Завантаження ...
banner
banner

Носівські школярі йдуть на вибори

Цієї суботи учні Носівської ЗОШ №2 візьмуть участь у парламентських виборах. Старшокласники свідомо обиратимуть партію, яку вони хочуть бачити у Верховній Раді України

школярі, вибори

Цієї суботи учні Носівської ЗОШ №2 візьмуть участь у парламентських виборах. Старшокласники свідомо обиратимуть партію, яку вони хочуть бачити у Верховній Раді України. Нині школярі детально ознайомлюються з передвиборчими програмами й розмірковують, що треба змінити, аби Україна стала успішною, а люди - щасливішими.

Річ у тім, що носівській школі пощастило взяти участь у Всеукраїнському проекті з громадянського виховання та політичної освіти «М-18: Вибори для дітей та молоді». І за рік до народного голосування, а саме 27 жовтня, наші школярі візьмуть участь в імітаційній грі «Партія моєї мрії». Її основна мета – формування в дітей і молоді активної громадянської позиції та спроможності свідомо й відповідально робити вибір, пише zemlyaivolya.net.

Головна особливість виборів «Партія моєї мрії» в тому, що учнівська молодь свій вибір робитиме не за назвою партії чи прізвищем її лідера. Назви партій будуть приховані за літерами (партія А, партія Б тощо). Дітям пропонується зробити свій вибір, орієнтуючись на зміст передвиборчих партійних програм і обрати ту, що найбільше відповідає їхнім переконанням.

школярі, вибори

Щоб зрозуміти сутність демократії, виборчого процесу та навчитися аналізувати політичні програми, в навчальному закладі нині тривають заняття з політичної просвіти. Ще однією особливістю є те, що підлітки можуть створити свої партії й написати передвиборчі програми та внести їх у бюлетень для голосування.

Директор школи Євген Бондарчук залюбки підтримав ініціативу організаторів провести парламентські вибори саме в їхньому навчальному закладі.

школярі, вибори

«Цей освітній проект, насамперед, готує наших школярів до свідомого вибору в житті. Подібні акції проводилися в багатьох країнах Європи і мають гарні результати. Це робиться для того, аби показати важливість виборів, важливість саме демократичного розвитку суспільства, формування правової культури молоді, – пояснює Євген Григорович. – Це нібито гра, в процесі якої діти здобувають важливі навички, які дуже знадобляться у дорослому житті. 

На сьогодні вже створено виборчий штаб, виборчу комісію з числа учнів. Діти активно ознайомлюються з програмами партій, яких більше десятка, і вирішують, яка саме їм до душі. Опісля буде написаний протокол з результатами. Цим самим ми дамо певну статистику, в якому напрямку бажає рухатися учнівська молодь. Маємо надію, що лідери партій врахують ці побажання в майбутньому».

Проект є політично незаангажованим і не підтримується жодною політичною силою. Імітаційна гра має освітню мету. Насамперед, ідеться про розвиток критичного мислення і вміння приймати власні рішення. Організатори переконані, що молодь не має лишатися осторонь виборчого процесу.

Десятикласниця Любов Ромашко зацікавлена освітнім проектом, тому вирішила спробувати себе не лише в ролі виборця, а й стала членом виборчої комісії.

школярі, вибори

«Для мене це пізнавально і цікаво. Адже ми, старшокласники, маємо бути компетентними і дієвими громадянами своєї країни, – розмірковує школярка. – Звертатиму увагу на програми, де значна роль приділятиметься розвитку освіти, покращенню умов навчання та виховання дітей, адже, на мою думку, це і є запорукою процвітаючого майбутнього країни».

Карина Кошель з особливою зацікавленістю вчитується в передвиборчі програми.

школярі, вибори

«Обов’язково прийду на вибори. Адже недарма кажуть: «Хочеш змінити життя на краще – почни з себе». Голосуватиму за ту партію, яка обіцяє зробити вищу освіту доступною для всіх, а медицину - якісною», – наголосила старшокласниця.

Всеукраїнська імітаційна гра «Партія моєї мрії» проводиться в рамках міжнародного проекту «За розвиток громадянської активності дітей та молоді у Східній Європі» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини у співпраці низки громадських організацій та закладів освіти.

Сніжана Божок, фото автора


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: