Завантаження ...
banner

Пам’ятник ніжинському огірку – серед найнезвичніших пам’ятників України

Пам’ятник ніжинському огірку входить до ТОП-кращих пам’ятників кулінарним шедеврам України та до ТОП-найнезвичніших пам’ятників❗️ З чого все почалося⁉️ Насіння малознаної доти в Україні

ніжинський огірок, пам'ятник, топ

Пам’ятник ніжинському огірку входить до ТОП-кращих пам’ятників кулінарним шедеврам України та до ТОП-найнезвичніших пам’ятників❗️

З чого все почалося⁉️

Насіння малознаної доти в Україні рослини у 17 ст. до Ніжина завезли греки. Вони вирощували свої дивовижні овочі у заплаві річки Остер і солили за відомим лише їм рецептом. Хрумкі огірки користувалися в місті великою популярністю.

Невдовзі слава про ніжинські огірки сягнула царського двору. Першим їх скуштував князь Григорій Потьомкін і так уподобав ніжинський ділікатес, що під час другої Російсько-турецької війни неодноразово, за сотні верст, надсилав до Ніжина гінця по диво-овочі.

Коли в 1787 р. імператриця Катерина ІІ подорожувала Україною, Потьомкін подбав про те, щоб у Ніжині царицю пригостили огірками. Спробувавши їх, Катерина ІІ забажала бачити на царському столі тільки ці огірочки.

Сьогодні солоні ніжинські овочі подорожують по всьому світу. Кажуть, огірки з Ніжина поставляли навіть до столу королеви Британії.

Секрет неперевершеного смаку тутешніх огірочків - поєднання грецьких способів маринування та ніжинської води, багатої на іони срібла.

Щоб вшанувати овоч, 16 грудня 2005 року відкрили пам’ятник ніжинському огірку. Автором є Леонід Воробйов, а встановили скульптуру на вулиці Шевченка, у скверику перед Ніжинським консервним комбінатом.

Джерело: Чернігівщина туристична запрошує

ніжинський огірок, пам'ятник, топ

ніжинський огірок, пам'ятник, топ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: