Завантаження ...
banner
banner

Ніжинець Вадим Мартиненко написав ЗНО на 200 балів за пів години

Ніжинець Вадим Мартиненко написав ЗНО на 200 балів за пів години фото

200 балів по зовнішньому незалежному оцінюванні з хімії, 11 та 12 з усіх предметів  у додатку до свідоцтва про закінчення школи. А ще численні перемоги на міських олімпіадах з математики, хімії, біології, екології. Це здобутки випускника Ніжинської гімназії № 3 17-річного Вадима Мартиненка. Хлопець єдиний в області склав тести з хімії на максимальний бал.  Готувався до ЗНО без репетиторів, але й не сидів цілодобово за книжками.

Зустрічаємося з випускником та його мамою у дворі рідної гімназії. 

Колишня класна керівниця та вчителька біології Алла Афоніна саме дає поради Вадиму: “Головне витримати перший курс. Буде важко”.  

З таким балом, перед хлопцем відкриті двері кращих вишів, де й вимоги ще ті...

Вадим із сім’ї педагогів. Мама Юлія Миколаївна — вчитель німецької мови, тато Володимир Васильович — декан історико-юридичного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. 

У 10 класі — ЗНО на 195

— Мабуть мама з татом накупили пелюшок добросовісності та працелюбства для сина, — усміхається учителька хімії Ніжнської гімназії № 3 Ольга Клочкова. — Вадим наполегливий, не зупиняється на досягнутому, відкритий до знань. У нас були не лише успіхи, а й невдачі, зустрічали й несправедливість. Це нас загартувало. Вадим брав участь і перемагав в олімпіадах з хімії. А такі діти, з мого досвіду, вже у 10 класі пишуть пробне ЗНО на 195 балів! Так було і у Вадима.

Ольга Анатоліївна працює з Вадимом із сьомого класу. Він відвідував літню школу з хімії, яку вчителька безкоштовно організовує для здібних дітей. 

— Завжди кажу своїм учням, щоби уважно перевіряли вже виконані завдання, правильно переносили відповіді до бланку, — вчителька гортає чорновик завдань Вадима із ЗНО по хімії. — Наскільки дитина віднеслася організовано! Біля кожного виконаного завдання написано — “перевірив”. 

До слова, 2016-го у одному класі, де пані Ольга читала хімію, було одразу сім учнів, які здобули на ЗНО максимальний бал. Троє з біології, двоє з хімії та двоє з математики. Також серед результатів учнів Ольги Клочкової на ЗНО - 199, 196 балів, тощо. 

Зошит з планами

Нині Вадим Мартиненко чекає результати інших трьох тестів - з української мови та літератури, математики й біології. Зізнається, там помилок майже не допускав, тож бали мають бути також високими. 

Хлопець хоче стати лікарем. Вступатиме до Національного медичного університету імені Богомольця. Його цікавлять вузькоспеціалізовані медичні напрямки — нейро- та кардіохірургія. 
Подобається анатомія. Також Вадим закінчив музичну школу з класу кларнет. Відвідував шахову школу. 

— Мене захоплюють шахи деякою непередбачуваністю, — ділиться Вадим. — Там можна всю гру перемагати, а тоді за один хід втратити все. Так само — програвати та в один момент здобути перемогу,  

Ще він дуже любить планувати. Навіть вів зошит, куди записував, що і коли треба  зробити. 

— Вадим уміє розподілити час, — говорить мама Юлія Миколаївна. — Цьому навіть ми трішки у нього вчимося.  Приміром, під час підготовки до ЗНО, він не сидів цілодобово за книжками. Знаходив час і на дозвілля, зустрічі з друзями, помічала, що грає на телефоні в ігри. 

Ми з татом дали йому певну свободу у плані навчання, підготовки до ЗНО. Ніколи не змушували готуватися до тестів. 

— Спасибі мамі з татом, що йшли на зустріч і ставилися з розумінням до моєї підготовки, — додає Вадим. — Могли щось замість мене зробити по господарству, не робили зауважень, коли щось забув зробити. Дякую вчителям за величезну підтримку всі ці роки.

“Сказали мамі, що там — 170”

— Які були твої перші думки, коли відкрив тести по хімії? — цікавлюся у випускника. 

— Спочатку переживав. А коли відкрив — острах минув. Сконцентрувався на завданнях і став писати.

— Скільки часу пішло на тести?

— Завдання я виконав за пів години. Їх було 52. Решту часу переносив відповіді у бланк. Перевіряв, чи все вірно. 

— Яке питання видалося найлегшим?

— Кожного року в ЗНО є ряд питань на які може відповісти навіть людина, яка глибоко не знає хімії. Наприклад, цьогоріч просили вказати формулу вуглекислого газу. 

— А найважчим яке було?

— Це задачі. 

— Розкажи про момент, коли дізнався результати?

— Це було після вручення, після випускного. Я зайшов, перевірив результати і одразу розповів татові, який саме був удома. Ми вирішили подзвонити мамі і трішки пожартувати. Сказали, що там 170 балів, але швидко розповіли правду, щоб мама не переживала. 

— Очікуєш якусь нагороду від батьків за такий результат?

— Вважаю, що найбільшою нагородою є можливість обрати виш, куди хочу вступати. 

— Які ж секрети успішного ЗНО? 

— Найперше — почати вчасно готуватися. Десь із 10 класу. Детально пройти всі теми, які виносяться на ЗНО. Не хвилюватися ні до ЗНО, ні під час. Також велику роль грає логічне мислення. Не варто зазубрювати лише теорію. 

— Якби ти міг, що б  змінив на ЗНО?

— Багато завдань розраховані на теоретичні знання, не спонукають думати, застосовувати те чому нас вчили, розуміти.   

Підготував Михайло Ломоносов для MYNIZHYN.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: