Завантаження ...
banner

Ніжинські поліцейські опановують нові знання для покращення комунікації в громаді

За статистикою, кожна десята людина має порушення слуху. Знання основ жестової мови дозволяє бути відкритими у спілкуванні з такими громадянами...

Жестова мова, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, Ніжин, Почуй мене, ніжинці, ніжинські поліцейські
Троє поліцейських Ніжинського районного відділу поліції успішно засвоїли знання та навички комунікації жестовою мовою та отримали відповідні сертифікати про закінчення курсу.

За статистикою, кожна десята людина має порушення слуху. Знання основ жестової мови дозволяє бути відкритими у спілкуванні з такими громадянами, а у повсякденній роботі поліцейських ще й приносить неабияку користь.

– Ми розробили навчальну програму з вивчення жестової мови, яка реалізовувалася в межах соціального проекту «Почуй мене» за ініціативи кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Національного державного університету імені М.Гоголя та викладача жестової мови Лесі Дробної – голови Ніжинської міської організації Українського товариства глухих, – розповідає ініціатор і менеджер навчальної програми з вивчення жестової мови в межах проекту «Почуй мене» Ганна Б’янка.

Навчання відбувалося за участю поліцейських, фахівців соціальної та освітньої сфери, журналістів, викладачів та студентів. Всіх їх об’єднали наміри покращення комунікації з людьми з порушеннями слуху, розуміння тих, хто не чує. Загалом учасники пройшли 16 занять у рамках навчальної програми. Успішне оволодіння базовим курсом жестової мови закріпили врученням відповідних сертифікатів.

– У своїй роботі мені доводилося стикатися з людьми, що мають вади слуху. І знання основ жестової мови не вистачало. Курс навчання був дуже цікавим і корисним. Переконаний, що ці знання знадобляться всім, хто щодня комунікує з різними верствами населення.  Тим більше, що вивчити жестову мову на базовому рівні під силу кожному, – каже старший дільничний офіцер Ніжинського районного відділу поліції Руслан Карась.

Візуально-жестова мова має свій словник та правила. Слова промовляються жестами, які людина показує за допомогою рухів рук та пальців, а мімікою передає додаткові емоції, аби надати розповіді емоційного забарвлення, якого вона може бути позбавлена через невербальність мови.

Вивчення жестової мови людьми, які не мають втрати слуху, дає низку переваг – розвиток моторики, когнітивних функцій, налагодження нових соціальних зв’язків та звичайне виявлення поваги до людей з порушенням слуху.

Одна з учасниць курсу з оволодіння жестовою мовою – Альона Авраменко, яка працює інспектором відділу реагування патрульної поліції. Про організацію навчань з жестової мови поліцейська дізналася від викладача ніжинського університету, адже є його колишньою студенткою:

– Отримані знання на 100% знадобляться мені в роботі. Наприклад, у моїй практиці був випадок, коли до поліції звернувся громадянин, що повністю не чув і до того ж, не вмів писати. Взагалі, до поліції звертаються не лише люди, які повністю не чують, а й ті, які є слабочуючими. З усіма категоріями громадян з вадами слуху за допомогою жестової мови спілкуватися значно простіше. Знаючи основи жестової мови, поліцейський може без перекладача отримати від заявника необхідну інформацію. Крім того, лише з сертифікатом про оволодіння жестовою мовою поліцейський може бути допущений до розгляду у суді справ, де фігурують громадяни, що не чують.

Слідчий Ніжинського районного відділу поліції Ольга Лазоренко також підтверджує користь та необхідність таких курсів не лише для поліцейських, а й для усіх громадян.

– Враження від навчань надзвичайно позитивні. Викладачі дуже цікаво і доступно все пояснюють, а сама атмосфера в команді така, що на заняття йдеш із задоволенням. Одним словом, я в захваті, – ділиться Ольга Лазоренко. – До того ж, ці навчання повністю безкоштовні і доступні для всіх бажаючих.

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області

 © Чернігівська область: https://cn.npu.gov.ua/news/novini/nizhinski-policzejski-ovolodili-bazovimi-navichkami-zhestovoji-movi/
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: