І знову про безпритульних тварин у Ніжині: які проблеми постали і чи вдасться їх вирішити цьогоріч?

На депутатській комісії з соціальних питань, у вівторок, 26 січня, знову порушили проблему безпритульних тварин, яка роками не вирішується. Проте цього разу спільно з волонтерами напрацювали пакет пропозицій, які планують реалізувати вже цього року.

На депутатській комісії з соціальних питань, у вівторок, 26 січня, знову порушили проблему безпритульних тварин, яка роками не вирішується. Проте цього разу спільно з волонтерами напрацювали пакет пропозицій, які планують реалізувати вже цього року.

На депутатській комісії з соціальних питань, у вівторок, 26 січня, порушили давню і болючу ніжинську проблему - безпритульних тварин. Проте цього разу спільно з волонтерами напрацювали пакет пропозицій, які планують реалізувати у найближчому майбутньому.

Присутні на зустрічі волонтери Світлана Насібова, Каріна Фільчакова та інші наголосили, що ситуація з безпритульними тваринами дуже загострилася. Немає нормальної перетримки. Сутужно з діагностичною апаратурою для тварин. Неможливо стерилізувати собак, що не даються в руки. Їх просто важко зловити. У таких тварин може бути і сказ. Показовою є ситуація на Широкомагерській, коли зграя собак розірвала маленького песика.

Наркоз, що став би в нагоді у подібних випадках, недешевий - його ціна біля 700 гривень. У волонтерів є навіть спеціальний шприцемет. Просять лише препарати. Звичайні заспокійливі на собаку, що роками живе на вулиці, не діють. А їх треба ловити і стерилізувати.

Волонтерам потрібна допомога працівників комунальних служб, бо тягнути все самим вже не сила.

Представники комунального господарства ідеї підтримуюють та нагадують, що подібне вони робили до 2012 року. Виділяли і автомобіль, і шприцемети та вступив у силу закон про гуманне поводження з тваринами. Відлов заборонили.

Наразі з міського бюджету виділяють кошти лише на стерилізацію. Більшість клопіт у ході та після якої знову на плечах та кишенях небайдужих людей.

Усе ж волонтери, депутати та представники комунального господарства прийшли до спільного бачення.

До наступного засідання комісії, вивчать досвід поводження з безпритульними чотирилапими інших міст. У приклад ставили Чернігів. Також вирішили відстоювати створення профільного підрозділу в рамках КП “ВУКГ”, який допомагатиме волонтерам. Щоби був ветеринар, технічні працівники, реманент. Не залишать без уваги і питання облаштування тимчасової перетримки для нічийних чотирилапих про що неодноразово згадувала волонтерська спільнота.

Можливо на ці потреби залучать бюджетні кошти із залишків, що розподіляються у лютому.

Нагадаємо, цьгоріч на вирішення проблем безхатніх тварин у Ніжині передбачено біля 400 тисяч бюджетних гривень. З них частина піде на стерелізацію, також за 199 тисяч мають облаштувати крематорій для тварин, адже на вулицях їх гине чимало.

 Підготував Михайло Ломоносов

 


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: