Завантаження ...
banner
banner

За спалювання трави в області вже є перші штрафи

Щовесни на всій території України дуже гостро стоїть питання навмисного випалювання сухої рослинності. Такі дії не тільки завдають непоправної шкоди природі, але й можуть призвести до страшних наслідків

Спалювання трави, штраф, відповідальність

Щовесни на всій території України дуже гостро стоїть питання навмисного випалювання сухої рослинності. Такі дії не тільки завдають непоправної шкоди природі, але й можуть призвести до страшних наслідків.

Інспектори та рятувальники закликають жителів Чернігіщини не випалювати траву та відходи, бути вкрай обережними під час відвідування лісів, парків, адже не загашений недопалок, багаття, залишене без нагляду відпочиваючими, можуть спричинити велику біду та шкоду

Бездумне випалювання сухої трави, луків, пасовищ, очерету, ділянок зі степовою, водно-болотяною, іншою природною рослинністю, а також необережне поводження з вогнем громадян під час відпочинку й проведення сільськогосподарських робіт на власних присадибних ділянках може стати причиною розповсюдження полум’я на лісові насадження, а також на житлові будинки та господарські будівлі людей.

Разом з тим, при спалювані сухої рослинності горить велика кількість сміття, зокрема пластикові вироби, що спричиняє забруднення атмосферного повітря та призводить до негативного впливу організм людини.

З метою вжиття заходів щодо попередження виникнення пожеж у природних екосистемах, Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області посилено заходи щодо недопущення самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків. Працівниками інспекції спільно з працівниками Головного управління ДСНС у Чернігівській області регулярно здійснюються перевірки з попередження та виявлення порушень правил пожежної безпеки в лісах, лісосмугах та на об’єктах природно-заповідного фонду області.

Зокрема, 8 квітня співробітниками Ічнянського районного відділу У ДСНС України у Чернігівській області спільно з представниками Ічнянської міської ради, районної державної адміністрації, Національної поліції, Державної екологічної інспекції, а також засобів масової інформації проведено профілактично-роз'яснювальний рейд. Надзвичайники розповіли громадянам про випадки найбільш резонансних пожеж, трагічної статистики загибелі й травмування людей на них, основні причини їх виникнення та надали мешканцям пам'ятки з питань безпеки життєдіяльності.

За порушення вимог законодавства представниками Державної екологічної інспекції притягнуто до адміністративної відповідальності мешканця районного центру та попереджено 2-х мешканців, які нехтували вимогами пожежної безпеки, охорони довкілля та екологічної безпеки.

Пам’ятайте, що категорично забороняється:

- створювати смітники та спалювати відходи;
- розводити багаття у лісі та лісопосадках;
- палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
- залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
- спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
- дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.

Протягом двох тижнів інспекторами Державної екологічної інспекції у Чернігівській області за самовільне випалювання рослинності складено 10 протоколів за ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на суму 3910 грн. та за ст. 188-5 – 3 протоколи на суму – 765 грн. Всього 13 протоколів загальною сумою 4675 грн.

За даними працівників ДСНС у Чернігівській області за ці два тижні зареєстровано 574 випадки випалювання сухої рослинності на площі 2200 га.

Нагадуємо: за самовільне випалювання рослинності або її залишків згідно зі ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян накладається штраф у розмірі від 170 до 340 грн., на посадових осіб – від 850 до 1190 грн.

За особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність.

За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду на громадян накладається штраф – від 340 до 680 грн., на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн.

Час Чернігівський
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: