Завантаження ...
banner
banner

Перші 100 днів Олександра Кодоли на посаді: про Епіцентр, теплопостачання, плани та враження від нової роботи

У понеділок, 1 березня, у Ніжинраді міський голова Олександр Кодола разом зі своєю командою звітував про перші сто днів роботи. Епіцентру у Ніжині бути!

Ніжин, міськрада, звіт, мер, Олександр_Кодола

У понеділок, 1 березня, у Ніжинраді  міський голова Олександр Кодола разом зі своєю командою звітували про перші сто днів роботи, повідомляє mynizhyn.

Епіцентру у Ніжині бути!

Очільник громади Олександр Кодола акцентував, що одним з основних напрямків роботи його команди стало залучення іноземних інвестицій та великого бізнесу до Ніжина. Адже це наповнення бюджету та робочі місця. 

Так, успіхом закінчилися перемовини із керівництвом компанії «Епіцентр К». Вдалося домовитися про відкриття в Ніжині нового торговельного центру «Епіцентр». Він буде оптимального формату до 6 тис м кв., та дасть змогу створити більше 70 нових робочих місць. 

Наразі, компанія перебуває в процесі затвердження локації для відкриття торговельного центру. До кінця цього року Епіцентр має з’явиться в місті. 

Триває активна робота, щодо відкриття на території Ніжина заправних станцій двох відомих брендів ОККО і КLO

Для розширення в місті торгівельної мережі, сфери надання послуг та задоволення споживчого попиту населення виконком направив листи-пропозиції до найбільших торгівельних мереж щодо співпраці та відкриття нових об’єктів торгівлі і послуг та території Ніжинської територіальної громади.

Також міський голова повідомив, що перемовини з підприємствами, які працюють у Ніжині, але зареєстровані не тут має перші плоди. Так, вже у Ніжині зареєструвалися вісім підприємств - ПП “Ашер-Сервіс”, ТОВ “Олександрія Фарм”, ТОВ “Енера Чернігів”, “Асторія Фарма”, Деснянське басейнове управління водних ресурсів, підприємство “Агрекс”, мережа аптек “Подорожник”, ТОВ “Вендор-Фінанс”. 



Іноземні інвестиції до Ніжина

У перші місяці своєї каденції нова команда налагоджувала міжнародну співпрацю. Ніжин вже має домовленість з Латвійською Республікою про проведення цьогоріч обласного бізнес-форуму в Ніжині та збільшення постачання української продукції, зокрема виробленої на ніжинських підприємствах, на їхній ринок.

Також Ніжинський елеватор ТОВ «Баришівська зернова компанія GrainAlliance» отримала 10 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції  і розвитку спільно з Тайванським Міжнародним фондом для будівництва другої черги елеваторів. Створяться кілька десятків робочих місць, а міський бюджет отримає надходження від сплати за землю.



Теплопостачання у Ніжині 

Міська влада продовжила договір з ТОВ «НіжинТеплоМережі» на постачання тепла, але  з можливістю дострокового розірвання.

Вивчають пропозицію  теплопостачальної компанії КліарЕнерджі. Котельні цієї компанії працюють на альтернативному паливі. Також розглядають ще одну компанію, яка у своїй роботі використовує теплові насоси. У Ніжинраді обіцяють, що для постачання тепла  виберуть найбільш оптимальний варіант.

- Остаточне рішення у цьому стратегічному питанні прийматимемо спільно з громадою тільки після громадських слухань, - зазначив Олександр Кодола. 



У Ніжині обіцяють електронний документообіг

Також нова команда звітувала, що вже профінансовано будівництво ліній електропередач по вулиці Арвата, Афганців і П. Морозова, інших вулицях, де освітлення ніколи не було. Ремонти покриття, тротуарів, закупівлю нової техніки для комунальних підприємств. Збільшення до 7 мільйонів фінансування медицини, закупівлю нової білизни та посуду для лікарні і таке інше. Профільна заступниця Ірина Грозенко поділилася, що міська влада має амбітну мету - побудувати новий корпус міськлікарні. Проте поки це лише потреба, для реалізації якої треба шукати ресурси.

Наразі працюють над введенням у Ніжині електронної системи документообігу, електронного архіву, планують об'єднати одним телефонним номером усі КП та управління Ніжина. За словами секретаря міської ради Юрія Хоменка, вже провели перемовини з ІТ-компаніями. 



Що в планах? 

На пресконференції, присвяченій першим 100 дням роботи нового міського голови і його команди, розповіли й про плани на цей рік.  

До Дня міста хочуть завершити фонтан на площі Франка. 

Реконструкції чекають на  вулицю Гоголя, Шевченка, сквер Б. Хмельницького. Шукають приміщення для тимчасового перебування (перетримки) безпритульних тварин. Планують відремонтувати дорожнє покриття ряду вулиць і таке інше.




Враження про нову роботу

Традиційно міський голова відповів на питання представників ніжинських масмедіа. 

- Розкажіть детальніше про аудит комунальних підприємств та Ніжинської міськради вцілому?

Олександр Кодола: - Ми звернулися офіційно до Державної аудиторської служби. Хотілося, щоб цей аудит розпочався уже в березні. Але все залежить від графіку держслужби. До приватних аудиторів ми не стали звертатися, бо це додаткові витрати. У нас також є можливість зробити окремі аудити в рамках програми “DOBRE”. Цей проект розпочали, стали їх партнерами. Думаю, в найближчий час зможемо отримати й дані їх аудитів. 

- На нещодавній сесії говорили про оновлення парку Шевченка. Розкажіть про це детальніше.

Олександр Кодола: - Розвиток парку, який у центрі Ніжина - наш пріоритет. Адже він перетворився у болото, не побоюсь сказати Чорнобиль. Не парк, а якесь сміттєзвалище. Тому ми на сесії ухвалили рішення про конкурс на передпроектну візуалізацію парку. Запрошуємо проектні організації надати свої пропозиції, щодо того яким має бути парк Шевченка. Там 6 га території, де може бути багато цікавого - зелена сцена, амфітеатр, різні зони відпочинку. 

- Чи проведуть роботу з депутатами, які зареєстровані як ФОПи в інших громадах і наповнюють чужий бюджет? 

Олександр Кодола: - Роботу у цьому напрямку розпочали. Адже на території міста доволі багато підприємців, які зареєстровані не в Ніжині. Хоча ФОП, це не найбільший платник податків, але копійка до копійки, як то кажуть. Кожен господар має враховувати всі можливості, тому з ФОПами, які не сплачують податки в наш ніжинський бюджет, теж працюватимемо.

- Плюси і мінуси кожної нової роботи видно не одразу. Що Вас найбільше здивувало, вразило, може навіть відштовхнуло на посаді мера, а що порадувало?

Олександр Кодола: - Особливо нічого нового я не побачив, адже працював тут і під час каденції нардепа. Звичайно нині є більше розуміння саме специфіки господарства Ніжина. Багато роботи, бо міська інфраструктура в незадовільному стані. Це мене вразило, бо куди не глянь - всюди треба системно працювати. Це і соціальна сфера, комунальні підприємства. Порадувала підтримка ніжинців. Я завжди відкритий до спілкування, до ініціатив. Багато ніжинців самотужки докладає багато зусиль для покращення у місті. Приміром, під час нещодавньої толоки, сотні ніжинців вийшли прибирати сніг. Коли ми виконкомом вийшли прибирати вулиці Ніжина, звичайні перехожі зупинялися і просили дати їм лопати і ставали поруч з нами. 

Бруківка зійшла разом із снігом

- Багато сказано про те, які вулиці будуть ремонтуватися, дороги. Що відносно тротуарів, які плани?

Федір Вовченко: - Питання тротуарів також дуже важливе для міста. Наразі вже проведено тендерну процедуру по будівництву тротуару на вул. Широкомагерська (від ЗОШ №10 до вул. Чернігівська). Там було виділено кошти в сумі 1 млн 700 грн, а тендер проведено на 800 тис. В нас залишились ці кошти і ми будемо надалі продовжувати роботу по облщатуванню тротуарів по місту. Це досить важливе питання і воно на контролі.

- Разом зі снігом у сквері Гоголя зійшла і бруківка, яку там поклали. Хто за це відповідатиме. За чий кошт буде ремонт?

Олександр Кодола: - Сьогодні підняв це питання на щотижневій нараді. На жаль, так попередня влада проводила ремонти і контролювала ці роботи. Ми вивчимо договір, підготуємо рекламацію, щоби цю бруківку переклали. На майбутнє будемо контролювати якість проведення робіт. У нас не так багато можливостей, щоби переробляти по кілька разів. 

- На вулиці Шевченка, біля кафе “Барви” відбувається розчистка території. Що це за роботи, підготовка до будівництва?

Олександр Кодола: - Це земля підприємства “УкрСіверБуд”. Там вони виконують припис міської ради, щодо приведення своєї території у належний вигляд. Вона була захаращеною, там були розвалені будівлі, які вони викупили. Тому роботи відбуваються у рамках нашої кампанії по оновленню фасадів і наведенню порядку у центрі. Ми вдячні їм, що відгукнулися. Не треба великих коштів, можна незначними ресурсами навести лад. 

Підготував Михайло Ломоносов 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: