Завантаження ...
banner
banner

Поезія об'єднує серця

Година доброго спілкування «Роки людині до лиця» пройшла в клубі «Літературна вітальня» Ніжинської центральної міської бібліотеки. Поезія прикрашає наше життя. І дарує духовне натхнення. Вона є вмінням

поезія, зустріч, бібліотека

Година доброго спілкування «Роки людині до лиця» пройшла в клубі «Літературна вітальня» Ніжинської центральної міської бібліотеки.

Поезія прикрашає наше життя. І дарує духовне натхнення. Вона є вмінням поглянути на звичайні речі з незвичайного ракурсу, розповісти про буденне особливими словами. Про призначення поетичного слова в нашому житті розповіла заввідділом абонементу Ніжинської ЦБС Тамара Колотило

-Любі друзі, збираймось частіше. Відриваймось від дому і тиші!-закликає колег по перу поетеса Світлана Рижевська. Цього року поетична Муза її покинула, поступившись місцем прозі. Колись вона починала з пісень (їх біля 100, має і пісенники). Дарувала нам вірші. Авторка прочитала свій новий твір «Людина в чорному». Зараз вона готовить збірку маленьких оповідань. Світлану Віталіївну дуже хвилює тема від'їзду молоді з країни («Діти, як птахи»). 

-В цьому році моя сестра відзначала золоте весілля,-розповідає член «вітальні», педагог Світлана Кириченко.-І попросила мене провести цю урочисту подію. Колись я любили організовувати різні заходи. Я написала до золотого весілля казочку «Принцеса Міла», яку вам і прочитаю.- Світлана Петрівна у цьому році видала книжку, до якої уаійшли 52 казки для дітей.

Валентина Образцова має три поетичні збірки та одну прозову. Остання Її мирна збірочка була у 2014 році. Тоді ще все було спокійно. А потім почалося: розстріли на Майдані, АТО. І вірші ставали відгуком на страшні події в Україні. СЬогодні вже пишуться більш спокійні твори. Валентина Олександрівна-патріот всього українського, навіть фруктів. Зараз продається багато екзотичних продуктів.Та кращих фруктів, ніж яблука, вона не визнає. І всім їх рекомендує для здоров'я («Їжте яблука»). Поетеса з гумором оцінює власний вік у вірші « Східці».

Новгородська Лідія ознайомила нас з творчістю своєї знайомої Тетяни Домашенко. Прозвучали вірші з Її книги «Служити Богу й Україні» («Калинова муза», «Я захворіла Україною», «Калинове намисто»). Незабутнє враження залишила ще одна збірочка Т. Домашенко «Небесна Сотня йде в віки». Авторка присвятила вірш кожному з героїв Небесної Сотні. Вона згадує ті події як очевидець.

Новий член нашої «Літературної вітальні» Світлана Лесик (літературний псевдонім Лана Місячна) прочитала власні оповідання « Гріх Души» та вірш «Природі».

-«Отак усе ми і руйнуємо, 
Живем в надії, що збудуємо.
Життя комфортне, без природи».

Світлана принесла на зустріч дві поетичні збірки: «Коли думки минають свій рубіж» та « Поклади пам'ять про мене у куточок свого серця». Для авторки поезія-ліки, без яких вона вже не уявляє свого життя. Художне оформлення другої збірки зробила Олена Печорна, член Спілки письменників України. 

Поетеса Тамара Колесник прочитала вірш «Зозуля, зозулятко» із нової свої книжки «Калейдоскоп». А також-побажання нашим бібліотекарям («Бажаю»):

-Бажаю не знати ні втрат, а ні втоми
У вашому мудрому Книжному домі!»

Гарні і сильні поетичні твори «Писав Тарас», «Санкції», «Як заробити 500 тисяч доларів» прозвучали у виконанні Софії Петренко. Вони-про голодомор, санкції до Росії, українську мову. Але вірші написала не вона, а її знайома Шевченко Марія (м. Чернігів). Для Наталії Кочакової поезія стала сенсом життя. Вона пише для дорослих і дітей. Ми із задоволенням прослухали її «Баладу про Пегасика», «У пташинім царстві», «Про кота і не тільки».

-Україна-ненька, мовонька рідненька!

Це на роботі, а вдома-російська,- звучить вірш Алли Касьяненко («Україна-ненька»). Її творчість дуже патріотична. Авторці болить мовне питання, спогади про батьків, голодомор («Про мову», «Спогад»).

Заввідділом обробки літератури Шмаровоз Алла представила нову книжку відомого українського поета, журналіста, громадського і державного діяча Євгена Рибчинського « На жовто-блакитній землі». 

-Не з висоти вершин, а зрілих літ
Мені нарешті стало зрозуміло:
З падіння починається політ, 
Якщо не склав ти, орле, свої крила.

Римма Миронюк згадала автора та виконавця пісень і віршів Олександра Вертинського. У цьому році шанувальники творчості культового шансон'є, знаменитого естрадного виконаця і поета відзначили його 130-річчя.

Людям не потрібна висока філософія. Їм необхідна чесність і зрозумілість думок автора, його настрою. Поезія пишеться душею. Тому й вважається елітарним жанром, не кожному зрозумілим. Але у «Літературній вітальні» всі добре розуміють одне одного. І якщо самі не пишуть, то все одно не уявляють себе без поезії.

Старінко Наталія, бібліотекар 
Ніжинської ЦБС

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека

поезія, зустріч, бібліотека
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: