Завантаження ...
banner
banner

Студентське самоврядування в Гоголевому виші: що хвилює, а що надихає?

У кінці лютого в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя обрали нового голову студентського самоврядування. Ним став студент факультету природничо-географічних та точних наук Костянтин Дмитренко. Пропонуємо


У кінці лютого в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя обрали нового голову студентського самоврядування. Ним став студент факультету природничо-географічних та точних наук Костянтин Дмитренко.

Пропонуємо Вам інтерв’ю з Костянтином, в якому ми поговорили про проблеми студради та шляхи їх вирішення, а також головні завдання, які постають перед студентським самоврядуванням. 

- Добрий день, Костю. Я вітаю тебе з новою посадою: ти став головою студентської ради університету. Почнімо з початку: звідки ти родом, розкажи про своє дитинство.

- Сам родом із мальовничого села Смот­рики Пирятинського району Полтавської області. У шкільні роки я захоплювався написанням статей до районної та обласної газет. Також мені подобалося брати участь у різних концертах та конкурсах. У школі був головою учнівської профспілки, брав участь у шкільних та районних конкурсах, займав призові місця.

- Чому ти вирішив вступити до НДУ на природничо-географічний факультет?

- Після закінчення 11 класу переді мною постав вибір: опановувати фах вчителя історії в Переяславі-Хмельницькому або географа в Ніжині. Я обрав Ніжин, і ще жодного разу не пошкодував, адже студенти нашого факультету мають можливість проходити практики в різних куточках України. Факультет природничо-географічних і точних наук – це можливість отримати безліч приємних та незабутніх вражень від подорожей чарівними місцями нашої країни!  

- Як розпочався твій шлях активіста?

- Ще будучи школярем, коли я їздив відпочивати в санаторій, то не зациклювався лише на оздоровленні. Мені було цікаво зробити дозвілля та відпочинок інших дітей ще цікавішим та змістовнішим. Спочатку я був Міністром чистоти та порядку, потім заступником Президента, а коли приїхав через рік – то вже отримав посаду Президента. От з того часу я й зрозумів, що набагато цікавіше робити щось для інших.

- Чому ти вирішив балотуватися на голову студентської ради?

- На мою думку, студентська рада повинна робити все можливе для того, щоб студенти прагнули не тільки до змістовного проведення вільного часу, а й до всебічного розвитку. І тому я вирішив не просто говорити, а спробувати показати, яким може бути змістовне дозвілля в університеті та подав свою кандидатуру на вибори голови студентської ради університету.

- Як гадаєш, які саме положення із твоєї передвиборчої програми мотивували студентів обрати тебе своїм лідером?

- Більшість студентів знає мене як людину, до котрої можна завжди звернутися по допомогу. Якщо не матиму змоги вирішити проблему сам, то обов’язково звернуся до інших. На другому поверсі нового корпусу, мабуть, не залишилося жодного кабінету, де б я не побував: тут працюють відкриті та привітні люди, які прийдуть на допомогу. Мені не байдуже, в яких умовах студенти мешкають, чим харчуються та як проходить їхнє дозвілля. Я знаю, що моя позиція не всім подобається, але я намагаюся робити все можливе, щоб навчання студентів було максимально комфортним. Мабуть, через це студенти і обрали мене.

- Ти уже займаєш посаду голови профкому факультету природничо-географічних та точних наук. Як тобі вдається поєднувати ці дві посади, адже і те, і інше потребує багато часу та чималих зусиль? 

- На другому курсі мене обрали головою профспілкового комітету факультету. У 2017 році профспілка нашого університету зазнала досить істотних змін. Після того, як головою обрали нашого колишнього студента Сергія Іванюка, профспілка начебто знову ожила. Зараз студенти з будь-якою проблемою можуть звернутися до профкому, і їм там обов’язково допоможуть у вирішенні тих чи інших питань, що стосуються студентського життя. Також я протягом двох років перебуваю на посаді голови студентської ради факультету природничо-географічних і точних наук.

Останні роки студентське самоврядування на нашому факультеті активно розвивається та удосконалюється. Кожного року для всіх охочих організовуються різні розважальні, наукові та пізнавальні заходи. Яскравим прикладом став «Вечір поезії», «Вечір туризму», розважальна гра «Хто зверху». Ще одним цікавим заходом став квест для першокурсників «Знайомство з Ніжином», де студенти, які вступили до нашого університету з інших міст, мали змогу дізнатися більше про Ніжин та його пам’ятки. 

- На твою думку, яка головна проблема в студраді є зараз?

- Головною проблемою студентської ради сьогодні є пасивність студентів. Адже зараз багато студентів поєднують навчання та роботу. І в них практично відсутнє бажання брати участь у різних заходах. Бо коли щось робиш – то обов’язково повинна бути віддача. Якщо її немає – то і бажання вигадувати щось нове та цікаве зникає.

- Колектив студентської ради сьогодні – який він?

- Студентська рада університету практично повністю оновилася. Секретарем обрали студентку факультету психології та соціальної роботи Руслану Шмагіну, а заступником голови – студента факультету природничо-географічних і точних наук Павла Голінка. А оновлена університетська студентська рада – це наполегливі, ініціативні та креативні студенти, які зможуть довести всім, що НДУ імені Миколи Гоголя – це найкращий навчальний заклад в Україні.

- Які головні завдання постають перед студентським самоврядуванням?

- На мою думку, студентська рада спільно з адміністрацією ВНЗ повинна розробити чіткий механізм працевлаштування для студентів, які б хотіли працювати по спеціальності. Також першочерговим завданням зараз є організація та проведення анкетування для студентів з приводу харчування та проживання.

- Ну а взагалі - як тобі в ролі голови студентської ради? Що найбільше хвилює і надихає?

- Трохи хвилююче, адже тепер на мені більша відповідальність. Я вірю, що через короткий проміжок часу наш ВНЗ наповниться великою кількістю нових студентів, які будуть прославляти Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя не тільки в Україні, а за її межами!

- Як ти думаєш, що треба зробити для підняття престижу університету в освітньому середовищі?

- Для мене до цього часу залишається відкритим питання: «Чому студенти обирають навчання в Києві за батьківські кошти, і відмовляються від державних місць в таких університетах, як наш?». Абітурієнти мають зрозуміти, що зараз потрібно орієнтуватися не на розміщення ВНЗ, а на знання та уміння, які можна одержати. Викладачі нашого університету гарантують студентам високий рівень навичок, які можна буде використати для подальшого працевлаштування.

- І на завершення, що можете побажати нашим студентам?

- Бажаю нашим студентам завжди рухатися до поставленої мети, оминати будь-які перешкоди та пам’ятати, що НДУ імені М. Гоголя – це місце, де Вас завжди люблять та чекають!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: