Завантаження ...
banner
banner

Як протидіяти незаконній вирубці лісів на Ніжинщині?

Учора, 26 лютого, відбулося розширене засідання Колегії райдерж адміністрації, яке провів очільник району Вячеслав Івашин. Одне із питань, винесених на розгляд – організація роботи з протидії незаконній вирубці

засідання, ліси, вирубка, фотоловушки, безкарність

Учора, 26 лютого, відбулося розширене засідання Колегії райдержадміністрації, яке провів очільник району Вячеслав Івашин. Одне із питань, винесених на розгляд – організація роботи з протидії незаконній вирубці лісів.

Начальник відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, енергетики та захисту довкілля Марія Носенко повідомила, що користувачами земель лісогосподарського призначення у районі є державне підприємство «Ніжинське лісове господарство» (площа 8324,34 га на території 11-ти сільських рад) і дочірнє підприємство «Ніжинрайагролісництво» (площа 6163 га. розміщена на території 14-ти сільських рад), повідомляє neadm.cg.gov.ua.

За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство» для оперативного реагування у потенційно небезпечних місцях можливого здійснення незаконних рубок використовуються «фотоловушки», які миттєво передають фотознімок на мобільний пристрій в разі якогось руху в зоні дії камери.

Також з метою попередження фактів лісопорушень, по всій території лісового фонду підприємства організовано цілодобове чергування рейдових бригад у складі лісової охорони лісництв.

Крім того, організована відокремлена «група оперативного реагування» у складі 3-х чоловік, яка забезпечена всюдихідним автомобілем УАЗ «Хантер», мобільними радіостанціями, електронними картами, мобільними пристроями, які дають змогу відстежувати об’єкти обладнані GPS-приймачами, що задіяні на охороні лісу.

По ДП «Ніжинський лісгосп» ще у 2012 році було введено електронний облік деревини. На всі відведені ділянки рубок головного користування, рубок формування та оздоровлення лісів видається дозвіл, який оформляється лісорубним квитком.

Під час обговорення питання голова райдержадміністрації наголосив, що для припинення порушень у сфері лісового господарства, у тому числі незаконних вирубок лісів, необхідно усім лісокористувачам перейти на електронний облік деревини, а контролюючим органам системно вести роботу з виявлення та припинення нелегальної роботи лісозаготівельних, деревообробних підприємств. Продовжити роботу з проведення рейдів для виявлення правопорушників, а також призначити керівника у ДП «Ніжинрайагролісництво», який би налагодив ефективну роботу на підприємстві у цьому напрямку.

Присутні на Колегії головний лісничий КП «Чернігівоблагроліс» Олександр Єрмоленко та головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко переконані, що незаконна вирубка лісів не така масштабна, як здається, а лісова охорона працює ефективно. Так, у минулому році працівниками ДП «Ніжинський лісгосп» було здійснено 1057 рейдів. Куди важливіша проблема – безкарність, найчастіше порушники не притягуються до кримінальної відповідальності.

Відділ організаційної та інформаційної діяльності, діловодства та контролю РДА
Фото з мережі
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: