Завантаження ...
banner
banner

Чи готовий Ніжин до автоматизованої оплати проїзду в пасажирському транспорті?

Питання впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті міста Ніжина обговорюється вже давно. Ще в березні 2018 року на постійній комісії міської ради

НА ПРАВАХ РЕКЛАМИ


валідатори, транспорт, проїзд, маршрутки, ПриватБанк

Інновація для Ніжина

Питання впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті міста Ніжина обговорюється вже давно. Ще в березні 2018 року на постійній комісії міської ради з майнових та житлово-комунальних питань, транспорту, зв’язку та охорони навколишнього середовища депутати внесли пропозицію автоматичної оплати проїзду в міському транспорті. Для цього в громадському транспорті потрібно встановити валідатори.

Мета цієї інновації – спростити та зробити більш прозорою оплату за проїзд в міському транспорті.

Валідатор – спеціальний зчитувальний пристрій 

Валідатори мають бути розташовані біля дверей та у салоні транспорту. Пасажиру буде достатньо просто провести квитком, розміром із банківську картку, біля валідатора, – і все, проїзд оплачений.

Таким чином, за проїзд пасажир платись спеціальною карткою і отримує чек замість квитка. В кінці робочої зміни валідатор, через картку касира, видає звіт за весь робочий день – скільки коштів отримано і скільки пасажирів проїхало. 

Заплатити за проїзд можна будь-якою картою, зокрема йшла мова про впровадження «Карти жителя міста Ніжин» «Карти пенсіонера». На переконання ніжинських депутатів, це є першим кроком до монетизації субсидій за користування громадським транспортом.

Заступник міського голови Григорій Олійник наголосив, що дана електронна система може допомогти Ніжину з обчисленням пасажиропотоку.

Для пасажирів – це передовсім зручність і комфорт. Єдиний квиток для всіх видів транспорту, в якому не треба буде передавати гроші за проїзд, а потім довго чекати на решту.

Як відомо, така система оплати на сьогоднішній день встановлена в багатьох містах України: в Києві, Житомирі, Чернігові.

Кондукторів у громадському транспорті Ніжина обмаль

Валідатори дозволять не відволікатися водіям на оплату проїзду пасажирами. 

Проте, для нормальної роботи валідатора і обслуговування пасажирів, які не мають спеціальних карток, потрібен кондуктор. Кондуктор отримує міні-касові апарати – «мобільні валідатори». Також можна сплатити за послугу з перевезення за допомогою QR-коду та мобільного додатку «Приват24».

А не всі ніжинські маршрути можуть дозволити собі кондукторів. Водії, як наголосили перевізники, з такою задачею не впораються.



Тема на рівні обговорень

6 вересня минулого року в Ніжині відбулося ще одне засідання робочої групи з питань пасажирських перевезень. На засіданні представник Чернігівського національного технічного університету представив присутнім валідатор, продемонстрував, як він працює і види карток, які можна використовувати. Було навіть запропоновано безкоштовно надати валідатори ніжинським перевізникам на час обрахунку пасажиропотоку. 

На той час така модернізація вже впроваджувалася у Чернігові. В кожному громадському транспорті встановлюється GPS і через спеціальний додаток мешканці міста і гості можуть в онлайн режимі відслідковувати, де знаходиться потрібний їм транспорт і коли прибуде на їхню зупинку.

Так, як у Ніжині далеко не у всіх транспортних засобах працюють кондуктори, тому тема валідатора, як і минулого разу, залишилася на рівні обговорень. Зійшлися на тому, що поки Ніжин може про таке лише мріяти.
 
Застаріла система оплати та контролю проїзду

Втім, на початку 2019 року на черговій 51 сесії Ніжинської міської ради розглянули проект рішення "Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті міста Ніжина Чернігівської області".

До даного проекту рішення було надано пояснювальну записку, де було зазначено, що та система оплати та контролю проїзду, яка існує в міському пасажирському транспорті Ніжина сьогодні, є застарілою, крім того, має ряд недоліків: паперові квитки використовуються не завжди, та й саме їх використання не дає можливості проконтролювати реальний пасажиропотік на маршрутах і обіг готівкових коштів теж. Крім того, така система призводить до погіршення рівня безпеки перевезення пасажирів громадським транспортом. 

А електронний облік пасажиропотоку дозволить оцінити реальних обіг коштів, а відповідно - оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення та можливості оновлення автопарку перевізника. Також  система забезпечить можливість зручної, швидкої оплати і контролю проїзду, а також зменшиться час затримки громадського транспорту на зупинках. Це також дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи.

Переважна більшість присутніх на сесії депутатів погодилися, що впровадження такої системи – це однозначно «плюс» для Ніжина. 

валідатори, транспорт, проїзд, маршрутки, ПриватБанк

Таке впровадження для міста є недешевим 

Вартість автоматичних зчитувачів за декілька років знизилась до 28000 грн. Такі пристрої є переносними, що дає можливість переносити їх між транспортними засобами позмінно. Ідею взяли до уваги, але відсутність у Ніжині комунального транспорту поки що ставить під питання її реалізацію.

Депутат і один із акціонерів ТОВ "Пассервіс" Олександр Шалай зазначив: "Для впровадження у міському пасажирському транспорті валідаторів і GPS-трекерів необхідно приблизно 10 мільйонів гривень".

Можливо, це призведе до збільшення вартості проїзду в міському транспорті Ніжина.

Що думають про нову систему обліку оплати проїзду ніжинці?

Щодо думки самих ніжинців, то жителі міста не проти впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду, але зауважують, що перш, ніж братися за сучасні технології, потрібно оновити сам транспорт та підтримувати його належний санітарний стан. А ще – деяким водіям не забувати про культуру поведінки. 

Рішення прийнято, але перешкоди є

Отож, в результаті, під час голосування в ході сесії дане рішення все ж було прийнято. У рішенні зазначено, з 1 березня 2020 року запровадити в місті Ніжин, Чернігівської області автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському громадському транспорті). Але питання фінансування і строків виконання даного рішення залишається відкритим. 

підготувала Валентина Пильник
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: