Завантаження ...
banner

Чому Остер так обмілів? Відповідають фахівці

Днями в соцмережах поширилась інформація щодо низького рівня води на ділянці між селами Омбиш і Плоске Борзнянськокого району та біля Ніжина. Про це писали і ми: Остер благає про допомогу

Остер, річка, висихання
Фото з різних ділянок річки Остер

Днями в соцмережах поширилась інформація щодо низького рівня води на ділянці між селами Омбиш і Плоске Борзнянськокого району та біля Ніжина. Про це писали і ми: Остер благає про допомогу!

Деснянське басейнове управління водних ресурсів у Facebook надало пояснення: "Основною причиною маловоддя на річках басейну Десни є кліматичні зміни, а саме сухе, посушливе літо та тепла осінь, незначна кількість опадів, які суттєво не вплинули на збільшення водності річок, і як наслідок – погіршення водогосподарської обстановки аж до втрати водотоку та пересихання річок.

Річка Остер на даних ділянках виконує функцію магістрального каналу меліоративної системи «Остер – ІІІ черга». Для зарегулювання води в каналах побудовано водопідпірні та водорегулюючі споруди, які обслуговуються Борзнянським МУВГ та Ніжинським МУВГ.

На сьогоднішній день, запірно-регулююча арматура гідротехнічних споруд залишається закритою, але суттєво вплинути на підняття рівня води не може, так як відсутній природний приток води.

На стабілізацію ситуації в басейні річки Остер можна очікувати на весні, коли за рахунок весняного стоку водогосподарники зможуть заакумулювати необхідну кількість води та наповнити водою зарегульовану частину річки Остер".

Остер, річка, висихання

Остер, річка, висихання

Остер, річка, висихання

Остер, річка, висихання
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: