Завантаження ...
banner
banner

Чи справді Ніжин містичне місто? Думка київських телевізійників

Коли говориш «Ніжин»- на думку відразу приходять такі слова як «Гоголь», «містичність», «незвідність». Друге за величиною місто на Чернігівщині завжди поєднувало в собі славне минуле та містичну таємничість. Та чи справді Ніжин такий

Ніжин, містика
 

Коли говориш «Ніжин» - на думку відразу приходять такі слова як «Гоголь», «містичність», «незвідність». Друге за величиною місто на Чернігівщині завжди поєднувало в собі славне минуле та містичну таємничість. Та чи справді Ніжин такий загадковий, як про нього говорить чи не кожний краянин?

Для того, щоби розв’язати всі питання із містикою та енергетикою міста, до Ніжина одного разу приїздила знімальна група телеканалу «К1» в рамках теле- проєкту «Места силы». Не дивно, що мальовниче місто на Острі зацікавило київських телевізійників, позаяк наш ще старий Унєніж завжди залишався неприступним. За свою тисячолітню  історію йому завжди вдавалося вийти сухим із води. Ні війни, ні стихія не принесли до нашого славного міста розруху. В цьому, на думку тележурналістів й полягає ця містичність. 

Раніше ми писали: Пам’ятаєте "містичний" фільм про Ніжин?

У своєму матеріалі журналісти розповіли про те, що велика чорнобильська хмара якимось дивом обійшла Ніжин. Телевізійники зазначили, що чорнобильська трагедія  в певній мірі торкнулася Європи та США, але не Ніжина, від якого до Чорнобиля якихось 130 кілометрів.  Як виявилось все це через високий вміст йоду в річці Остер, який відвів радіоактивну хмару від міста.

Однак на цьому містика аж ніяк не закінчується. Майстри телебачення об’їхали весь Ніжин і дійшли висновку, що його захищає святий Микола  Чудотворець. Цікавим є і той факт, що з висоти пташиного польоту церкви міста становлять собою хрест, а центр цього хреста- найпотужніша точка Ніжина, саме Миколаївський Собор.

Не оминули  журналісти і постать Миколи Гоголя. Як відомо, мати письменника кожного дня молилася Миколі Чудотворцю, коли народила свого сина. Саме цей факт і змусив журналістів взяти за основу теорію, що Святий Микола є ангелом-охоронцем великого Миколи Васильовича, навіть попри те що Микола Чудотворець – уособлення ненависті до нечистої сили. А Микола Гоголь - людина яка була і з нечистю на «ти».

Загалом даний телематеріал  «Места силы. Нежин-родина Вия» є достатньо цікавим. Як бачимо вже із самої  назви, що без духа смерті тут не могло обійтися. Журналісти в пошуках містики відвідали хрестовоздвиженську церкву. А це саме той храм, де відбувалися загадкові події, описані у повісті «Вій» Миколи Гоголя. Також телевізійники побували у величному університеті, що носить ім’я геніального письменника, проте зробили вони це не зовсім законно, пробравшись в гоголівський корпус вночі, через вікно. Там вони шукали дух великого містика. 

Я не буду розкривати всіх карт даного проєкту, адже хочу, щоб кожен краянин подивився пригоди київських журналістів у Ніжині. Це справді цікаво і достатньо пізнавально. А головне дуже доступно. Відео легко можна подивитися в соціальній мережі «Ютуб».

Отож на чому  закінчилися дослідження київських репортерів?  Яких же висновків дійшли майстри телебачення по нашому місту, і кого ж вони все таки зустріли в древньому гоголівському корпусі?...

Студент НДУ Станіслав Кармазін

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: