Завантаження ...
banner
banner

Які зміни чекають на Ніжинводоканал і ніжинців?

25 лютого у Ніжинській міській раді відбувся брифінг з представниками КП "Ніжинського управління водопровідно-каналізаційного господарства". Обговорили законодавчі нововведення

вода, лічильники, внески, договори, тарифи, Ніжинводоканал

25 лютого у Ніжинській міській раді відбувся брифінг з представниками КП "Ніжинського управління водопровідно-каналізаційного господарства". Обговорили законодавчі нововведення, що регулюють відносини в сфері житлово-комунальних послуг в частині водопровідно-каналізаційного господарства міста.

Директор КП «НУВКГ» Петро Лабузький розповів загальну інформацію про Ніжинводоканал, про основні задачі та функції, які стоять перед підприємством.


Начальник абоненського відділу Богдан Лагойко розповів про законодавчі нововведення у сфері нового закону про житлово комунальні послуги. Новий закон "Про житлово-комунальні послуги" був прийнятий ще в 2017 раці, але тільки зараз його починають впроваджувати у реальне життя.

Не оминуть зміни і Ніжин. Так, у законі змінилася назва послуги - з  централізованого постачання холодної води і водовідведення на централізоване водопостачання і централізоване водовідведення.

вода, лічильники, внески, договори, тарифи, Ніжинводоканал

Також цей закон запроваджує нову модель договірних відносин між підприємством і абонентами. Вводиться 4 основні види договорів на надання послуг централізованого водопостачання і водовідведення:

1). Договір укладається індивідуально з кожним власником квартири у багатоквартирних будинках. 

2). Колективний договір - його водоканал буде укладати з управляючою компанією багатоповерхівки.

3). Договір з колективним споживачем, який укладається безпосередньо з ОСББ, а саме з уповноваженим представником. 

4). Також будуть укладатися договори на обслуговування внутрішньобудинкових систем. В цьому разі краще укладати колективний договір, а не індивідуальний. 

Власники квартир самостійно можуть обрати модель договору до 1 травня 2020 року (укладати такі договори вже можна було з 1 травня 2019 року).

Якщо співвласники багатоквартирного будинку не визначаться з видом договору, то з 1 травня з ними автоматично буде укладений договір  за замовчуванням - а саме індивідуальний, з кожним власником окремо.

У травні також відкорегують і встановлять нові тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення.

Головний економіст підприємства Любов Черпіта  детально розповіла про комерційний облік в сфері житлово-комунальних послуг у частині, що стосується водопровідно-каналізаційного господарства. 

Новий закон також дозволить посилити контроль за використанням води у всіх багатоповерхівках і приватному секторі. 

вода, лічильники, внески, договори, тарифи, Ніжинводоканал

У Ніжині 262 багатоповерхових будинків, в кожному з них буде встановлений новий загальний лічильник - вузол комерційного обліку. 

Встановлювати нові лічильники будуть за рахунок споживачів. Для цього населення буде сплачувати Ніжинводоканалу внески, які розділять на 5 років, аби щоквартальна сума була невеликою. Ці внески також зможуть покриватися соціальними пільгами - субсидією.

Внески встановлюватимуть для кожного будинку окремо. Розрахують внески на встановлення, обслуговування і заміну лічильників. Для того, щоб встановити лічильники, у Ніжині вже обстежили більшу частину будинків. 

За втрати води у підвалах та інші втрати у будинка будуть платити жителі будинку. Спожита вода буде обраховуватися по-новому. Буде три види обрахування:

1). Якщо в усіх квартирах є індивідуальні лічильники на воду, то ці показники плюсуються і віднімаються від показника на загальному лічильнику комерційного обліку. Різницю, тобто втрачені куби, будуть розподіляти між всіма квартирами порівну. 

Тобто, якщо на загальному комерційному лічильнику буде 100 кубів спожитої води, а загальна сума показників з лічильників у квартирах дасть 80 кубів спожитої води, то ця різниця у 20 кубів (втрати води) будуть порівну розподілятись на кожну квартиру.

Ніжинводоканал не буде розбиратися звідки взялись втрати, чи протікають труби у підвалі, чи хтось краде. За втрати води будуть платити усі.

2). Якщо у квартирах багатоповерхівки взагалі немає індивідуальних лічильників, тоді зняятий показник із загального лічильника комерційного обліку буде розподілятись відповідно до кількості осіб, які фактично проживають в кожній квартирі. 

Але на жаль, фактична кількість людей, що проживають у квартирах і зареєстрований склад сім'ї часто різниться. Тобто, якщо ви знаєте що у сусідів проживає 4 чоловіки, а зарестровано лише 2, то ви самостійно будете вирішувати цю проблему. Бо ж такі сусіди будуть платити менше, ніж повинні.

3). Якщо у будинку частково є лічильники у квартирах, а частоко немає - тоді із показника знятого із загального лічильника буде відніматись сума зпоказників із квартирних лічильників, а залишок спожитих кубів будуть розподіляти на кільсть зареєстрованих у тих квартирах, де немає лічильників.

Тобто, зараз краще втановити у квартирі індивідуальний лічильник і вберегти себе від лишніх питань і проблем!

За необладнання будинків лічинками комерційного обліку Ніжинводоканал з 1 серпня 2020 року  держава буде штрафувати на 1% суми від реалізації наданих послуг у будинках, де не буде таких лічильників.

Вчора, 27 лютого, на 68 сесії міської ради прийняли рішення, яким виділили КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства" 1,5 млн. грн на закупівлю нових лічильників.

Наталія Нікітіна

вода, лічильники, внески, договори, тарифи, Ніжинводоканал
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: