Завантаження ...
banner
banner

Держекоінспекція проводить операцію «Первоцвіт». Які результати у Ніжині?

Щороку з метою збереження та запобігання знищенню у природніх умовах та незаконній торгівлі ранньоквітучими рослинами та рослинами, занесеними до Червоної книги України, Держекоінспекція проводить операцію «Первоцвіт»

первоцвіт, Держекоінспекція

Щороку з метою збереження та запобігання знищенню у природніх умовах та незаконній торгівлі ранньоквітучими рослинами та рослинами, занесеними до Червоної книги України, Держекоінспекція проводить операцію «Первоцвіт». Вона полягає у проведенні рейдів в місцях зростання рослин та місцях торгівлі. До акції, на підставі узгодженого плану спільних дій, залучаються працівники міліції та обласного управління лісового та мисливського господарства. 

Згідно українського законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України", та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Слід звернути увагу, що вважається порушенням не тільки вилучення рослин з природного середовища та продаж, але й придбання первоцвітів, та карається накладенням штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією рослин, крім того, вилучення рослин з природного середовища, тягне ще і відшкодування збитків за кожну знищену рослину. Збитки за одну зірвану рослину підсніжника складають 62 грн.

Під час затримання порушники часто кажуть, що ці квіти вони виростили у себе на городі і навіть мають дозвіл на їх продаж. Вирощування рослин, занесених до Червоної книги, однаково не дає права їх продавати. Оскільки торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів прямо заборонені статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України».

Відтак, закликаємо всіх небайдужих до навколишнього середовища громадян приєднатися до державної операції «Первоцвіт», проявити екологічну та громадянську свідомість - не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів заради збереження унікальної природи нашого краю. 

Без попиту нема пропозиції. Кілька днів квітки у вашому домі не варті таких втрат для природи.

За інформацією
 Регіонального ландшафтного парку "Ніжинський" 

В мережі Facebook Сергій Мельникович у групі Нiжин sos виклав фото сумних результатів операції «Первоцвіт» у Ніжині:

первоцвіт, Держекоінспекція

первоцвіт, Держекоінспекція

первоцвіт, Держекоінспекція

первоцвіт, Держекоінспекція

первоцвіт, Держекоінспекція

первоцвіт, Держекоінспекція

первоцвіт, Держекоінспекція
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: