Завантаження ...
banner
banner

На Ніжинщині самовільно була захоплена земельна ділянка з курганами

Ніжинською місцевою прокуратурою постійно здійснюється вивчення законодавства, що регулює відносини в земельній сфері. Цьогоріч з початком весняно-польових робіт працівниками прокуратури здійснювались

кургани, земля, захоплення, прокуратура

Ніжинською місцевою прокуратурою постійно здійснюється вивчення законодавства, що регулює відносини в земельній сфері.

Цьогоріч з початком весняно-польових робіт працівниками прокуратури здійснювались неодноразові виїзди на територію районів, що знаходяться в юрисдикції місцевої прокуратури з метою безпосереднього з’ясування стану використання земель державної та комунальної власності. 

В один з таких виїздів на території Лосинівської селищної ради за межами населеного пункту було встановлено земельну ділянку, яка привернула увагу не звичним рельєфом з пагорбами. Земельна ділянка відповідно до даних Публічної кадастрової карти мала бути вільною, проте фактично активно використовувалась в сільськогосподарському виробництві, оскільки була розореною та засіяна пшеницею.

Подальшим вивченням було встановлено, що земельна ділянка нещодавно передана державою в комунальну власність Лосинівської об’єднаної територіальної громади, в оренді не знаходиться. Більше того, як з’ясувалось, на земельній ділянці розташовані пам’ятки археології (кургани) поселення «Лосинівка-3», взяті під охорону держави. За повідомленням фахівців, кургани утворені кочовими племенами, що проникали в зону лісостепу у добу бронзи - ранньому залізному віці (ІІ-І тис. до н.е.), вартість пам’яток складає більше 150 млн. грн.

Враховуючи цінність для держави та суспільства вказаних пам’яток, прокуратурою невідкладно були вжиті всі доступні, визначені законом засоби реагування. До роботи були долучені органи контролю, державної влади та місцевого самоврядування.

Вжиті заходи дозволили встановити особу, що здійснила самовільне зайняття земельної ділянки.

На даний час на підставі рішення Ніжинського міськрайонного суду за позовом місцевої прокуратури земельна ділянка звільнена, має бути приведена у належний до використання стан та повернута законному власнику. Найближчим часом має також бути вирішеним питання про притягнення правопорушника до кримінальної відповідальності за розпочатим прокуратурою кримінальним провадженням.

Ніжинська місцева прокуратура
Фото з мережі
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: