Завантаження ...
banner

На гаражні кооперативи Ніжина чекає серйозна перевірка

У Ніжині зараз існує близько 30 гаражних кооперативів і більшість з них не мають і не бажають укладати договір на збір та вивезення сміття. Деякі голови кооперативів стверджують, що в них

гаражні кооперативи, КП

У Ніжині зараз існує близько 30 гаражних кооперативів і більшість з них не мають і не бажають укладати договір на збір та вивезення сміття. Деякі голови кооперативів стверджують, що в них взагалі немає сміття, деякі просто не хочуть укладати договір. Є навіть такі, що лякливо ховаються від працівників КП “ВУКГ” замість того, щоб вийти на діалог та вирішити питання цивілізованого вивезення сміття.

З даними Держстату підраховано обсяги утворення відходів, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках і не використовуються за місцем їх накопичення. У порівнянні з минулими роками вони значно збільшились. Цифри жахають. Йдеться про понад 352 мільйони тонн сміття. Порівняно з 2016 роком, це більше чим на понад 56 мільйонів тонн. Тільки у 2018 році, згідно зі статистикою, кожен українець «створив» 280,5 кілограмів сміття тільки за допомогою офіційно зафіксованих показників з полігонів ТПВ. Куди саме і яким шляхом потрапила решта відходів, можна лише здогадуватися. Тому стверджувати про відсутність сміття цілком безглуздо та вкрай безвідповідально.

Сучасний гараж, а особливо у гаражному кооперативі – це ціла філософія, спосіб заробітку, клуб для чоловічих зустрічей на нейтральній території… Багато різних значень у слова «гараж». І всі вони – абсолютно вірні. Зараз найчастіше гараж для машини додатково обладнується погребами для зберігання картоплі, овочів, солінь на зиму. Оглядова яма, теж основний атрибут гаража, дозволяє виконувати багато яких ремонтних робіт самостійно, не вдаючись до послуг автосервісу. Також гаражі «навчилися» рости як вгору, так і вниз, багаторівневі гаражі нині не рідкість. Між погребом і власне гаражем влаштовується ще один проміжний поверх, який використовується як майстерня. До сучасного гаража може прилаштовуватись один поверх зверху, своєрідна мансарда, додаткова площа для різних потреб.

Область застосування гаражів у гаражних кооперативах в даний час значно збільшилася. З невеликої кустарної майстерні – боксу для стоянки, авто гараж еволюціонував в цех з виробництва різних виробів, в авторемонтне підприємство, автомийки, самодіяльні музичні гурти обладнують в гаражах свої репетиційні бази.

Також недарма побутує термін «гаражне виробництво», яким називають явище, яке має широке поширення. Звичайно, рішення тимчасове, придатне лише для малих артілей, необтяжених великою кількістю обладнання і не потребуючих великих складських площ, але, тим не менше, багатьох такий варіант цілком влаштовує. Нарешті, гаражі при належному обладнанні та вдосконаленні можна використовувати під житло. Гараж сьогодні частіше розглядається як приміщення, придатне для найрізноманітніших потреб, аби дозволяла площа. А сумарна площа багаторівневого гаража цілком конкурує з площею, наприклад, житлової квартири, особливо якщо є можливість підключення до комунікацій.

Гаражні кооперативи існують як некомерційне об’єднання громадян із взаємодією на членській основі. У кооперативній власності є земля, розташовані на ній гаражі, господарські будівлі та інше майно, отримане законно. Досягнення власних потреб члени кооперативу здійснюють завдяки отриманню вступних, членських або інших внесків, добровільному переданню в користування майна членів об’єднання або надходженню грошей від передбаченої в документації господарської діяльності, благодійності, добровільних пожертвувань від різних осіб.

Слід окремо наголосити, і це ні для кого не є несподіванкою, що в гаражах, як і будинках, квартирах, господарчих будівлях, завжди утворюється певна кількість різного роду сміття. Логічно припустити, що після кожного великого чи дрібного ремонту автомобіля, після кожного планового або щоденного технічного обслуговування автівки, ремонту гаража чи прибирання в ньому, при використанні гаража як складу, при зберіганні консервації, овочів та фруктів, при будь-якому виробництві у гаражі чи створенні підпільної СТО і навіть… при приємному проведенні часу з друзями та сусідами по гаражу, обов’язково з’являється сміття, як тверде побутове, так і придатне до переробки як вторинна сировина.

Зважаючи на те, що зі сторони місцевих гаражних кооперативів маємо злісне порушення Правил з благоустрою міста та порушення екологічного стану, створено спеціальну відомчу комісію. Вона буде відслідковувати та контролювати хаотичне викидання сміття членами кооперативів "де схочу" на території Ніжина та поруч, переважно в той час коли ніхто не бачить.

Вже неодноразово було помічено, як власники гаражів на автівках чи просто пішки або на велосипедах вивозять сміття зі своїх гаражів та викидають до контейнерів для сміття по місту чи на стихійні сміттєзвалища. Такі дії зі сторони власників гаражів є зовсім неприпустимими, як з моральної сторони, так і зі сторони чинного законодавства. Тому члени комісії, крім перевірок, будуть ще й ловити членів будь якого гаражного кооперативу, що не має договір на вивіз ТПВ та не сплачує за вивіз сміття, як то кажуть «на гарячому».

Крім того, юристом та працівниками відділу збуту комунального підприємства “Виробниче управління комунального господарства” щодо порушників ведеться претензійно-позовна робота, надсилаються листи-попередження, створюються сприятливі умови до конструктивного діалогу та вирішення проблемних питань цивілізованим шляхом згідно Законів України.

Наразі під пильним контролем перебувають такі гаражні кооперативи: Світанок, Залізничник, Перемога, Дружба, Ветеран, Заводський, Ніжин-Еллада, Коворот-Н, Чайка, Магістраль, Ніжин Гаражбуд, Вперед, Вуличний, Явір-К, Космоліт-П.

Голів, заступників, виконуючих обов`язки керівників цих гаражних кооперативів міста Ніжина, наполегливо просимо в найкоротші терміни укласти договір з КП «ВУКГ» за послуги збору, вивезення та захоронення сміття!

Закликаємо всіх, без винятку, дбати про чистоту рідного міста, його екологію та дотримуватись Правил з благоустрою та норм чинного законодавства. Лише таким чином ми разом забезпечимо чистоту і порядок в місті, де проживають наші родини, наші діти, сусіди та всі оточуючі.

КП  ВУКГ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: