Завантаження ...
banner
banner

Найспортивніший математик НДУ розповів про своє спортивне хобі

Саме цей вид спорту познайомив мене з цікавою особистістю – доцентом кафедри прикладної математики, інформатики і освітніх вимірювань Інституту точних наук і економіки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Валерієм

НДУ, математик, спорт, Валерій Фетісов, Станіслав Кармазін

Саме цей вид спорту познайомив мене з цікавою особистістю – доцентом кафедри прикладної математики, інформатики і освітніх вимірювань Інституту точних наук і економіки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Валерієм Сергійовичем Фетісовим

Про його вагомі трудові і наукові здобутки прочитав на сайті університету: 1979 року закінчив Київський інститут народного господарства, 1985 року захистив дисертацію на кафедрі загальної статистики цього ж вишу і отримав згодом звання кандидата економічних наук. Одночасно працював інженером- програмістом відділу механізації та автоматизації заводу «Прогрес», керував відділом автоматизованої системи виробництвом заводу «Ніжинсільмаш». З 1998 року почав викладати у Ніжинському агротехнічному інституті, а з 2005 року – у нас. Професійний програміст, автор більше 25 інформаційних систем, 44 навчальних посібників та методичних рекомендацій. Але мене на цьому тлі більше привабило його захоплення тенісом, про яке я дізнався випадково.

– Чому обрали саме цей вид спорту? – запитав Валерія Сергійовича, зустрівшись уперше. 

– Бо він – найдемократичніший.Тут усі рівні, незважаючи на вікову різницю від 16 до 60-ти років і більше. 

– Отут я з Вами згоден. Теніс, шахи, сумо, спортивна ходьба давно вважають демократичними видами спортивного дозвілля, тому що вони поза віком і статусом особистості. Одначе для заняття ними потрібна своя спонука. Яка була у Вас? 

– Звичайна. Свого часу виникли вікові проблеми зі здоров’ям і потреба у лікувальній фізкультурі. І теніс мене цілком задовольнив. 

– Ви зуміли навернути до нього ще й студентів…

– Я нікого не змушую до таких занять. Студенти приходять самі, спостерігають, захоплюються і згодом вступають до наших лав. 

– Вони дуже добре відгукуються про Вас як про гравця й наставника і завдячують Вам своїми спортивними успіхами. 

– Я не прагну якихось спортивних висот, хоча граю непогано. А студентів варто похвалити. Інна Безручко виборола перше місце, а Анастасія Свиридовська друге в рамках чемпіонату Ніжина. Діма Демченко всіх переміг в такому змаганні. Інна також є володарем відкритого кубку Ніжина. У складі збірної міста в неї перша позиція, в Анастасії – друга. Ми всі – активісти Федерації настільного тенісу Ніжина. 

НДУ, математик, спорт, Валерій Фетісов, Станіслав Кармазін

– Такі здобутки – добра спортивна реклама нашому університетові. І це за короткий час. 

– 8 років промайнули дуже швидко, а теніс зайняв багато місця в моєму житті. 


– Він все ж таки означає для Вас більше, ніж лікувальна фізкультура?

– Так. Це – мій відпочинок, перезавантаження від життєвої метушні. 

– А як ставляться до повсякденних тренувань Ваші рідні, колеги? Спорт не відволікає Вас від них? 

– Їм це подобається. 

– Можливо наша публікація заохотить до тенісу ще когось із співробітників чи студентів. Якими навичками треба для цього володіти: спортивною підготовкою, високими рівнем рухливості, а чи просто банальною логікою при подачах? 

– Кожен спортсмен повинен бути наполегливим, працелюбним і готовим до великого обсягу роботи. 

– Очевидно, ще й здоровим. Бо саме фізичний стан додає людині сил. Ви стали за тенісний стіл у 58-59 років, які за статистикою називають схилом віку. Мене цікавлять Ваші відчуття. 

– Я не вважаю себе літнім чоловіком. Мені не хочеться старіти, і теніс мені в цьому допомагає.

Студент НДУ Станіслав Карнмазін

НДУ, математик, спорт, Валерій Фетісов, Станіслав Кармазін
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: