Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські комунальники придбали електроавтомобіль, їздить на ньому директор

Електроавтомобіль за 265 тисяч гривень придбали ніжинські комунальники, їздить на ньому директор Владислав Корман. У дворі Ніжинського КП «Виробниче управління комунального господарства» припаркований

електроавтомобіль, КП

Владислав Корман, начальник Ніжинського комунального підприємства, біля своєї нової службової електромашини, яку придбали за 265 000 гривень

Електроавтомобіль за 265 тисяч гривень придбали ніжинські комунальники, їздить на ньому директор Владислав Корман.

У дворі Ніжинського КП «Виробниче управління комунального господарства» припаркований біленький «Ніссан». Це службовий транспорт директора комунального підприємства Владислава Кормана. Придбали його місяців зо два тому. Машина не проста, а електрична. Так званий електрокар (кар у перекладі з англійської — машина). Тобто їздить не на бензині, газу чи дизелі, а від електрики. Такий транспорт у комунальників поки що єдиний в області.

Ідея придбати таку машину належить Владиславу Корману. Підприємство відповідає за прибирання міста, вивозять сміття, займаються озелененням, освітленням, слідкують за міським кладовищем. Раніше Владислав Адольфович був керівником механічного заводу.

— Про електрокар задумався ще років сім тому, коли був у Китаї. У них навіть громадський транспорт на електриці працює. А це ж екологія, про яку ми всі повинні дбати. А також велика економія коштів. Коли гостро постало питання придбати нову машину, іншого варіанту, як електричну, і не розглядав.

— А що зі старою?

— Та мене на ній механік не завжди й з гаража випускав. Поіржавіла, ламалась постійно, — директор киває на стареньку «сімку». — Одразу розуміли, що новий автомобіль навряд чи зможемо придбати. Тому почав шукати беушний.

Машину придбали з прибуткових коштів. За 265 тисяч гривень. Японець. 2012 року випуску.

— Працює тільки на електриці? Чи може й на бензині?

— Чистий електрокар.

— Відчули економію?

— Звісно. Колишня працювала на бензині. Витратити — 10 літрів на 100 кілометрів. При нинішній ціні це до 300 гривень.

Тепер же виходить десь 30 гривень, щоб зарядити батарею на 120 кілометрів. Дешевше виходить у десять разів.

— Де заряджаєте?

— З цим проблем немає. Можна і від звичайної розетки 220 вольт і від 380. Біля входу вивели розетку. Увечері, як йду додому, ставлю на зарядку, уранці сторож вимикає. Для «повного баку» потрібно 5-6 годин. Якщо від 380 заряджати — то година-півтори максимум.

По Ніжину п’ять-шість станцій мають електричні зарядки. Але потреби користатись ще не було. Я ж їжджу лише по місту. Багато, але на короткі відстані. Отже, зарядка завжди під рукою. До того ж помітив, якщо їхати накатом (не газувати, котитись з гірки), то акумулятор сам себе підзаряджає. Це небагато, на кілометр-два, та все одно приємно.

— Трапляється, що забуваєш зарядити ту ж мобілку...

— На 20 кілометрах спрацьовує сигнал. Тут не забудеш.

Однієї зарядки вистачає на два дні роботи по місту.

— Все добре, але у нас постійно перебої зі світлом. І що тоді?

— Переживемо. Якщо в цьому районі вимкнуть, у нас ще п’ять об’єктів у різних місцях. Можна туди під’їхати. Ніхто не збідніє, як і вдома підключусь.

— Як що зламається, тоді що?

— По-перше, сервіс є у Ніжині. По-друге, там немає чому ламатися. Батарея та електродвигун. Все. Ні свічок міняти не треба, ні тосол (охолоджуюча рідина) заливати, ні масло. Затрати на обслуговування мінімальні.

— Ну, є у нього якісь недоліки?

— Звичайно. Акумулятор — це половина вартості усього автомобіля. Але пишуть, що вистачає на 22 роки. Зараз йому сім. То 15 років ще у запасі.

Разом з Владиславом Корманом оглядаємо машину. На вигляд як зовні, так і в салоні нічого надмірного. Навіть салон не шкіряний.

— Це робоча машина. Ніяких розкошів. Щоб завести, достатньо лише кнопку пуск натиснути. І глушиться так само. Педалі зчеплення немає, тільки газ і гальма. Працює на автоматиці. Розвиває швидкість до 180 кілометрів. На світлофорах стартує швидко, — перелічує характеристики директор.

— А мити її, як звичайну? Чи з електричною треба бути обережнішим?

— Як звичайну.

— Колеги з інших комунальних підприємств заздрять?

— На сьогодні розглядається питання, щоб закупити електромобілі для міської ради, екологічної інспекції та інших комунальних підприємств.

Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №43 (1745), 24 жовтня 2019 року
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: