Завантаження ...
banner
banner

Яким буде парк Шевченка?

Проект десятиліття чи навіть століття вартістю у мільйони гривень. Саме так можна оцінити проект реконструкції парку Шевченка представлений підприємством "Партнер" у четвер, 16 квітня, у Великому залі Міської ради.


Олександр Болбат розповідає про проект реконструкції парку

Проект десятиліття чи навіть століття вартістю у мільйони гривень. Саме так можна оцінити проект реконструкції парку Шевченка представлений підприємством “Партнер” у четвер, 16 квітня,  у Великому залі Міської ради. Саме цього дня почалися громадські обговорення долі парку і, зокрема, представленого плану. За словами представників “Партнеру” план розроблявся чернігівським архітектором З. Травкою.

Точки зору відразу розділилися. Частина присутніх, особливо пенсійного віку заявила, що парк має бути зеленою зоною  і будь­ яке будівництво в ньому недоцільне. Комусь не сподобався проект дитячої залізниці, яка буде проходити через весь парк. Багатьом проект здався занадто перевантаженим різноманітними спорудами. Але майже всі зійшлися на тому, що в парку не має бути кафетеріїв з продажем алкоголю.
 
Проте головним у перебудові парку є те, що частина капітальних споруд які плануються — ті ж кафе, що будуть споруджені на місці існуючих, фітнес­центр чи басейн перестануть бути власністю міста, а стануть приватною власністю. Нагадаємо, сьогодні це власність міста, яка перебуває в оренді у ПП  “Партнер” з 2000 і до 2030 року. Збудувавши їх власник має повне право вимагати передати землю під ними також у його власність і міська рада не зможе цьому перешкодити. Це є та ціна, яку має заплатити місто за реконструкцію всього парку. З цим варто або ж змиритися, або ж пропонувати щось інше.
На обговорені була зроблена пропозиція проводити реконструкцію парку на умовах інвестиційного проекту: будівлі залишаються у власності міста, а інвестор, тобто “Партнер” фінансує будівництво, отримує або частку в них, або ж право користування на такий термін, впродовж якого зможе повернути вкладені кошти. Можливо краще навіть просто продати
йому кілька закладів, а решту коштів вкласти у реконструкцію парку.
М'яко кажучи план виглядає недоопрацьованим,  а файли з його презентації, майже повністю завантажені з інтернету. Тому який вигляд будуть мати ті чи інші споруди і заклади на даний час невідомо нікому. Також на даний час не визначено навіть приблизний кошторис, вартість цих робіт і споруд. Тому говорити про затвердження плану до того часу, коли буде визначена конкретна сума на реконструкцію парку просто недоцільно. Місто може в черговий раз опинитися в дурнях — віддати землю під споруди на мільйон гривень і отримати за неї реконструкцію парку на 10 тисяч тих самих гривень. Тому, перш ніж приймати будь­ яке рішення, варто побачити ЦІНУ цього рішення.
 

Після презентації проекту та його обговорення, залишаються відкритими декілька питань, над якими варто задуматися всім кому небайдужа доля парку Шевченка
 
1. Більшість запропонованих проектів — клумби, декоративні лавки, алея для закоханих чи той же фонтан могли бути створені і раніше, але підприємство чомусь не бажало вкладати кошти в їх будівництво. 
 
2. Чи не вийде так, що спочатку будуть зведені ті споруди, які можуть перейти у приватну власність підприємства, а решта реконструкції парку буде просто заморожена, наприклад через складну політичну ситуацію в країні? 
 
3. Хто фінансуватиме мільйонний проект? Чи є у “Партнера” кошти на його реалізацію? Тим більше, що кошторис представлений на обговорення не був.


Наша редакція продовжує слідкувати за обговоренням проекту реконструкції парку імені Т. Шевченка
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: