Завантаження ...
banner

Яку добавку до пенсії отримали пенсіонери Чернігівщини?

У травні відбулася індексація пенсій. Кому і наскільки підвищили виплати на Чернігівщині – знають Сусіди.City. Майже 50 мільйонів на індексацію. Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

виплати, добавка, пенсія

У травні відбулася індексація пенсій. Кому і наскільки підвищили виплати на Чернігівщині – знають Сусіди.City.

Майже 50 мільйонів на індексацію

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрій Юрченко повідомив, що у травні цього року в Чернігівській області автоматично перерахували пенсії 283,6 тис. пенсіонерам.

Підвищили виплату для 242,7 тисячі осіб (79,3 % від загальної чисельності цивільних пенсіонерів). Середній розмір підвищення склав 200,38 гривень. На індексацію пенсій область додатково отримала 48,6 млн грн.

На підвищення пенсій можуть розраховувати люди, котрі мають пенсію за віком, по інвалідності, з причин втрати годувальника, за вислугою років.

Виплачувати проіндексовані пенсії розпочали з 4 травня. У встановлені пенсіонерам дати, їх або зараховують на рахунки в банках, або доставляють листоноші.

Як проводиться індексація

Індексація пенсій проводиться з минулого року шляхом перерахунку раніше призначених пенсій. При цьому береться до уваги збільшений показник середньої заробітної плати в Україні, з якої було сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

Перерахунок у цьому році провели з використанням коефіцієнта збільшення в розмірі 1,11. Це означає, що на 11% зріс показник середньої зарплати, з урахуванням якого проведено відповідний перерахунок 1 березня 2019 (4404,35 грн х 11% =4888,83 грн).

При обчисленні пенсій чорнобильцям, враховується показник середньої заробітної плати, збільшений з 1 березня 2019 (1086,71 грн х 11% = 1206,25 грн). Крім цього, береться до уваги страховий стаж, розмір заробітної плати, середня заробітна платня за певні періоди і т.д.

Коефіцієнти страхового стажу та коефіцієнти заробітку вираховуються органами Пенсійного фонду індивідуально для кожної людини.

Якщо ж навіть з урахуванням усіх надбавок та індексації розмір підвищення не досягає 100 грн, пенсіонеру доплатять, щоб загалом добавка була не менше цієї суми.

Розмір пенсії, яку призначили згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» при необхідному страховому стажі (35 років чоловіки та 30 років жінки), не може бути менше 2100 гривень.

Кому пенсії не підвищать?

Деяким категоріям пенсіонерів пенсії не індексують. Це переважна більшість осіб, які отримують пенсії за спеціальними законами - державні службовці та прирівняні до них особи, працівники прокуратури, колишні судді.

Але якщо у цих пенсіонерів розмір пенсії за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» вищій, ніж розмір за нормами спеціальних законів, то їм теж виплату перерахують.

Підвищення не отримують пенсіонери, які одержують максимальні та мінімальні ( в т. ч. соціальні) пенсії, та ті, кому виплати вперше призначили у 2018, 2019 і 2020 роках.

Добавку 100 грн отримали більше половини пенсіонерів (55 %) Чернігівської області. Підвищення від 100 до 400 грн - 36,4% , від 400 до 500 грн – 4,8 %, від 500 до 700 грн – 1,9 % , від 700 до 1000 грн – 1,3 %, понад 1000 грн - 0,6 % пенсіонерів.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: