Завантаження ...
banner
banner

Ніжинському драматичному театру - 85 років

Сьогодні, Ніжинський академічний український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського святкує своє 85-річчя. Нагадуємо, що 27 жовтня у Ніжинському драматичному театрі розпочався XIV Міжнародний театральний фестиваль

Ніжинський драматичний театр, ювілей, вистави

Сьогодні, Ніжинський академічний український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського святкує своє 85-річчя.

Нагадуємо, що 27 жовтня у Ніжинському драматичному театрі розпочався XIV Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької, який триватиме до 6 листопада.

Також, 13 листопада о 16-00 театр покаже виставу "Інтимна комедія", а 15 листопада о 18-00 - виставу "Дитина б все змінила".

Квитки можна придбати у приміщенні театру, щодня, окрім понеділка з 10.00 до 18.00 та на першому поверсі ТОВ "Прогрес". Довідки за телефоном (+38046-31) 2-51-55, +38 (073) 077-92-13.

Ніжинський драматичний театр, ювілей, вистави

Трохи історії

Ніжинський український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського (у той час Перший робітничо-колгоспний театр Чернігівської області у місті Буринь (нині Сумська обл.) було засновано постановою Чернігівського обласного відділу народної освіти наприкінці жовтня 1933 року.

Наприкінці лютого 1938 року театр переведено на постійне місце розташування до міста Ніжина і надано право носити ім᾿я Михайла Коцюбинського.

У витоків театру стояли Болеслав Лучицький, Анжеліка Лучицька та Борис Лучицький, які і були його першими керівниками і засновниками.

Перша вистава, яку було поставлено в театрі – це “Украдене щастя”, за однойменним твором Івана Франка ; прем’єра вистави відбулася 06 лютого 1934 року на сцені будинку культури міста Буринь.

За 85-річну історію свого існування колектив театру ні на мить не припиняв свою творчу роботу.

У роки Великої Вітчизняної війни театр продовжував свою роботу на передовій лінії наших військ та в глибокому тилу СРСР.

Із 1958 року театр почав іменуватись – Ніжинський пересувний український музично-драматичний театр імені Михайла Коцюбинського.

У 1960 році, у зв᾿язку з переходом до Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Т. Шевченка, за наказом обласного управління культури та обкому партії, директора Ніжинського театру, головного режисера та шести провідних акторів, у театрі почалися скрутні часи. Але завдяки приходу до театру молодих акторів із Києва, Сум та Харкова театр знову запрацював на повну силу.

У період з 1996 по 2000 роки у зв᾿язку зі звільненням деяких акторів, у театрі знову почалися тяжкі часи. Про це свідчить той факт, що станом на 01.06.2000 р. в діючому репертуарі театру було дві драматичних вистави, в одну з яких треба було провести вводи п᾿яти нових акторів на ролі. В обласному управлінні культури навіть йшла розмова про закриття театру, або про реорганізацію його в філіал Чернігівського облмуздрамтеатру ім.Т.Шевченка.

Але з 2000 року ситуація стрімко почала вирівнюватись. Щорічно колектив театру готує 6-8 нових вистав та театралізованих концертів. Нині діючий репертуар театру налічує більше 29 вистав та театралізованих концертів.

У різні часи в театрі працювали такі видатні митці, як Наталія Ужвій, Амвросій Бучма, Оксана Петрусенко, Анжеліка Лучицька, Микола Донець, Марія Литвиненко-Вольгемут, Іван Паторжинський, Еліна Бистрицька, Ганна Пащенко та ін.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: