Завантаження ...
banner

Житель Ніжинщини 50 років обходився без паспорта

50 років без паспорта прожив у с. Зруб Ніжинського району Петро Маслов (4 лютого цього року йому виповнилося 70). Через відсутність головного документа Петро Ісакович не зміг переоформити на себе батьківський https

Зруб, паспорт, Петро Маслов

50 років без паспорта прожив у с. Зруб Ніжинського району Петро Маслов (4 лютого цього року йому виповнилося 70). 

Через відсутність головного документа Петро Ісакович не зміг переоформити на себе батьківський будинок н не отримує пенсії. Він ніколи не був одружений, не має дітей.

Зруб, паспорт, Петро Маслов

8 липня ситуація змінилася: працівники Ніжинського міського відділу Державної міграційної служби України вручили Петру Маслову новенький паспорт громадянина України - у вигляді ID-карти.

Зруб підпорядкований Кукшинського сільській раді. Петро Ісакович народився в цьому селі, коли його сестрі виповнилося 5 років. Тут пройшли його дитинство і юність.

У 16 років він отримав паспорт радянського зразка і поїхав в Мрин (Носівський район) - вчитися в ПТУ.

- Через рік мені дали посвідчення водія і тракториста. Згодом я пішов в армію. Служив два роки в Карелії, водив машину.

Що найбільше запам'яталося? Дрімучі ліси і зграї комарів. Після армії я повернувся в 3руб. Відпочив кілька днів, а потім поїхав до Києва на пошуки роботи. В ті часи промисловість розвивалася і всюди були потрібні робочі руки. Мене взяли водієм на одне з підприємств, яке виробляло залізобетонні конструкції. Мої робочі будні проходили в напруженій роботі. А на вихідні я їхав до батьків у Зруб - допомагати по господарству, - розповідає Петро Ісакович.

В одну з таких поїздок сталося те, що докорінно змінило його подальше життя. Було це на Великдень.

Петро поспішав на зміну. У теплому вагоні електрички його трохи розморило - не помітив, як заснув. Поки спав, у нього вкрали портфель з водійським посвідченням, військовим квитком і паспортом.

- Я написав заяву в міліцію, але злодіїв так і не знайшли. Кілька разів звертався в ніжинський паспортний стіл, щоб виписали дублікат. Але у них там щось не виходило, і я махнув на все рукою. Якраз захворіли батьки, треба було повертатися додому... Я намагався влаштуватися водієм в радгосп, але мене не взяли: не було водійських прав. Оформили пастухом. Паспорт не вимагали ...

Будинки роботи завжди вистачало: Петро Ісакович з батьками утримував живність, обробляв 50 соток городу. Жили на їхню пенсію.

Бувало, Петро допомагав односельцям, а ті платили йому грошима або продуктами. Іноді посилкою висилала гостинці старша сестра, яка осіла в Криму.

ЗАМІСТЬ ПЕНСІЇ - ЗАРОБІТКИ

У 1995-му помер батько (незадовго до цього він оформив на ім'я сина дарчу на будинок), а мати переїхала доживати до дочки в Крим. Вона пережила свого чоловіка на 5 років. Петро залишився у Зруб один як перст.

Виживати допомагало підсобне господарство і підробітки.

- Без паспорта я не зміг оформитися на пенсію, тому до цих пір перебиваюся випадковими заробітками. Один попросить дров нарубати, інший - двір викосити або картопля прополоти. Люди платять за це.

- На скільки вистачає таких доходів?

- Тільки-но кінці з кінцями зводжу. Хоча мені і допомагає моя двоюрідна сестра з Ніжина Валентина Билім. Останнім часом у мене почало здавати здоров'я - тисне в грудях і важко дихати. Доводиться купувати ліки ...

НА «Опелі»

Зруб, паспорт, Петро Маслов

У січні за «безпаспортного» Маслова взявся 73-річний Леонід Дмитренко, який після виходу на пенсію переїхав жити в 3руб. Разом з главою Кукшинського сільської ради Олександром Пивоваром намітили план дій - і пішло-поїхало.

- Довелося трохи поритися в архівах, домогтися, щоб в судовому порядку була підтверджена особистість Петра Маслова і факт його проживання у Зруб. Підняли на ноги сусідів ... Результат був успішним, - говорить глава села.

Судові витрати склали 800 грн. Заплатив Дмитренко.

Він же возив Петра Ісаковича до Ніжина на своєму «опелі» в районний суд, а потім - до відділу Державної міграційної служби України, щоб оформити і отримати паспорт.

... Це ще не кінець. Зараз в сільській раді готують для Маслова нові документи - для оформлення пенсії.

gorod.cn.ua, Ольга Іванченко, «Гарт» №29 (2989) від 16 липня 2020



Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: