Завантаження ...
banner

Усікновення глави Іоанна Хрестителя: вибір царя між вірою і жагою до влади

Сьогодні, 11 вересня, свята Православна Церква згадує Усікновення глави Іоанна Хрестителя. Пише pokrova.nezhin.org. В цей день настоятель Покровського храму отець Михаїл звернувся до прихожан з такою

Покровська церква, Іоанн Хреститель, віра, влада, проповідь

Сьогодні, 11 вересня, свята Православна Церква згадує Усікновення глави Іоанна Хрестителя. Пише pokrova.nezhin.org. В цей день настоятель Покровського храму отець Михаїл звернувся до прихожан з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Сьогодні трагічний день у Святій Православній Церкві, у Христовій Церкві. Сьогодні ми молитовно згадуємо і постуємо в цей день заради смерті Іоанна Хрестителя – людину про яку сказав сам Господь: «Не було більшої людини на землі, народженої жінкою».

Останнього Пророка Старого Заповіту і першого Апостола, який проповідував світло Христової віри.

Сьогодні за приказом царя Ірода, за похіттю і побажанням молодої дівчини, жорстко вбивають у темниці, відсікши голову його. Ви слухали сьогоднішнє Євангеліє, де все це розповідається.

Цар Ірод заключив у темницю Іоанна Хрестителя, бо він правдиво осуджував гріх його. Цар Ірод жив із жінкою свого брата Филипа –  Іродіадою. І не міг змиритися Іоанн Хреститель з цим і він осуджував, правдиво осуджував гріх царя. За це був посаджений у темницю, але Ірод шанував його, як не дивно. Посадив у темницю, але боявся його, боявся правди, боявся істини і прислухався до слів його. І саме тому, написано у сьогоднішній Євангелії, оберігав його в темниці. Прийшов час його дня народження, коли він святкував цей день і дочка Іродіади затанцювала йому і цей танець йому сподобався так, що у захваті він сказав: «Проси все, що хочеш, навіть пів царства свого я віддам тобі».

Дочка порадилася з матір’ю і підступна матір порадила їй попросити голову Іоанна Хрестителя. І у величне святого свого дня народження Ірод за проханням цієї молодої жінки, приказує обезглавити Іоанна Хрестителя, обагривши кров’ю своє свято, свій день народження.

Пройшли сотні років, все змінюється у житті, але не змінюється та похіть про яку ми сьогодні читаємо, і те бажання і жага до влади в якій переступають, ті хто бажають влади, через все, навіть через свою віру.

Ірод мав вибір, він знав, що це свята людина, він боявся цієї людини – Іоанна Хрестителя, він шанував його слова і його віру. Але давши нерозумну клятву, обіцянку, боячись того, що його осудять ближні, воєначальники, тисячники, які сиділи з ним, возлежали з ним за святковим столом, він дає такий жорстокий наказ. Між вірою і жагою до влади він вибирає владу.

І сьогодні, коли ми готуємось до нових виборів, напевно, про це нам варто поговорити. Дуже часто ми бачимо, як у гонитві за владою люди готові переступати через інших людей, готові обливати брудом ближнього свого. Інколи духовно вбиваючи ближнього свого, тягнуться до влади, забуваючи про те, що є Бог і є вища правда. За цю правду страждають святі, але правда не буває осміяна і жахливою смертю загинули і дочка, і Іродіада, і Ірод. Ми ж сьогодні у віках шануємо ім’я Іоанна Хрестителя.

Сьогодні, коли починається гонитва перед виборами, один поперед одного, кандидати обливають брудом один одного, переступають через людину, через усе людське і істинне. Я не осуджую, я тільки закликаю всіх вас – тільки з вірою в істинне, правдиве і світле можна досягнути істинного, правдивого і світлого життя. Тільки із істинно віруючим і світлим керівником нашого міста, чи депутатом, ми можемо під його керівництвом досягнути істинного і світлого майбутнього. І той, хто плюється ядом в ближніх своїх, в конкурентів своїх, не вже він завтра буде робити добро? Він, як Ірод, буде готовий заради своєї влади обезглавити будь-кого. Тому придивляйтеся, добре придивляйтеся до тих кандидатів, які балотуються в місцеві ради, на голову нашого міста. Чи він є віруючою людиною, чи ходить до церкви, чи молиться, чи твердо ісповідує свою віру? Чи він у важку хвилину випробувань не зрадить свій народ?

Сьогодні Ірод показує нам, як можна заради влади пожертвувати своєю вірою і святою людиною. Ми ж хочемо світлого майбутнього, тож з вірою молімося і з вірою вибираймо своїх можновладців, які будуть керувати нами ще 5 років вперед. І тільки з віруючою людиною, я переконаний в цьому, буде світле майбутнє і для нас з вами. Сьогодні я не говорю про політику, я говорю про віру. А віра має бути і в тому «білому будинку», що в центрі Ніжина. Бо тільки з вірою може бути світле майбутнє для нашого народу, для нашого міста і для нашої держави.

Боже благословення на всіх вас!»

«Спаси Господи», – відповідають прихожани храму святої Покрови.

Також отець Михаїл нагадав, що сьогодні пістний день, а щодо народної і трохи смішної традиції «нічого не різати» – дотримуватися, але без фанатизму. Піст і наша молитва там у Царстві Небесному мають підтримати нашого святого Іоанна Хрестителя.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: