Завантаження ...
banner

У Ніжині в підземеллях відкриють музей вина?

Днями в місті пройшла зустріч, на якій вирішували долю ніжинських підземель. На зустрічі були присутні одні з найавторитетніших архітекторів України - Вадим Лук’яненко та Артем Прощенко. Зараз відбувається дискусія стосовно подальшого використання

підземелля, музей
Візуалізація музею винного погребу в Ніжині

Днями в місті пройшла зустріч, на якій вирішували долю ніжинських підземель. На зустрічі були присутні одні з найавторитетніших архітекторів України - Вадим Лук’яненко та Артем Прощенко.

Зараз відбувається дискусія стосовно подальшого використання цих приміщень. На думку Івана Кедуна, там має бути відкритий музейний комплекс того, що там було у давнину. «Раніше там був підземний комплекс грецького магістрату, який потім був перетворений у торгівельні приміщення. Там торгували вином. На сьогоднішній день збереглися документи, які засвідчують, що греки та євреї  судились за використання цих приміщень. Тому там має бути  музей винного погребу грецького магістрату та грецької общини».

Археолог, який починав досліджувати підземелля з Михайлом Булигіном, вважає, що першопочатково там має бути відкрито музей винного погребу. Він може стати справжнім туристичним магнітом та унікальним об’єктом, аналогів якому немає в Україні.

Архітектори, які були присутніми на зустрічі вже створили першу передпроектну документацію ніжинських підземеллях.

Вадим Лук’яненко є заслуженим архітектором України із багаторічним досвідом. Він реставрував Новгород-Сіверський Спасо-Преображенський собор. За його проектом були реконструйовані  підземелля у Рівному. До слова, рівненські підземні приміщення були мали набагато гірший стан, а їхнє дослідження було розпочате пізніше ніжинських.

підземелля, музей
Відреставровані підземні приміщення у Рівному

Спільно з міським головою та депутатом міськради Костянтином Смалієм вони випрацювали стратегію розвитку підземних приміщень грецького магістрату. Першим етапом стане розробка проекту консервації приміщення, після чого вони будуть укріплятися. Після завершення цього етапу, за словами Івана Кедуна, будуть залучатися гранти для реконструкції приміщень та відкриття у них музейних кімнат.

Джерело: nizhyn.misto.in.ua 

підземелля, музей
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: