Завантаження ...
banner
banner

Всесвітній день без тютюну 2015: Припинити незаконну торгівлю тютюновими виробами

З нагоди Всесвітнього дня без тютюну 2015 року ВООЗ закликає усі країни до спільних зусиль з метою припинення незаконної торгівлі тютюновими виробами. Незаконна торгівля тютюновими виробами є серйозною глобальною проблемою

ВООЗ, Ніжинська міська лікарня, новини лікарня ніжин, ніжин лікарня, ніжинська міська лікарня

Щорічно 31 травня ВООЗ і партнери відзначають Всесвітній день без тютюну,  привертаючи увагу до ризиків для здоров'я, пов'язаних із вживанням тютюну, і виступаючи за проведення ефективної політики з метою зниження рівнів його споживання.

З нагоди Всесвітнього дня без тютюну 2015 року ВООЗ закликає усі країни до спільних зусиль з метою припинення незаконної торгівлі тютюновими виробами. Незаконна торгівля тютюновими виробами є серйозною глобальною проблемою в багатьох відносинах, включаючи питання охорони здоров'я, правові та економічні аспекти, питання управління та корупції.
 
Масштаби проблеми

Згідно з даними досліджень, включаючи інформацію, що надається глобальним митним співтовариством, на частку незаконного ринку тютюнової продукції може припадати майже кожна десята сигарета, споживана в світі. За оцінками Європейської комісії, витрати ЄС та його держав-членів, пов'язані з незаконною торгівлею сигаретами, перевищують 10 мільярдів євро на рік за рахунок втрат податкових і митних надходжень.
 
 Незаконна торгівля є проблемою не лише країн з високим рівнем доходів; майже всі країни в усьому світі в тій чи іншій формі мають проблему незаконної торгівлі. У відповідь на загрозу, яку представляє незаконна торгівля тютюновими виробами, міжнародним співтовариством було обговорено і прийнято в листопаді 2012 року Протокол про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, що є першим протоколом до РКБТ ВООЗ.
 
Цілі кампанії Всесвітнього дня без тютюну 2015 року

- Підвищити рівень інформованості про шкоду для здоров'я людей, пов'язаною з незаконною торгівлею тютюновими виробами, особливо для молоді і груп населення з низьким рівнем доходу у зв’язку з більшою доступністю та ціновою прийнятністю цієї продукції.
- Показати, як незаконна торгівля тютюновими виробами підриває досягнення і програми в галузі охорони здоров'я, заходи боротьби проти тютюну (збільшення податків і цін, графічні попередження про шкоду для здоров'я та інші заходи).
- Продемонструвати, як тютюнова промисловість бере участь в незаконній торгівлі тютюновими виробами. Особливо підкреслити, що незаконна торгівля тютюновими виробами служить засобом отримання великої наживи для кримінальних груп, яка використовується для фінансування інших видів організованої злочинної діяльності, включаючи наркотики, торгівлю людьми і зброєю, а також тероризм.
- Сприяти ратифікації Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами, приєднанню до нього і використання всіма Сторонами Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) та його якнайшвидшому вступу в силу шляхом залучення до активної участі всіх відповідних зацікавлених сторін.
 
Щорічно глобальна тютюнова епідемія забирає близько 6 млн. людських життів. Понад 600 тис. осіб з числа цих людей не є курцями і вмирають в результаті вдихання вторинного тютюнового диму. При бездіяльності з нашого боку до 2030 року епідемія буде щорічно приводити до більш ніж до 8 млн. випадків смерті. Більше 80% цих випадків смерті, які можна попередити,  відбуватимуться серед жителів країн з низьким і середнім рівнем доходу.
 
Основні теми звернень до населення

- Незаконна торгівля тютюновими виробами завдає шкоди вашому здоров'ю і вашим інтересам.
- Незаконна торгівля тютюновими виробами спонукає молодих людей до експериментування та вживання тютюну у зв'язку з його більшою доступністю за ціною. Такі незаконні вироби також вводять в оману молодих споживачів тютюну, так як вони не містять попереджень про шкоду для здоров'я і іноді втягують дітей у заняття нелегальною торгівлею.
- Незаконна торгівля позбавляє уряд податкових надходжень, які могли б бути використані на надання послуг населенню. Замість цього отримані кошти потрапляють до рук злочинців.
- Незаконна торгівля підсилює корупцію і послаблює механізми належного державного управління.
Загальновідомо, що тютюнові компанії використовують лазівки в правових системах боротьби проти тютюну і займаються незаконною торгівлею тютюновими виробами.
 
Заклик до дій. Для осіб, що формують політику:
- Особи, що формують політику, повинні визнати, що незаконна торгівля тютюновими виробами не тільки посилює глобальну тютюнову епідемію і пов'язані з нею наслідки для здоров'я, але також впливає на питання безпеки шляхом фінансування організованої злочинності, включаючи наркотики, торгівлю людьми і зброєю, а також тероризм.
- Для прийняття відповідних заходів щодо фінансових, правових та медико-санітарних наслідків незаконної торгівлі тютюновими виробами необхідна ратифікація Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами.
 
Для населення:
- Населення має визнати наявність несприятливих медико-санітарних, економічних та соціальних наслідків незаконної торгівлі тютюновими виробами, включаючи зв'язок з такою злочинною діяльністю, як торгівля людьми і організована наркоторгівля.
- Представники громадськості можуть приєднатися до кампанії з підвищення рівня інформованості в рамках Всесвітнього дня без тютюну, в тому числі через соціальні мережі, для посилення звернень та рекомендацій урядів країн і ВООЗ з метою припинення незаконної торгівлі тютюновими виробами.
 
 
Завідувачка поліклінікою для дорослих Ніжинської міської лікарні
Однодворець Л.В.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: