Завантаження ...
banner

Лепеховий бізнес у Ніжині

У неділю – Трійця, П’ятидесятниця, Зелена неділя. На ці свята українці традиційно прикрашають свої домівки лепехою, ясеном, кленом і любистком – по-різному в різних регіонах країни. Існує думка, що традиція все "озеленювати" бере початок

лепеха, бізнес, Ніжин

У неділю – Трійця, П’ятидесятниця, Зелена неділя. На ці свята українці традиційно прикрашають свої домівки  лепехою, ясеном, кленом і любистком – по-різному в різних регіонах країни. Існує думка, що традиція все "озеленювати" бере початок із дохристиянських часів – від звільнення іудеїв із єгипетського рабства. Також вважають, що у п’ятдесятий день від Христового воскресіння три його віддані слуги зробили Богу подарунок – липу, клен та ясен. Саме відтоді літнє озеленення домівок і бере початок.

Така традиція декому дає можливість ще й заробити на цьому звичаї. Біля Комунального ринку в місті сьогодні зранку вирує торгівля. Пучки лепехи коштують скрізь однаково – 10 грн. Щоправда, кількість лепешинок у пучках відрізняється.

Ніна Миколаївна (продає пучки лепехи з м'ятою)  говорить: "Прокинулася вдосвіта, бо конкурентів багато. Минулого року онуки допомогали: один рве, другий очищує від бруду. Самі й продавали, гроші, звісно, собі забирали на морозиво. А цього року не захотіли, то ж я сама торгую. Брала 20 пучків, хвилин за 15 розкупили, залишилось 6.  Що залишиться – собі заберу або роздам". 

Любов і Микола Олександрович приїхали до Ніжина аж з ічнянського району, з села Томашівка. Кажуть, спеціально, щоб продати ніжинцям лепеху, яку нарвали навіть не своєму селі, а в Дорогинці. З собою брали 180 пучків! Уже в 7 годин ранку почали торгувати, і на 11 годину залишилося близько 50 штук. "Відбираю, щоб жовтого листя не було, – каже Микола Іванович, – людям товарний вигляд важливий".

Ольга Миколаївна в білій хустині продає любисток. За 5 грн. – розкішний букет. Спекотно бабусі опівдні сидіти під сонцем, але ж заробити якусь копійку треба. Тому й загукує час від часу: "Хто забув любисток?.. Домашній, пахучий!".

Трійця – це остаточне прощання з весною і зустріч літа. У народі говорять: Трійця трьома святами багата: квітами, травами й рум’яним літом.

Валентина Пильник

лепеха, бізнес, Ніжин

лепеха, бізнес, Ніжин

лепеха, бізнес, Ніжин

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: