Завантаження ...
banner
banner

Перелом, вивих, тріщина. Як лікують на Ніжинщині

Тричі за три місяці оперував одне й те ж коліно. Ніжинець 34-річний парубок Григорій Єрмак тричі за три місяці ламав коліно. Одне й теж. Не беріг. Григорій Єрмак: «Строгий режим». Після третьої операції зітхає: — Лежати

перелом, коліно, осколки

Тричі за три місяці оперував одне й те ж коліно

Ніжинець 34-річний парубок Григорій Єрмак тричі за три місяці ламав коліно. Одне й теж. Не беріг.

Після третьої операції зітхає:

— Лежати буду, скільки лікар скаже. Хочу, щоб зрослася, не ходжу взагалі. Контрольний знімок зробили. Усе нормально зростається. Просто увесь час лежу. Строгий режим. З напоїв — вода, чай, сік...

перелом, коліно, осколки
Григорій Єрмак: «Строгий режим»

— Який найкращий напій з алкогольних?

— Пиво. «Арсенал» міцне, — відводить очі.

Пацієнта тричі оперував завідувач травматологічного відділення Ніжинської міської лікарні Геннадій Пруденко.



— Був перелом надколінка (колінної чашечки), — розповідає Геннадій Пруденко. — Зробили металоконструкцію — «краб». Вона для з’єднання (остеосинтезу). Порушив її. Іще раз прооперували. Видалили «краб» і зробили по Веберу. Скріпили перелом спицями і проволочною петлею. Зламав гіпс, знову порушив. Прооперували утретє.

Вісім тижнів на прив'язі

Анатолій Богдан з Ніжинського (колишньої Григоро-Іванівки) доліковує у Ніжинській центральній районній лікарні перелом лівої лопатки. Серед білого дня працівника місцевого заводу «Прогрес» збив автомобіль. Аварія сталася між селом Хвилівка і заправкою.

перелом, коліно, осколки


— Правою стороною зачепив, — згадує Анатолій. — Де фара, здерто в нього. Немає скла заднього. Лобове надколоте. Півтори тисячі гривень заплатив, а решту, сказав, після суду.

А на лікування у Києві уже пішло близько 50 тисяч гривень. Оперували у Страфуна, головного ортопеда-травматолога України. Доктор медичних наук Сергій Страфун очолює відділення мікрохірургії і реконструктивно-відновної хірургії верхньої кінцівки Державної установи «Інститут травматології і ортопедії Національної академії медичних наук України».

— Ми молодці, що тут хоч діагноз поставили, перелом лопатки, — сміється травматолог Ніжинської районки Дмитро Паляниця.

З цим діагнозом пацієнт поїхав на Чернігів. Звідти направили на Київ. Прооперували першого жовтня. Зробили металоостеосинтез. Лопатку скріпили пластинами та гвинтами. Після того був на прив’язі. Так називають, коли ходиш з прив’язаною рукою. Імобілізацію (знерухомлення) пов’язкою-косинкою приписали на 8 тижнів. Після цього терміну вже показано, вважають столичні ортопеди, розробляти кінцівку.

— Зараз можу руку підняти до середини, — показує Анатолій Богдан. — Буду сумлінно розробляти.

— А якби не було коштів на дорогу клініку і взагалі на операцію? — звертаюся до лікаря.

— Якби не зробили операцію, воно усе одно б зрослося. Називалося б «не дуже правильно зрощений перелом лопатки». Але функція відновилася б. Років 20 тому ніхто б і не думав кудись везти. Нині з’явилися ефективні методики. Вони пришвидшують одужання. Оце лопатка. Зробили отакий доступ (розріз), і вона відкрилася. По краю одну пластину, другу прикрутили. А суглоб був нормальний.

І плечко ціле, і рука ціла. Тільки пошкодження лопатки. Схожі випадки траплялися у моїй практиці. Багато чого було... У нашій лікарні працювало окреме травматологічне відділення на 40 ліжок. Це тепер у хірургії — дві палати травматології. До мікроскопічного рівня доведене травматологічне відділення, яке пробує вижити.

Перелом чи вивих, перелом чи тріщина?

перелом, коліно, осколки

Дмитро Паляниця, травматолог Ніжинської центральної районної лікарні:

— Люди дуже часто думають, що травматологи дивляться тільки на перелом. Деколи почуєш: «Слава Богу, перелому нема, тільки зв’язки порвані». Я кажу інколи прямо: «Краще б у тебе перелом був». Бо на операцію можна піти, кісточку прикрутити. А коли зруйновані зв’язки, хрящі, меніски (хрящова прокладка, амортизатор), то це гірше відновлюється. Кістки хоч і основа, але її легше робити, чесно кажучи. Вона менше залишає ускладнень, наслідків негативних.

Люди інколи питають: «Так у мене перелом чи тріщина?» Я сміюсь:

— А ти що хочеш?

— Я хочу, щоб була лише тріщина.

— Так у тебе тріщина.

— Ой, слава Богу.

— Тільки у тебе так тріснуло, що аж переламалось.

Перелом — це перелом зі зміщенням, коли зламалося і стирчить. А коли зламалося і на місці стоїть, то кажуть, що це тріщина. Але це все одно перелом.

«Що ж ти будеш забивати цвяхи, як нема до чого прибити?»

Ущент розтрощену кістку лікували скелетним витягом.

Ветеринарний лікар Ніжинської державної районної лікарні ветмедицини Микола Руденко з Лосинівки доліковує ногу, зламану ще весною.

— Упав з дерева, — розказує Микола Федорович. — Заліз, пиляв. Це було ще у травні. Упав не на землю, а на колоду. І руку, й ногу поламав.

— Розтрощив ногу ущент, — згадує травматолог Ніжинської центральної районної лікарні Дмитро Паляниця. — Багатоосколковий перелом кологомілкового ступневого суглоба обох кісток лівої гомілки. Кістки стирчали усі куди попало. Я його на витяжку поклав. Усе воно трошки склалося. На скелетному витязі вони вистроїлися у рядочок. Більш-менш. Умовляв, що так і треба, слід тільки полежати місяців півтора-два. Потім перейти на гіпсову пов’язку або на апарат Ілізарова. А на операцію сучасну — гвинти, пластини — нема до чого прикручувати. Одні осколки. Це як дошка зламана. Що ж ти будеш забивати цвяхи, як нема до чого прибити.

Але родичі забрали у Чернігів. У другу міську лікарню. А там подивилися і знову сказали: «І що ти тут зробиш? Тут нема до чого кріпити».

Я відправив, і спиця була, не витягував. Продовжили лікування так само скелетним витягом. Півтора місяця. Так, як я казав.

Загіпсували. Не традиційним гіпсом, а сучасним. Якби звичайний гіпс накладали, обійшовся б 600 гривень, а той — півтори тисячі. У ньому можна митися.

Повернувся, я зняв гіпс. І далі розробляли, лікували. Накульгує. Нога у гомілці відстає у русі. Обмежені рухи. Присісти важко.

Відновлення повільне, адже там був не тільки перелом кісток, була зруйнована інфраструктура. Як у державі — без інфраструктури зробити щось важко. Так і цей перелом. Як організм його зростить, коли найдрібніші волокна порвані. Судини, мікрокапіляри порвані. Лімфатична система порвана. Там війна. От коли воно усе потихеньку відновлюється, то і перелом зростається.

При зрощенні один із осколків якось відійшов. Як на ставку — поламана крига, всі крижини зійшлися, а одна стирчить убік. Але це на функцію не впливає. Постраждала кістка. До перелому вона має одну щільність, а після перелому остеопорозна, плямиста. Бо не повністю відновлене кровопостачання, знову ж таки через інфраструктуру.

gorod.cn.ua, Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №50 (1752), 12 грудня 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: