Завантаження ...
banner
banner

Карантин - не підстава для звільнення

Під час карантину роботодавці відправляють співробітників у відпустки за власний рахунок, а іноді змушуючи писати заяви про звільнення за власним бажанням. Це незаконно. За будь-яких умов не потрібно писати таку заяву, це

робота, звільнення, карантин, юристи, безоплатна правова допомога

Під час карантину роботодавці відправляють співробітників у відпустки за власний рахунок, а іноді змушуючи писати заяви про звільнення за власним бажанням. Це незаконно.

За будь-яких умов не потрібно писати таку заяву, це значно ускладнює, а в деяких випадках і унеможливлює подальше її оскарження.

Положення Кодексу законів про працю України не дають права роботодавцю звільняти працівників через введення карантину або обмежувальні заходи.

З ініціативи роботодавця трудовий договір може бути розірваний у разі:

● ліквідації підприємства;
● скорочення чисельності або штату працівників;
● невідповідності працівника займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я;
● появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння;
● поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;
● прогулу тощо.

Якщо підстави звільнення не відповідають положенням закону або роботодавцем не дотримана процедура звільнення працівника – таке звільнення буде вважатись незаконним.

Якщо працівник вважає, що звільнення незаконне, він має право звернутися до суду за захистом порушених трудових прав (із позовом про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу).

Працівник також може звернутися до:

➔ територіального підрозділу Державної служба України з питань праці для проведення перевірки додержання законодавства про працю,
➔ поліції з заявою про вчинення кримінального правопорушення за статтею 172 Кримінального кодексу України.

Важливо пам'ятати про терміни звернення до суду:

- в тримісячний строк - з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права;
- в місячний строк у справах про звільнення - з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки;
- без обмеження будь-яким строком - у разі порушення законодавства про оплату праці.
На час дії карантину строки звернення до суду, подання доказів, заперечень,продовжуються на строк дії такого карантину.

Як зв’язатися зі службою зайнятості, якщо людина втратила роботу? 

За час карантину у країні зросте кількість безробітних. Часто компанії, особливо малі, змушені звільняти працівників через брак коштів на заробітну плату.

Щоб підтримати людей на час карантину, в Україні  скасували семиденний період для пошуку прийнятної роботи. Тепер реєструвати безробітних будуть першого ж дня після подання заяви до центру зайнятості; виплати призначать з цього ж дня. А безробітні можуть не відвідувати службу зайнятості впродовж 30 і більше календарних днів. Це передбачено постановою Уряду від 29 березня 2020 року № 244 "Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу".

Зі службою зайнятості  можна зв’язатися  за телефоном, надіслати листа електронною поштою. Державна служба зайнятості України  запровадила на період карантину тимчасові особливості обслуговування клієнтів. Прийом документів здійснюється засобами електронного зв’язку або через скриньки для прийому кореспонденції, розміщені у кожному центрі зайнятості. 

Для уточнення варто зателефонувати за такими номерами:

Контакти обласних центрів зайнятості: https://bit.ly/2UPqd6U

Телефони "гарячих ліній" обласних центрів зайнятості: https://is.gd/Zs1MEj

Нагадуємо, у  зв’язку з загостренням ситуації з поширення коронавірусної інфекції з 23 березня 2020 року і до завершення карантину  Ніжинський МЦ з надання БВПД   призупиняє особистий прийом громадян повністю  переходить на надання правових послуг дистанційно.  

Щоб отримати правову консультацію:

- напишіть на нашу електронну пошту: nizhyn.chernihiv@legalaid.cn.ua
- зателефонуйте на номер центру:  (04631) 7-16-15)

Необхідні документи можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою : м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх). Правову консультацію можна також отримати: зателефонувавши на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103

Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: