити загрозу для прав і свобод українців. По-перше, неприпустимо, щоб організації з невизначеним статусом підміняли собою правоохоронні органи.

По-друге, діяльність «стражників» відкриває величезне поле для корупції і зловживань – першою чергою це стосується повноважень у сфері контролю організації торгівлі.

По-третє, існує ризик, що охоронні КП стануть зброєю в руках місцевої влади і пов’язаних з ними бізнесменів.

Нарешті, по-четверте, легальна можливість застосовувати силу привертає радикалів, які підміняють охорону громадського порядку своїми власними уявленнями про те, яким цей порядок повинен бути.

mynizhyn.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: