Завантаження ...
banner

Історія Вікторії Спарц: як жінка з Носівки стала конгресменкою в США. Відео

Вперше на виборах до конгресу США перемогла етнічна українка. 42-річна Вікторія Спарц родом з Носівки, там жила до п’яти років. Школу закінчила у Чернігові, виш – у Києві, а з майбутнім чоловіком-американцем

Вікторія Старц, Носівка, конгресменка, США

Вперше на виборах до конгресу США перемогла етнічна українка. 42-річна Вікторія Спарц родом з Носівки, там жила до п’яти років. Школу закінчила у Чернігові, виш – у Києві, а з майбутнім чоловіком-американцем познайомилася в потязі. В США збудувала кар’єру політика, в 2017 році пройшла до Сенату штату Індіана, а цього року увійшла до Палати представників головного законотворчого органу США від республіканської партії. Про Україну Вікторія Спартц згадує під час своїх передвиборчих зустрічей, а її діти, які народилися в США, знають українську. Суспільне поїхало до Носівки, де зараз живе її бабуся і дядько.
 
У Носівці перші п’ять років життя прожила тоді ще Вікторія Кульгейко. Зараз вона – Вікторія Спарц – перша українка-конгресвумен в історії США.
 
Тут досі живе бабуся Вікторії, Любов Сороколіт. Їй - 86. Каже, в успіху онуки не сумнівалася.

Раніше ми писали: Жінка з Носівки обрана до парламенту США
 
«Вона дуже любяща, но требуватєльна. Її дуже люблять люди, через те що вона за кожним беспокоїться, вона кожного знає, інтересується. Так вона приучена, що вона должна понімать і своїх, і чужих, і помогать», - розповідає бабуся Вікторії.
 
За 8 тисяч кілометрів від Носівки Вікторія дякує виборцям за довіру:
 
«Дякую за те, що довірили мені представляти ваші інтереси. Я не підведу».
 
Спартц обійшла на виборах демократку Кристину Хейл. За даними The New York Times, отримала 51,7% голосів, тоді як її суперниця – 44%. Вікторія представлятиме штат Індіана, в якому зараз живе з родиною, у головному законотворчому органі Сполучених Штатів.
 
Бабуся Вікторії каже, у ній з дитинства бачила лідерські якості. Їй легко давалося навчання.
 
«Оддали її у школу. У школі визивають батька: «Знаєте шо, її надо перевести у четвертий клас. Вона за четвертий клас задачки рішає». А він каже: «Знаєте шо, а тоді куди?» Так вона і осталася у першому класі».
 
Бабуся каже, Вікторія вчилася на відмінно і добре володіла англійською. Знання мови і визначило її майбутню долю. Вікторія навчалася в економічному університету в Києві, влітку 1999-го була на практиці у Польщі. З майбутнім чоловіком Джеймсом Спартцем познайомилася випадково - у потязі. Допомогла йому зробити замовлення у вагоні-ресторані.
 
У 2000 році Вікторія емігрувала до майбутнього чоловіка в США, того ж року вони одружилися.
 
«Дуже хороший чоловік. Вони такі трудяги, в них і ліса, і два озера, но роблять вони день і ніч. І вона така, як надо, вона сяде і за комбайн, і за шо завгодно».
 
В Америці Вікторія побудувала кар’єру. Три роки тому вона стала сенаторкою в Конгресі штату Індіана, замінивши колегу Люка Кенлі, який пішов на пенсію. Цього року обралася у Конгрес до Палати представників, отримавши 187 тисяч голосів. В своїх передвиборчих виступах згадувала про своє походження і виступала проти соціалізму:
 
«Як ви можете зрозуміти з мого акценту, я виросла у соціалістичній Україні, проте я збудувала свою американську мрію тут, у Індіані. В Конгресі я підтримуватиму президента Трампа, аби протистояти соціалістам».
 
Бабуся каже, про Україну Вікторія не забуває. Двоє доньок, які народилися у США, знають українську мову.
 
В 2018-му році, вже будучи сенаторкою, Вікторія відвідала Носівку. За словами голови Носівської міськради Володимира Ігнатченка, говолили вони про наповнення бюджету та цільове використання коштів. Вікторія запитувала про умови, створені для самотніх пенсіонерів та людей з обмеженими можливостями. Тоді ж вона придбала 20 пар ковзанів для дітей громади.
 
Мати Вікторії зараз теж у США, допомагає виховувати дітей. Бабуся відвідувала країну шість разів. Каже, проїхала всю Америку.
 
«Лучшої страни немає. Я ж усе об’їздила, із юга до севера. Там тіки чого немає, і все дешеве».
 
У Носівці про те, що уродженка райцентру на Чернігівщині стала конгресвумен, знають, і пишаються землячкою. Що саме говорять люди про Вікторію Спарц – дізнаєтеся з сюжету.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: