Завантаження ...
banner
banner

Секонд-хенди: бути чи не бути?

В останні роки на Чернігівщині (як і по всій Україні) отримали стрімку популярність секонд-хенди - магазини вживаних речей, де можна придбати одяг (і не тільки) за невеликі гроші

секонд-хенди, одяг, реформи

В останні роки на Чернігівщині (як і по всій Україні) отримали стрімку популярність секонд-хенди - магазини вживаних речей, де можна придбати одяг (і не тільки) за невеликі гроші. При цьому споживчі смаки відвідувачів, за спостереженнями продавців, зосереджені переважно на привезеному з-за кордону одязі, а також взутті та нижній білизні ...

Старі речі часто ввозять в Україну під виглядом гуманітарної допомоги, уникаючи таким чином дорогого розмитнення (тому, за словами колишнього Міністра соцполітики України Олега Коваля, держава щорічно втрачає від 2 до 3 млрд грн). У Мінсоцполітики зараз працюють над законодавчими змінами, які повинні врегулювати секондхендовский імпорт і, по суті, поставлять під загрозу існування магазинів, де продають закордонні обноски.

А на офіційному президентському сайті України вже «гуляє» петиція до Володимира Зеленського з проханням не допустити закриття цих торгових закладів. Починаючи з 27 грудня минулого року вона набрала лише 744 голоси (з 25 тис. Необхідних).
 
А чи потрібні «секонди»?
 
Про це ми і запитали у громадян.

секонд-хенди, одяг, реформи
 
Ілона Липа (46 років), м. Чернігів:
 
- Я відвідую такі магазини ... Думаю, всі туди ходять. Хіба на наші мізерні зарплати накупишся обновок в бутиках? Кілька разів мені вдавалося придбати в секонд-хенді майже нові речі - для себе, сина і дочки. Щоб позбутися специфічного запаху, я на всю ніч замочую одяг в розчині солі та соди. Потім пру кілька разів.
 
секонд-хенди, одяг, реформи
 
Геннадій Тукан (55 років), с. Озерне Козелецького району:
 
- Я перебиваюся тимчасовими заробітками, тому що в селі ніде працевлаштуватися. У мене ніколи не вистачає грошей на новий одяг. Тому я підтримую секонд-хенди! Раз на місяць їжджу на шопінг в Козелець. Витрачаю на старий одяг і взуття близько 300 грн. Останній раз був в секонді восени. Купив собі майже нові черевики. Чи красиві? Для нашого села згодяться ...
 
секонд-хенди, одяг, реформи
 
Валентина Могильна (33 роки), м. Бобровиця:
 
- Багато практичного, дешевого і зручного одягу можна знайти на ринку. Варто тільки пройтися по точкам. Я знаю про це, тому що працюю там продавцем. Торгую нижньою білизною. До речі, більшість моїх клієнтів воліють нові практичні та якісні моделі з бавовни. На другому місці (у жінок) - мереживна білизна... Таке навряд чи буває в секонд-хенді. А то, що є, викликає огиду.

секонд-хенди, одяг, реформи
 
Людмила Шевченко (70 років), м. Прилуки:
 
- Не потрібен нам той секонд! Ми не знаємо, як і чим обробляють весь зарубіжний мотлох. І наскільки це шкідливо для організму. До того ж секонд-хенди заважають розвиватися вітчизняній легкій промисловості. Якось я зайшла в такий магазин в день завозу товару. Там стояв неприємний запах, було важко дихати. Люди рилися в поношених речах. Жахлива картина!
 
секонд-хенди, одяг, реформи
 
Оксана Кутяк (39 років), с. Ніжинське Ніжинського району:
 
- Від секонду більше користі, ніж шкоди! Рівень життя людей різко знизився, і для переважної більшості населення секонд-хенди стали способом виживання. Ризикованим, до речі, для здоров'я ...

секонд-хенди, одяг, реформи
 
Світлана Пащенко (42 роки), с. Гужівка Ічнянського району:
 
- В секондах, якщо пощастить, можна придбати брендову річ. Знаю людей, які з великим нетерпінням чекають чергового завезення товару. І відчувають себе на сьомому небі від щастя, коли за тисячу гривень накуплять мішок одягу і взуття на всі пори року. Ось чому я підтримую секонд-хенди! Вони роблять людей щасливими ...
 
Що кажуть фахівці?
 
Колишній продавець магазину вживаного одягу Оксана Надвірко (м. Ніжин):
 
- Всі вживані речі дезінфікують формальдегідом або бромистим метилом. Ось чому секонд завжди смердить. На кожну партію видають спеціальний сертифікат, в якому зазначено, коли і чим були оброблені речі. Як позбутися неприємного запаху? Спочатку треба протягом дня провітрювати куплену річ на балконі (або у дворі) а потім випрати її три-чотири рази. А ось секондовскую взуття не випереш. Одягнувши їйого, можна легко підхопити грибок ... Раджу добре протерти взуття хлоргексидином або формідроном і покласти її на два дні в поліетиленовий пакет. Не варто купувати в секонд-хенді речі з хутром, білизну, шкарпетки, панчохи і головні убори. Вони погано очищаються.
 
Завідуюча поліклінічним відділенням Чернігівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Тетяна Первушина запевняє, що за свою практику вона не стикалася з випадками зараження через речі з секонд-хенду:
 
- Я чула, що там все дезінфікується. Якщо ж це не так, то можна підхопити коросту (паразитарне захворювання шкіри, яке супроводжується свербінням, висипаннями), дерматит (гостре запалення шкіри) або підчепити платтяних вошей.
 
Провидиця Галина (м.Чернігів):
 
- Чужі поношені речі можуть зберігати негативну енергетику, псування. Тому краще не купувати їх. Раджу частіше приносити в будинок живі рослини і провітрювати кімнати.
 
Настоятель Яблунівської Спасо-Преображенської церкви, протоієрей Володимир (Дребот):
 
- Душу людини прикрашають не тканини, а добрі справи. Тому багато православних сімей купують речі в секонд-хенді. Щоб не підхопити там якісь болячки, треба частіше молитися і бути ближче до Бога ... До речі, кожен з нас теж може подарувати нужденній людині щось з власного одягу. Адже ми, християни, повинні бути милосердними!
 
Ольга Іванченко, «Гарт» №4 (2964) від 23 січня 2020
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: