Завантаження ...
banner
banner

Зустріч рідних військовослужбовців і місцевої влади: розмова у різних напрямках

У вівторок 31 березня в Малому залі Міськвиконкому відбулася зустріч представників міської влади та волонтерів з рідними військовослужбовців, які нині перебувають в зоні АТО.

У вівторок, 31 березня у Малому залі Міськвиконкому відбулася зустріч представників міської влади та волонтерів з рідними військовослужбовців, які нині  перебувають в зоні АТО. Міську владу представляв заступник міського голови Ігор Володимирович Алєксєєнко, волонтерів – Тамара Михайлівна Стратілат.

Розмова відразу пішла у різних напрямках: на запитання матерів солдатів, коли ж буде ротація, відповідь була – «Ми провели стільки-то концертів, наступний у суботу». 
 
Майже з перших хвилин стало очевидно, що зібрали всіх лише для того, щоб відзвітувати про виконану роботу, а не відповідати на складні запитання. Так, фактично, і пройшла вся зустріч, хоча градус напруження розмови, з часом, було знижено і  деякі важливі питання все ж було обговорено.

Так, до цього часу невідома точна кількість хлопців, які були призвані з Ніжина, дані які надає Військомат (бл. 770 чол.), за словами Алєксєєнка, не є достовірними. Так само і з виплатами, які обіцяні військовослужбовцям: передбачені 1 тисяча грн. разової допомоги і щоквартально 300 грн. для оплати комунальних послуг. На сьогодні по 1000 грн. отримали 402 родини, по 300 грн. отримують лише 152 сім’ї. Проблеми зараз і з безкоштовним харчуванням у школах для дітей військовослужбовців. 
 
Отримання земельних ділянок військовослужбовцями для будівництва також зависло у повітрі: на сьогодні є бл. 20 ділянок на вулицях Кармелюка та Кравчинського, це в кінці Воздвиженської, а заяв на отримання ділянок вже більше 250. Планується розширення меж міста, але відповідні документи ще мають пройти ряд процедур, в тому  числі затвердження Верховною Радою, тобто добре якщо  вирішення цього питання завершиться до кінця року. Та й території ці, швидше за все, будуть на окраїнах міста, без транспортного сполучення і комунікацій. 
 
Мами і дружини військовослужбовців найбільше цікавилися питанням, коли ж їх хлопці повернуться додому, адже, за їх словами, їм це обіцяють уже протягом місяця.  Відповіді на це запитання не дав ніхто, а Тамара Михайлівна Стратілат так і не змогла додзвонитися до комбатів, щоб з’ясувати це. Батьки солдатів бояться, що ротація може не відбутися, адже у законі є відповідні поправки. До того ж призов на військову службу розрахований на півтора року, а служба в армії під час АТО – 1 рік, тобто і тут, як бояться матері, їх можуть затримати. За попередніми обіцянками вони мають пройти ротацію до середини квітня.
 
Продовжує залишатися в полоні Дмитро Киричок. На нараді була озвучена інформація про те, що він є у списках для обміну військовополоненими, але такий обмін наразі майже не відбувається. За словами мами солдата, їй дзвонили з Донецька і говорили, що вона може приїхати і просто забрати його, бо він нікому непотрібен, але як це зробити вона не знає і, по факту, цим ніхто не займається. 
 
Є проблеми і з оформленням документів для учасників АТО. На сьогодні з Ніжина статус учасника бойових дій отримали аж 4 військовослужбовці!!! Коли решта учасників АТО зможе отримати документи?

За словами Тамари Стратілат хлопцям з 13-го та 41-го батальйонів, які були призвані в армію до початку ротації посвідчення почнуть видавати вже цього тижня. Чи відбудеться це насправді побачимо найближчим часом. 
 
Для психологічної реабілітації хлопців які повертаються з зони АТО викладачі університету імені Гоголя, які є практикуючими психологами, організували відповідні заняття. Для цього виділено окремий кабінет у психоневрологічному відділенні. Також для військовослужбовців передбачено оздоровлення і уже зараз деякі оздоровчі заклади безкоштовно готові приймати хлопців на оздоровлення. Найближчим часом буде зібрана інформація про те хто, коли і скільки чоловік може прийняти і буде повідомлена на нашому сайті
 
Завершилась зустріч створенням громадської організації, яка має об’єднати матерів і дружин військовослужбовців. З такою ініціативою виступила Тамара Стратілат. Відразу ж було обрано її представників, які зможуть що четверга брати участь у спільних засіданнях Громадської ради та волонтерів.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: