Завантаження ...
banner

Ніжинські підземелля: унікальний об'єкт, на який не вистачає коштів

На бюджетній комісії учора, 16 грудня, підняли питання підземелля в Ніжині. Нагадаємо: у 2016 році ніжинські археологи почали проводити розкопки на території Всіхсвятської церкви, за 2017 рік розчистили приміщення, і вже у 2018 році було достеменно

підземелля, пустоти, фінансування

На бюджетній комісії учора,  16 грудня, підняли питання підземелля в Ніжині. Нагадаємо: у  2016 році ніжинські археологи почали проводити розкопки на території Всіхсвятської церкви, за  2017 рік розчистили приміщення, і вже у 2018 році було достеменно відомо про існування 12 підземних приміщень. 


Виділених міською радою коштів для проведення подальших досліджень і, тим паче, для перетворення підземель у музей, не вистачило. 

На вчорашньому засіданні начальник культури та туризму Тетяна Бассак зазначила: "Ми рухаємося до тієї мети, яку визначили, коли розробляли програму археологічних досліджень. Основна тема тут – підземелля. Ми зараз рекламуємо Ніжин, як місто з унікальною культурною спадщиною (а турист хоче бачити саме унікальні об'єкти). Декілька років тому ми визначилися, що підземелля – перспективний об'єкт, і стали вкладати в це кошти. Втім, на сьогодні ті роботи, які мінімально можна було профінансувати, уже профінансовані. Зараз підземелля – це дійсно унікальний в майбутньому об'єкт. Ми прорахували кожен свій  наступний крок в напрямку роботи з підземеллям: потрібно 2 млн. 540 тисяч грн. (сума включає всі роботи)". 

До розмови долучився  археолог, кандидат наук, доцент кафедри всесвітньої історії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Іван Кедун: "Це – хвилююче питання.  Біля Всіхсвятського храму – велика кількість пустот, а ми дослідили тільки одне із них. З кожним роком утворюються нові провали, тріщини, я знаю, де вони, але зайти в них не можу. Як вони себе поведуть з часом – можна лише здогадуватись. Доцільно хоча б укріпить цю зону, щоб ці пустоти у якийсь момент не рухнули". 

Обговорення тривали довго, члени комісії зійшлися в думці, що підземелля – перспективний і туристично привабливий об'єкт. Проте поки що вирішили виділити на його розвиток лише 200 тисяч грн. Остаточне рішення буде прийнято на сесійному засіданні.

Валентина Пильник
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: