Завантаження ...
banner
banner

Серед білого дня відняли у ніжинця 20 тисяч доларів

Восьмого грудня, в неділю, об одинадцятій годині, відняли 20 тисяч доларів у 51 -річного ніжинця Олександра Донця. На вулиці Шевченка, неподалік житлового будинку, в якому на першому поверсі «Ощадбанк» та різні


авто, долари, травмат, злочин

Восьмого грудня, в неділю, об одинадцятій годині, відняли 20 тисяч доларів у 51-річного ніжинця Олександра Донця. На вулиці Шевченка, неподалік житлового будинку, в якому на першому поверсі «Ощадбанк» та різні фірми.

Як сказано в ухвалі Ніжинського міськрайонного суду, все сталося в автомобілі «Нісан Кашкай». Білорус 46-річний Вадим Кіркіж отримав від Донця 20 тисяч доларів. Взамін мав надати йому 479400 гривень, та при цьому дав лише 9800 гривень і різко покинув автомобіль, побіг до «Фольксвагена Таурег», що був заведений і відразу поїхав. Навздогін пограбований здійснив сім пострілів з травмата.

Білорус через перекладача сказав суду, що він міняла. 1 за попередньою домовленістю з Донцем, йому потрібні були 20 тисяч доларів. Та не зійшлися в оцінці курсу валюти. Ніжинець став агресивним, погрожував, тому він покинув автомобіль і побіг. Дорогою побачив інше авто, сказав його водієві, що його грабують і вони поїхали. За ними хтось гнався, він чув постріли. В подальшому їх зупинили співробітники поліції.

Потерпілий та свідки запам’ятали номер автомобіля. Коли отримали повідомлення про злочин, правоохоронці негайно почали операцію «Перехват». Напрямок руху утікачів поліція знала з камер відеоспостереження. «Таурег» встиг вискочити на трасу в напрямку села Кіпті Козелецького району. А вже неподалік села Розівка його став переслідувати автомобіль «Тойота Пріус» зі співробітниками групи реагування Козелецького відділення поліції.

— Як тільки ми отримали повідомлення від чергового, ввімкнули сирену, подавали автомобілю сигнали, аби той зупинився, — пригадує старший сержант 37-річний Володимир Желіба з Козельця. — Авто таки зупинилося. Водій залишився на місці, а пасажир кинувся навтьоки.

У цей час на підмогу колегам мчала патрульна поліція.

— Ми якраз несли службу біля посту Кіпті Козелецького району, коли надійшло повідомлення з чергової частини, що повз Вертіївку проїхав автомобіль, в якому особи, котрі у Ніжині відібрали сумку з 20 тисячами доларів. Наш екіпаж вирушив назустріч. Десь за кілометр, на узбіччі, побачили машину. Від неї в поле тікав чоловік. З криками: «Стій. Руки вгору. Лягти на землю», — кинулися за ним — додає 26-річний Анатолій Синяченко. сержант Патрульної поліції. — наздогнали метрів за сто.

Він спору не чинив, наділи наручники.

— Анатолію, спитали, чому тікав від поліції?

— Сказав шо хотів справити природні потреби.

— Зброя у нього була?

— Не бачив. Проте пострілами було пошкоджено лобове скло обшивка радіатора «Фольксвагена». Стріляв потерпілий.

Коли приїхала слідчо-оперативна група, відкрили авто. Там були гроші (32206 доларів, 442000 гривень. — Авт.).

— У вас зарплата десять тисяч гривень, сума вразила?

— Я стільки грошей бачив тільки по телевізору.

— Часто доводиться затримувати злочинців?

— Усяке буває. Я у Патрульній поліції вже п’ять років. Поступив ще в Києві, в перший набір. Зараз служу у Чернігові. Сам родом з Ніжина. У мене є синок, йому півмісяця.

Наразі відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 186 (грабіж, вчинений за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах), карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років. Триває досудове розслідування.

Підозрювані — Вадим Кіркіж з Білорусі, приїхав до України трохи менше місяця тому, та грузин 45-річний Олександр Гвінцадзе з Одещини. 11 грудня Ніжинський суд обрав білорусу запобіжний захід — 60 діб тримання у Чернігівському СІЗО з альтернативою внесення застави 384 тисячі 200 гривень. Щодо Гвінцадзе питання вирішується.

Що спонукало чоловіків піти на такий злочин та чи був він єдиний у їх біографії, встановлять слідчі.

Олександр Гвінцадзе, той, що був за водія, значиться одним з засновників Любашівського колективного підприємства «Сільгосенерго» на Одещині. Керівник фірми Шота Гвінцадзе — батько Олександра. Зателефонувала йому:

Шота Павлович, це вашого сина підозрюють у розбійному нападі? Його затримали?

— Не знаю. Я розмовляв з сином кілька днів тому.

gorod.cn.ua, Валентина Остерська, «ВісникЧ» №51 (1753) від 19 грудня 2019
Фото з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: