Завантаження ...
banner

Повна дезінфекція: як можливо будуть працювати дитячі садочки у Ніжині?

Як повідомив заступник Міністра охорони здоров’я-головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, з 25 травня буде дозволено відкривати дитячі садочки. У кожній конкретній області можна буде пом’якшити карантин

карантин, дитсадочки, відкриття, дезінфекція

Як повідомив заступник Міністра охорони здоров’я-головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, з 25 травня буде дозволено відкривати дитячі садочки. У кожній конкретній області можна буде пом’якшити карантин для певних сфер, якщо будуть досягнуті епідемічні критерії. Зокрема, буде надана можливість відновлювати роботу дошкільних закладів, які потрапляють у другий етап виходу з карантину.
 
«Ми прив’язали відкриття дитячих садочків та запуск громадського транспорту для того, щоб можна було працювати та було де залишати дітей. Дошкільні заклади будуть відкриватися за певних умов. Вони опубліковані на сайті МОЗ для громадського обговорення. Ми прагнемо зібрати всі слушні рекомендації від батьків, власників дитячих садочків та МОН. Здоров’я батьків та дітей – в пріоритеті», – зазначив Віктор Ляшко (за матеріалами Урядового порталу kmu.gov.ua).
 
На щотижневій оперативній нараді у Ніжині начальник Управління освіти Станіслав Крапив'янський розповів, що зараз називаються різні дати відкриття дитячих садочків, в тому числі і 1 червня. Сьогодні, 20 травня, на засіданні Кабінету Міністрів мають обговорити дату відкриття садочків. І як зауважив Станіслав Миколайович, частина чиновників буде схилятися на те, щоб відкрити дошкільні навчальні заклади з другої декади червня.

Повідомляє mynizhyn.com.
 
На сьогодні МОН не дає ніяких рекомендацій, проте активно почали діяти державні адміністрації. Прикладом є робота Департаменту освіти міста Києва, який розробив так званий "карантинний протокол". Згідно цього протоколу управління освіти має проводити певні заходи до відкриття і після відкриття дошкільних навчальних закладів. "Ми розробили такий "карантинний протокол" щодо одного садочка, аби подивитись як воно буде, - розповідає Станіслав Миколайович. - Цей протокол має бути задіяний з 7 години ранку до вечора. Для реалізації цього протоколу лише по Києву необхідно 20 млн. грн. Ці гроші їм виділили.
 
Ми обрахували всі потреби садочків і побачили, що кожного дня потрібно проводити повні три дезінфекції всього приміщення та ігрового майданчику в садочку. Це починаючи з усіх поверхонь, харчоблоків, коридорів, туалетних приміщень, спалень. На це потрібна досить значна сума грошей. Десь скажу так - з п'ятьма нулями. Якщо говорити про школи, то там цифра в рази більша, бо площа і кількість дітей у школі значно більша".
 
Невідомо, яке прийме рішення Кабмін, але все це впирається у великі суми. У Ніжині запаси дезінфікуючих засобів поки що є, як сказав Станіслав Крапив'янський, але по садочкам їх не вистачить на довго. Лише на кілька тижнів, а потім потрібно буде купувати ці дезінфікуючі засоби у великих об'ємах.
 
Як зауважив заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, питання відкриття садочків дуже гостре, як саме вони будуть відкриватися - ще ніхто не знає. Але в чергових рекомендаціях МОН, які ще документально не оформлені, йдеться про те, що до кожної групи у дитячому садочку потрібно організувати окремий вхід. Ця рекомендація викликає дуже багато запитань, як, наприклад, організувати окремий вхід до групи у дитсадку, що знаходиться на другому поверсі?
 
Тому зараз всі очікують на рішення Кабміну та спільні і скориговані рекомендації МОН і МОЗ. На відкриття дитячих садочків чекають всі - як батьки, так і чиновники.

Наталія Нікітіна
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: