Завантаження ...
banner
banner

Результат громадського обговорення: пенсіонери та діти будуть їздити у маршрутках по 1 грн

Сьогодні, 23 червня, у великому залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбулося обговорення вартості проїзду у громадському транспорті міста для представників пільгових категорій, тобто для пенсіонерів та дітей.

Сьогодні, 23 червня, у великому залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбулося  обговорення вартості проїзду у громадському транспорті міста для представників пільгових категорій, тобто для пенсіонерів та дітей. 
 
Участь в обговоренні взяли представники вуличних комітетів міста, міської спілки ветеранів, Народної ради, перевізників громадські активісти та члени виконкому. В цілому у великому залі виконавчого комітету зібралися представники всіх зацікавлених сторін. 
 

На початку засідання суть проблеми, яку сьогодні зібралися обговорити ніжинці, пояснив заступник міського голови Григорій Олійник. Вона полягає у тому що кошти, які надані державою на відшкодування пільгового проїзду закінчать у середині липня. Тому до цього часу потрібно обговорити і домовитися як бути далі. 

Начальник управління соціального захисту міста Кулініч Валентина підтвердила цю інформацію. І розповіла, що вже декілька років поспіль державою на відшкодування проїзду пільговикам виділяється одна і та ж сума,  кількість пільговиків також приблизно залишається на одному рівні, а вартість проїзду, як відомо зросла. 
 
Заступник міського голови Ігор Алєксєєнко охарактеризував, як вирішили проблему з перевезеннями пільгових категорій населення у сусідніх Прилуках. 
 
Ми ще на початку року знали, що така ситуація складеться, тому завчасно почали шукати її вирішення. З цією метою було проведено вивчення досвіду інших міст. І в першу чергу ми звернули увагу на сусіднє місто Прилуки. Але хочу зробити наголос, що досвід Прилук ми не повинні стовідсотково копіювати, - зазначив заступник міського голови
 
У Прилуках пенсіонери перевозяться у громадському транспорті по 1 грн., але лише після 9 години ранку. Цей варіант був запропонований і ніжинським перевізникам. Його підтримав і міський голова Ніжина Анатолій Лінник. Пропонувалися і інші варіанти, а саме:
  • 1,50 грн. для пільгових категорій та 1 грн. для дітей без часових обмежень;
  • 1,75 грн  і 1 грн;
  • 2 грн і 1 грн;
  • 2 грн. і дітям, і пенсіонерам.
 
Також Ігор Олексійович додав, що на попередній нараді обговорювався варіант 1 грн. для обох категорій. Але на розширену нараду виносяться і інші варіанти. 
 
Наведені варіанти окрім 1 грн. для обох категорій мало зацікавили присутніх пільговиків. Особливо бурю емоцій викликала пропозиція обмеження у часі проїзду за пільговими цінами. Адже, наприклад улітку багато хто їде на дачу і їхати після 9 вже пізно і до того ж жарко, що для багатьох пенсіонерів дуже важливо.
 
Але пролунала пропозиція ввести цей варіант у зимову пору, що теоретично влаштував би пенсіонерів і перевізників, але її ніхто не почув. 
 
Голова ветеранської організації нагадала, що представники спілки ветеранів наполягають щоб вартість проїзду була затверджена на рівні 1 грн.  для обох категорій. Максимум по 1,50 грн.  
 
Перевізники запропонували наступний варіант - дітей перевозити не залежно від часу і пори року по 1 грн., а пільговиків по 2 грн. 
 

Очікувано, ця пропозиція викликала обурення присутніх представників пільгових категорій. Але їхній запал відразу охолодив Григорій Олійник, повідомивши, що це обговорення не останнє, і через декілька тижнів буде наступне. Не зрозуміло остаточно, чи це справді так, чи це був лише тактичний хід заступника міського голови. Але пенсіонери почали більше обурюватися, що це не останнє обговорення, а не тому що їм пропонують проїзд по 2 грн.

Після цього слово таки було надано Наталії Усовій, яка нагадала, що "міська влада повинна регулювати баланс інтересів перевізників та громади" та вкотре вказала на ті проблеми, які є у громадських перевезеннях у нашому місті та у діяльності виконавчого комітету міської ради.  Палка промова Наталії Олександрівни закінчилася оплесками після чого Григорій Олійник не зважаючи на сумні обличчя перевізників виніс на голосування пропозицію про те щоб зобов'язати перевізників перевозити пенсіонерів по 1 грн. без обмежень у часі. За неї проголосувала більшість присутніх, зрозуміло ж без самих перевізників. Але остаточно затвердити вартість перевезення пільговиків мають на засіданні виконавчого комітету міської ради. Чи буде це зроблено, дізнаємося невдовзі. 

Макс Терещенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: