Завантаження ...
banner
banner

Будинок культури з позолотою і супермаркет з мармуру з'являться у Ніжинському районі

Будинок культури з позолотою і супермаркет з мармуру з'являться у Ніжинському районі  фото

Стільці в сільському Будинку культури, як в італійській опері, та супермаркет з мармуру. Гендиректор аграрного підприємства “Земля і воля” Леонід Яковишин планує перебудувати селище Мирне, що на Бобровиччині. Нині тут живе близько 500 людей на 225 дворів та квартир. Всі ці подвір'я Яковишин хоче реконструювати за єдиним зразком. Водночас, селянам доведеться відмовитися від традиційних курників на подвір”ях. Навіщо це аграрію, та як до цього ставляться місцеві – розповімо далі.

Про це повідомляє Суспільне.

Жіночий народний колектив “Злагода” з селища Мирне, що на Бобровиччині, зібрався на першу репетицію на території місцевого Будинку культури за останні 20 років – відтоді, як закрили колишній клуб.

 «Ми тут всі співали, в нас тут репетиції були на старій сцені. А тоді його просто закрили на реконструкцію і все. І більше ми там не були», – говорить Світлана Весельська, учасниця колективу «Злагода».

Червоний граніт, черепиця, що змінює колір залежно від освітлення, колонада з ліпниною та позолотою, – все це видно ззовні.

Всередині учасниці колективу не були, туди не пускає охорона. Нову сцену бачила лише Наталія Смаженюк.

«Ну це… це несказанно… Це дуже-дуже гарно. Ми будемо виступати там, де ми достойні виступати».

Суспільне за зачинені двері провів власник Будинку культури. Це місцевий аграрій – генеральний директор підприємства “Земля і воля” Леонід Яковишин. Загальну вартість реконструкції він оцінює у п'ять мільйонів доларів.

«Реконструкція, звичайно нетипова для наших сільських закладів культури. Це – витвір мистецтва».
У таких от позолочених арках стоятимуть скульптури у людський зріст. На другому поверсі – банкетна зала з мармуру.

Читайте також:  У Ніжинському районі збудували мавзолей, як у Наполеона

Сцена – зменшена копія сцени Одеського театру опери та балету.

 «Хочу з’їздити в «Ла Скала», Львів, як оце стихне. Подивитися, які там у них крісла, хочу, щоб такі крісла в моїх колгоспників були».

Будинок культури, за задумом Леоніда Яковишина, має стати центром життя Мирного, саме ж Мирне першим в Україні селищем європейського зразка. На це аграрій збирається витратити ще 100 мільйонів гривень.

До Мирного Леонід Яковишин переїхав у 1970 році, і саме тут почалася його кар'єра у бізнесі. Нині тут проживає близько пів тисячі людей, майже усі працювали або й досі працюють на підприємстві “Земля і воля”.

Яковишина тут називають або ж директором, або ж батьком.

Місцевий житель Олександр Смаженюк перебудовою задоволений, йому щойно замінили стріху. Каже, сам того фінансово не потягнув.

«Ну як люди будуть ставитися? Хтось позитивно, хтось негативно. Кожен має своє хазяйство: кури, свині, качки… Директор та замдиректора хочуть, щоб люди більш цивілізовано жили – це треба повбирати. А хто звик курей держать,– його спробуй відучи».

Сам Леонід Яковишин жагу до будівництва вважає сенсом життя.

«Коли ти щось створюєш, ти бачиш плоди своєї роботи».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: